Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Από δόση που δεν τρως, τι σε μέλλει κι αν καεί;



Δεν ξέρουμε πόσοι Έλληνες, ακούγοντας τις πρωινές ειδήσεις που έλεγαν ότι οι αποφάσεις σχετικά με την εκταμίευση των 44 δις και κάτι ψιλά αναβλήθηκαν μέχρι νεωτέρας εβδομάδας, ένιωσαν ένα σφίξιμο στο στομάχι. Μακάρι να μην είναι πολλοί. Αλλά κι έτσι να ’ναι, πολύ είναι. Διότι, όπως έχει ειπωθεί και ξαναειπωθεί, από όλη αυτή την πλημμύρα τών ευρώ ένα ελάχιστο μέρος προορίζεται για τις αφεντομουτσουνάρες τών ‘‘τεμπέληδων’’ Ελλήνων. Δυστυχώς όμως, η δύναμη των αριθμών είναι μεγάλη. Κάτι παραπλήσιο με ό,τι συμβαίνει στις διαφημίσεις: Laptop από 699.90 €, π.χ. Διαβάζεις και ενστικτωδώς λες: «Με έξι κατοστάρικα καθάρισα από λάπτοπ. Φίνα!». Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου έχεις συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα. Αλλά, ως γνωστόν, τότε είναι αργά καθ’ ότι μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ.  

Μιλώντας για δύναμη: Καιρός ήταν να δείξει την πυγμή της η Τρόικα Εσωτερικού προς την ομόλογή της τού Εξωτερικού. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης άστραψαν και βρόντησαν. Έτσι εξηγείται γιατί Σόιμπλε και Μέρκελ έσπευσαν να δηλώσουν κάθιδροι από αγωνία ότι στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα υπάρχουν πιθανότητες να βρεθεί λύση. Δηλαδή, να γίνει ένα καλό μαγείρεμα των αριθμών, να δοκιμάσουν τη γεύση του, να τη βρουν ικανοποιητική, έτσι ώστε να μπορέσουν να βάλουν τη τζίφρα τους, μεταθέτοντας το πρόβλημα στο εγγύς (εγγύτατο) μέλλον.

Αυτό είδε ο Τσίπρας και είπε να το μεταθέσει ακόμα πιο πέρα. «Χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση, αφού το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό». Ούτε λόγος, έτσι είναι. Νεοφιλελευθερισμό Καπιταλισμό δεν έχουν σε όλη την Ευρώπη; Αν όμως αυτά λέγονται και για άλλους λόγους εκτός τής τακτικής (κανένα πρόβλημα με την τακτική για μας), υπάρχει ένα ‘‘θεματάκι’’ —ή μάλλον δύο:

Αν δεν μπορούν να βρουν την άκρη στο ελληνικό πρόβλημα, πώς θα τη βρουν στο ευρωπαϊκό έγκαιρα (μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι νεκροί, το ’πε κι ο Κέινς —εκτός απ’ τον Βεργόπουλο και τον Σταθάκη ;-) )

Κι έπειτα, ποιος του είπε του Αλέξη ότι η λύση τού ελληνικού προβλήματος δεν καθυστερεί ακριβώς επειδή κάποιοι ξέρουν πολύ καλά ότι αυτό δεν είναι παρά η κορυφή ενός παγόβουνου που το συναποτελούν και άλλα παρόμοια προβλήματα (όπως το ισπανικό, το ιταλικό και —γιατί όχι;— και το γαλλικό, πρώτα ο Θεός!) και συνεπώς προσπαθούν να αποφύγουν την πρόσκρουση με διάφορες ‘‘περίτεχνες’’, τεχνοκρατικές μανούβρες;

Μεγάλο μπέρδεμα… Και μεγάλη αναταραχή…

Θαυμάσια κατάσταση![1]


[1] Με την προϋπόθεση ότι θα την φέρεις στα μέτρα σου για να εξυπηρετήσει το σκοπό σου! ;-)


Η εικόνα, από το xaxor.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: