Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Μια ερώτηση στον Αλέκο Αλαβάνο: Και το Plan B, κύριε;



Δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς με τις παρακάτω πέντε προτάσεις που κατέθεσε ο Αλέκος Αλαβάνος για την προσφυγική κρίση σε πρόσφατη (προχθεσινή;) συνέντευξή του στην ΕΡΤopen. Μα, ακόμα κι αν διαφωνήσει σε κάποια επί μέρους σημεία, δεν μπορεί να μην τον πιστώσει για την τεράστια απόσταση που χωρίζει την πολιτική του σκέψη από την παιδαριώδη, για να μην πω αμοιβαδική, σκέψη ορισμένων ξεσαλωμένων αριστεριστών τού Κόκκινου Δικτύου, που εσχάτως έχουν ανοίξει το κουτάκι με τα (ληγμένα) κόκκινα βεγγαλικά και αμολάνε τη μία στρακαστρούκα μετά την άλλη (και οι οποίοι, αν ζούσαν στις αρχές τού 1918 στην επαναστατημένη Ρωσία, ασφαλώς και θα ήταν ανάμεσα σε εκείνους που είχαν πρήξει το συκώτι τού Λένιν, κατηγορώντας τον επί «προδοσία τής παγκόσμιας επανάστασης» για τη Συνθήκη τού Μπρεστ-Λιτόφσκ). Αυτή ακριβώς η απόσταση από τους προσβεβλημένους εκ της γνωστής παιδικής ασθένειας του επιτρέπει να δει το μείζον πρόβλημα:

Η Ελλάδα δεν μπορεί, για ένα εκατομμύριο λόγους, να αποτελέσει, μόνη αυτή, τον επόμενο σταθμό τών εκατομμυρίων πολιτικών και οικονομικών προσφύγων που έχουν συρρεύσει και εξακολουθούν να συρρέουν στην Τουρκία και θέλουν να μετακινηθούν προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Φυσικά, κάθε καλόπιστος, δίκαιος (αλλά και υποψιασμένος για το έλλειμμα ηγετικών προσωπικοτήτων που χαρακτηρίζει την Αριστερά), δεν μπορεί παρά να πιστώσει τον Αλέκο Αλαβάνο και με κάτι άλλο: βγαίνει μπροστά και καταθέτει συγκεκριμένες απόψεις για ένα φλέγον και ζόρικο για την Αριστερά ζήτημα (που απειλεί και την απήχηση της ίδιας τής Αριστεράς, εκτός των άλλων), και δεν κρύβεται πίσω από απόψεις άλλων, όπως κάνουν μερικοί μερικοί με τις δικές του –ονόματα δεν λέμε και υπολήψεις δεν θίγουμε. Έχει δηλαδή τη γενναιότητα να εκτεθεί, για καλό ή για κακό. Κι εμείς ξέρουμε από την ιστορία πολλούς ηγέτες, άλλους καλούς κι άλλους κακούς. Άνθρωπο δειλό, όμως, που να αναδείχθηκε κάποια στιγμή σε ηγέτη, δεν ξέρουμε κανέναν!

Διαβάστε τις προτάσεις τού Αλέκου Αλαβάνου. Και μετά, αν θέλετε, προσυπογράψτε την ερώτηση που του απευθύνουμε.   

Κατά τη γνώμη μου η Ελλάδα θα πρέπει επειγόντως να κινηθεί στις παρακάτω κατευθύνσεις τόσο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και προς τη διεθνή κοινότητα:

Πρώτο, να θέσει το αίτημα ώστε η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία που αποφασίσθηκε να συνοδευθεί εξαρχής με συγκεκριμένα μέτρα που θα αποσκοπούν στην ανακοπή της μαζικής εξόδου, όπως δημιουργία ασφαλών ζωνών διαβίωσης και προσωρινών κατασκηνώσεων στο εσωτερικό της χώρας, η ομαλή εξασφάλιση τροφής και υγειονομικής περίθαλψης, η ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας, η αναζωπύρωση της στοιχειώδους οικονομικής δραστηριότητας ώστε να αρχίσουν να ανοίγουν θέσεις εργασίας. Η μείωση του αριθμού των προσφύγων με την εκτόνωση των αιτιών επιτόπου έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία από τη δίκαιη κατανομή ενός ανεξέλεγκτου και ασυγκράτητου αριθμού εισερχομένων.

Δεύτερο, η προώθηση της ιδέας –που εκφράσθηκε κάποια στιγμή από την Μέρκελ, ναι από την Μέρκελ, κι όχι από την ελληνική κυβέρνηση– να οργανωθούν με ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη στην Τουρκία και μάλιστα κοντά στις διόδους εισόδου στα νότια σύνορά της προσωρινά κέντρα εγκατάστασης, όπου θα γίνεται η καταγραφή των προσφύγων και μετά η οργανωμένη μετακίνησή τους κατευθείαν στους τόπους προορισμού, πχ αεροπορικά, που δεν απαιτεί την οδική μετακίνησή τους μέσω σειράς κρατών που τώρα διασχίζουν, από τα νότια Βαλκάνια μέχρι τις βαλτικές χώρες.

Τρίτο, η νόμιμη με βάση το διεθνές δίκαιο απαίτηση της Ελλάδας να εφαρμόσουν όλες η χώρες της Ε.Ε. τη Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης του 1951 που προβλέπει την ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων και το Τροποποιητικό Πρωτόκολλο του 1967 που επέκτεινε την ιδιότητα του πρόσφυγα σε όλο τον κόσμο. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υπογράψει τα σχετικά κείμενα και η στάση των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων τα παραβιάζει κατάφωρα. Είναι εξευτελιστικό για την Ελλάδα να εφαρμόζει πειθήνια τις καταστροφικές για την κοινωνία και την οικονομία της εντολές των Βρυξελλών και την ίδια στιγμή μια σειρά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραβιάζουν σχεδόν αδιαμαρτύρητα σε βάρος μας τις βασικές αρχές ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου σε ένα ανθρωπιστικό μάλιστα θέμα.

Τέταρτο, η απαίτηση για την εφαρμογή των ποσοστώσεων στην κατανομή των προσφύγων που θα κατανέμει το βάρος της μαζικής προσφυγικής παρουσίας σε όλα τα κράτη, ώστε να μη εμφανίζονται ακραία φαινόμενα χωρών-στρατοπέδων προσφύγων, όπως γίνεται με σήμερα με την Ελλάδα και έχει συμβεί σε ένα βαθμό σε προηγούμενες φάσεις με την Ιταλία ή την Μάλτα.

Πέμπτο, η άρνηση από την Ελλάδα στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα. Δεδομένου ότι για την Τουρκία σημεία της ελληνικής επικράτειας θεωρούνται γκρίζες ζώνες, η παρέμβαση του ΝΑΤΟ σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή μπορεί να περιπλέξει το εθνικό με το προσφυγικό, που ήδη επηρεάζει το οικονομικό. Αν θέλει το ΝΑΤΟ να προσφέρει, μπράβο του, ας συμβάλλει με τις τεράστιες υποδομές του και τις οικονομικές του δυνατότητες στην κατασκευή οργανωμένων σταθμών προσωρινής παραμονής προσφύγων που έχουν ήδη φτάσει μέχρι την δυτική ακτή της Τουρκίας.

Τέλος, σε σχέση με τον ελληνικό λαό που δέχεται τις πιέσεις από την ανεξέλεγκτη ροή και συγκέντρωση των προσφύγων στην πατρίδα του, χρειάζεται να κρατήσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές νηφαλιότητα, ψυχραιμία, ανθρωπιστική διάθεση και προθυμία για αλληλεγγύη, που όντως ήδη εκφράζεται από το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας μας. Και μικρή υπομονή: το πρόβλημα στην Ελλάδα εξελίσσεται τόσο ακραία, που δεν είναι δυνατό να αργήσει να επιλυθεί._

Η ερώτηση που θέλουμε να απευθύνουμε στον Αλέκο Αλαβάνο, και μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση, μια και είναι εκείνος που εισήγαγε στο  ελληνικό πολιτικό λεξιλόγιο την έκφραση Plan B (generic αγγλοσαξονική ονομασία για κάθε εναλλακτικό σχέδιο),  είναι η εξής:

Αγαπητέ σύντροφε, ποιο είναι το Plan B που έχετε κατά νου, σε περίπτωση που η ζωή αποδείξει ότι το πολιτικό σχέδιο που εισηγείστε είναι ανέφικτο;

 

21 σχόλια:

Φιλίστωρ είπε...

Προσυπογράφω ασμένως το ερώτημά σας. Είναι και δικό μου. Τι προτείνει ο αγαπητός Αλέκος Αλαβάνος στην (μάλλον βέβαιη) περίπτωση που δεν υλοποιηθούν αυτά τα τόσο εύλογα που υποστηρίζει; Διότι, αν δεν προτείνει κάτι και επαφίεται απλώς στην ελπίδα ότι "στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική", θ' αρχίσω να πιστεύω ότι προσεβλήθη κι αυτός από βαρουφακίτιδα. Τρέμω και μόνο στην ιδέα. Θα προτιμούσα χίλιες φορές να έχει προσβληθεί από πανοκοσμίτιδα. Ασύγκριτα ηπιότερη νόσος.

LeftG700 είπε...

Φίλε Φιλίστορα,


Η ζόρικη αλήθεια, κατά την ταπεινή μου άποψη, και για να μη το φορτώσουμε όλα στον Αλαβάνο, είναι πως το ερώτημα αυτό αφορά σε όλους μας. Κι εγώ δεν βλέπω, μέχρι στιγμής παρά τις εξής δύο κατηγοριών ‘‘απαντήσεις’’:

Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Αυτοί που δεν κατανοούν ή αγνοούν ή γουατέβερ (δεν μπορώ να μπω στο μυαλό τους), αυτό που κατανοεί ο Αλαβάνος και άλλοι. Δηλαδή ότι:

Η Ελλάδα δεν μπορεί, για ένα εκατομμύριο λόγους, να αποτελέσει, μόνη αυτή, τον επόμενο σταθμό τών εκατομμυρίων πολιτικών και οικονομικών προσφύγων που έχουν συρρεύσει και εξακολουθούν να συρρέουν στην Τουρκία και θέλουν να μετακινηθούν προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Έτσι, επί τής ουσίας, αυτό που προτείνουν είναι να τεθεί η Ελλάδα επί κεφαλής τού στρατοπέδου τού Καλού, ανοίγοντας τα σύνορα σε όλο το προσφυγικό κύμα. Να σχολιάσω; Περιττό.

Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Αυτοί που το κατανοούν. Όπως και ο Αλαβάνος, περιορίζονται να περιγράφουν διάφορα εναλλακτικά Σχέδια Α. Σχέδιο Β, δηλαδή σχέδιο για το πώς δεν θα βρεθούμε φορτωμένοι εμείς με όλο το πρόβλημα που πρέπει να διαμοιραστεί αναλογικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δεν υπάρχει (ή δεν καταθέτουν).

Εμείς είπαμε την άποψή μας. Όσο διάστημα πίστεψα ότι θα μπορούσε το ΝΑΤΟ να παίξει το ρόλο κυματοθραύστη μέχρι να δούμε τι θα γίνει (πιθανή ειρήνευση στη Συρία) κι αφού εμείς δεν μπορούμε να παίξουμε αυτό το ρόλο (επαναπροώθηση στην Τουρκία με ελληνικά μέσα είναι αδύνατη), είπαμε: ΝΑΤΟ; Έστω. Τώρα που δεν φαίνεται ότι η ιστορία τού ΝΑΤΟ θα δουλέψει δραστικά, δεν έχω την παραμικρή ιδέα.


Τα λέμε

κάποιος σύντροφος είπε...

Μου αρέσει που συνεχίζετε και μιλάτε με έναν "αριστερό" που συμφώνησε με την νατοποίηση του Αιγαίου, και που λέει ανερυθρίαστα πως θέλει το ΝΑΤΟ να γίνει κυματοθραύστης για τους μετανάστες και πρόσφυγες, για τα μωρά παιδιά που πάνε από την Αθήνα στην Μακεδονία με τα πόδια, και την ίδια ώρα να καταργήσει κάθε κυριαρχικό δικαίωμα στο Αιγαίο, να ειναι σε επίκαιρη θέση για την επέμβαση του σε κάθε απόπειρα απελευθέρωσης του λαού από τα ευρωατλαντικά νεοφιλελευθερα δεσμά και να είναι σε επίκαιρες θέσεις εναντίον της Ρωσίας, εναντίον δηλ του πόλου του ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που τα συμφέροντα και η παρέμβαση του τείνουν στην σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης και με αυτή την έννοια είναι σαφώς σύμμαχος για μια χώρα σαν την Ελλάδα που πρέπει να επιχειρήσει να αποδεσμευτεί από τα δεσμά της.

ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΕ ΤΗΣ ΛΑΕ, ΠΕΤΑΧΤΕ ΤΟΝ ΕΞΩ

"κάποιος σύντροφος"

πικάπα είπε...

Λεφτγ700, τα κεφαλαία του κ.σ. δεν με αφορούν και δεν μα νοιάζουν, αλλά τα άλλα, ως κριτική, είναι πολύ δυνατά. Η αλήθεια είναι ότι από αυτά που είπες στην αρχή τουλάχιστον για το θέμα, δεν είναι παράλογο κανείς να αποκομίσει τέτοια εντύπωση..

Φιλίστωρ είπε...

@LeftG700

Θα συμφωνήσω ότι "το ερώτημα μας αφορά όλους". Η διαφορά όμως είναι ότι ο Αλαβάνος είναι "ηγετική μορφή" και διεκδικεί ρόλο. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, του πέφτει μεγαλύτερο καθήκον απ' ό,τι σε μένα. Ούτε "ηγετική μορφή" είμαι, ούτε ρόλο διεκδικώ. Άλλωστε, δεν έκανα εγώ δηλώσεις επί του προσφυγικού. Ο Αλαβάνος έκανε, γι' αυτό και τον σχολιάζουμε. Και, στο κάτω-κάτω, λύστε μου μια αφελή απορία: Στην υποθετική περίπτωση που εμφανιστώ εγώ αύριο με πειστικότατες απαντήσεις επί του προσφυγικού, θα πείτε "Κάτσε κάτω Αλαβάνε, θέλουμε αρχηγό το Φιλίστορα, που τα λέει καλύτερα από σένα"; Αμ δε θα το πείτε! Συνεπώς, βρε παιδιά, όσο κι αν τα ερωτήματα με αφορούν κι εμένα, από πού κι ως πού να επεξεργαστώ απαντήσεις που δε μου αναλογούν; Δίχως κέρδος κέρατα δηλαδή; (Νομίζω ότι αυτό είναι το λάθος που κάνατε εσείς: Μπήκατε στη διαδικασία να επεξεργαστείτε απαντήσεις που δε σας αναλογούν, με αποτέλεσμα ν' ακούτε τα σχολιανά σας, χωρίς να υπάρχει λόγος.)

Υ.Γ.: Επιτρέψτε μου όμως να πω κι εγώ το λογάκι μου: Αναθέτετε στα νατοϊκά πλοία έναν ρόλο, για τον οποίον οι δυνάμεις του ηρωικού Ελληνικού Ναυτικού και της εξίσου ηρωϊκής Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι επαρκέστατες. Θα έλεγα μάλιστα ότι, από καθαρά τεχνική άποψη, οι νατοϊκές φρεγάτες είναι παντελώς ακατάλληλες για το ρόλο που τους αναθέσατε. Μπαίνω λοιπόν στον πειρασμό να σκεφτώ το εξής: Στην ουσία ζητάτε από το ΝΑΤΟ να κάνει τη βρομοδουλειά, για να μην κηλιδωθεί στη συνείδησή σας το Ελληνικό Ναυτικό και οι ηρωικές παραδόσεις του. Ας κάνουν άλλες σημαίες τη βρομοδουλειά, για να μη λεκιαστεί η γαλανόλευκη. Δεν ξέρω τι γνώμη έχετε, αλλά εγώ μόνο ως κουτοπόνηρο μπορώ να χαρακτηρίσω ένα τέτοιο σκεπτικό...



πικάπα είπε...

πάντως θα ψήφιζα και με τα δύο για αρχηγό το Φιλίστορα,ακριβώς επειδή δεν το θέλει.
Ο λεφτ σαμπκομαντάτε, και ελπίζω να μην παρεξηγηθεί ο markos - φύγαμε;

Φιλίστωρ είπε...

πικάπα, θέλω το email σου. Πρέπει να τα πούμε εκτενώς..

LeftG700 είπε...

Φίλε πικάπα,


Όταν ποστάρισες αυτό το σχόλιο (Κυριακή, Φεβρουαρίου 28, 2016 9:14:00 μ.μ.) η ανάρτηση που αφορά στο φίλο μας δεν είχε βγει στον αέρα. Δεν ξέρω αν τη διάβασες σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, περιμένω το σχόλιό σου εκεί (και περιμένω να εκφράσεις με σαφήνεια τι από αυτά που έγραψες εδώ εξακολουθείς να τα υποστηρίζεις). Μετά, θα πω κι εγώ τα δικά μου.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Φιλίστορα,


Ούτε παραγγελία να είχα το σχόλιό σου περί τού προσφυγικού, ΝΑΤΟ κ.λπ. (Αυτό το λέω με την καλή έννοια και με καλές προθέσεις.) Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, φαντάζομαι να μου επιτρέψεις να απαντήσω πρωτοσέλιδα.


Τα λέμε

Φιλίστωρ είπε...

Εννοείται!

Άλλωστε, ως γνωστόν, "στο μαγαζί του Σάκαινα, κουμάντο κάνει ο Σάκαινας". :)

LeftG700 είπε...

Άλλωστε, ως γνωστόν, "στο μαγαζί του Σάκαινα, κουμάντο κάνει ο Σάκαινας". :)


Φίλε Φιλίστορα,


Α, τώρα μού το χαλάς λίγο! :-) Δηλαδή κάνεις την ανάγκη φιλοτιμία; :-)

Πάντως, μην έχεις την παραμικρή υποψία ότι θα σε κάνω πρωτοσέλιδο για να …τσακωθούμε! Το σχόλιό σου είναι πολύ χρήσιμο για να εξηγήσω μερικά πράγματα, που (λάθος μου) θεωρούσα πως είναι γνωστά. Και να πω εδώ κάτι που ξέχασα να αναφέρω στο προηγούμενο σχόλιό μου:

Κατά πάγια αρχή τής Λαϊκής Δημοκρατίας μας (αυτό είναι το καθεστώς που έχουμε εδώ :-) ), η πρώτη σελίδα μας εννοείται πως είναι στη διάθεσή σου, ώστε να ανταπαντήσεις με τη σειρά σου σε συνθήκες ισοτιμίας. Για να το πω χρησιμοποιώντας τα δικά σου λόγια, αρκεί ένα σου νεύμα για να γίνεις Σάκαινας στη θέση τού Σάκαινα! :-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Φιλίστορα,


Έχω το email τού πικάπα, το οποίο μού ζήτησε να στο δώσω. Στείλε μου ένα μέιλ στο γραμματοκιβώτιό μας (μαζί, πες μου και πού πρωτογνωριστήκαμε, ώστε να ξέρω ότι είσαι εσύ -γουστάρεις μέτρα προφύλαξης; :-) ) για να στο ταχυδρομήσω.


Τα λέμε

πικάπα είπε...

Φιλίστορα, το έχει ο Λεφτγ700 με την εξουσιοδότηση να το στείλει σε εσένα, αν συμφωνεί, όχι βέβαια για χρήση οπουδήποτε αλλού. Θα προτιμούσα φυσικά να μιλάμε ακόμη πιο δημόσια, σε ένα ευρύχωρο και ακόμη πιο πολυσύχναστο (αλλά συγκροτημένο και όχι μπάχαλο) σάιτ αριστερό και ενωτικό, ισότιμα, οι άσημοι και οι διάσημοι. Αυτό θα ήταν μια σοβαρή εξέλιξη που δεν μπορούν να υποκαταστήσουν οι μέσω προσ. mail διάλογοι, ούτε βέβαια και οι φιλότιμες προσπάθειες του εδώ οικοδεσπότη.

Λεφτγ700, δεν θέλω να κάνω απανωτά σχόλια, και να καμαρώνεις έτσι εύκολα για τον αριθμό των σχολίων (καλά κάνεις!). Σου απαντώ εδώ. Την κριτική μου στην έκανα και με κάποιο χιούμορ που το πήρες για ειρωνία και πιο κανονικά. Απο κει και πέρα, έχεις υπερβολική αντίδραση για τον κ.σ. Δεν είναι το τέρας με τα 2 κεφάλια. Έχει τα καλά του και τα στραβά του, όπως τελικά και όλοι μας. Δεν συμφωνώ καθόλου με αυτή την περιήγησή του εδώ, όπως τη βλέπω εδώ και αρκετό καιρό, δεν το κάνει καθόλου καλά το πράμα, και αυτό είναι όλο. Γενικότερα, θα επαναλάβω ότι:
Το καλό είναι κάπου ανάμεσα στον αριστερισμό και στον ρεφορμισμό, αλλά όλο μας ξεφεύγει το διαολιάρικο και δεν μπορούμε να το καβαλήσουμε και να δούμε φως.

Για τον ΕΟΣ, σου απαντώ εκεί. τα λέμε. Εν τω μεταξύ, ο ΕΟΣ δημοσίευσε σήμερα ένα κείμενο μελών της ΛΑΕ, που το βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον, και αξίζζει να τοποθετηθείς. Είδα μέσα και το όνομα του Κουβελάκη.

LeftG700 είπε...

Φίλε πικάπα,


Για μπάστα, φίλε μου, γιατί αρχίζεις και δεν μου τα λες καθόλου καλά!

Τι θα πει «Την κριτική μου στην έκανα και με κάποιο χιούμορ που το πήρες για ειρωνία και πιο κανονικά. Απο κει και πέρα, έχεις υπερβολική αντίδραση για τον κ.σ.»; Εγώ το μεταφράζω ως εξής: «Ό,τι είπα είπα κι άλλο δεν το συζητώ. Τελεία και παύλα._»

Τι φάμπρικα είναι αυτή μεταξύ δύο ανθρώπων που συζητούν μεταξύ τους εδώ και τόσο καιρό; Έγραψες σε προηγούμενο σχόλιο ότι η κριτική τού κ.σ. «είναι πολύ δυνατή». Κι εγώ σε προσκάλεσα να διαβάσεις την ανάρτηση που δεν είχε ανεβεί όταν έγραφες το σχόλιο και να το συζητήσουμε εκεί, αφού λάβεις υπ’ όψη σου και το τι έγραψα εγώ και ενδεχομένως τροποποιήσεις το συμπέρασμά σου. Και σε προσκάλεσα εντελώς ανοιχτά και καλόπιστα, χωρίς «πείσματα και μούτρα» επειδή έβρισκες την κριτική τού κ.σ. «πολύ δυνατή». Και το έκανα, γιατί με ενδιέφερε να καταλάβεις πού το πάει ο κ.σ. (να καταλάβεις επί τέλους, δεδομένου ότι το πάει εδώ και κάτι χρόνια). Αυτά εγώ. Κι εσύ;

Εσύ με γράφεις μεγαλοπρεπώς στα παλαιότερα των υποδημάτων σου διότι «ό,τι είπες είπες» και βαριέσαι να συζητάς άλλο!

Αμ δεν είναι ότι βαριέσαι! Δραπετεύεις! Και νομίζεις ότι επειδή είμαι μύωπας δεν το βλέπω!

Δραπετεύεις από τη δυσάρεστη κατάσταση είτε (α) να δεχτείς πως δεδομένου ότι ο ακρογωνιαίος λίθος τής «πολύ δυνατής» κριτικής τού κ.σ. είναι και το ότι «θέλω το ΝΑΤΟ» (έτσι γενικώς και αδιακρίτως, χωρίς την παραμικρή ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης), αυτό που έγραψες περί «πολύ δυνατής κριτικής» είναι μία πολύ δυνατή μπαρούφα, είτε (β) να υπερασπιστείς αυτό που έγραψες οπότε θα πρέπει και να συμφωνήσεις πως είμαι «φίλος τού ΝΑΤΟ». (Την ίδια απόπειρα απόδρασης κάνεις όταν βαφτίζεις τις απίθανες ειρωνείες σου στο πρώτο-πρώτο ποστ τής σειράς «χιούμορ». Διότι δεν έχεις ούτε τη γενναιότητα να υπερασπιστείς τις ειρωνείες σου και να τις στηρίξεις με επιχειρήματα ως δίκαιες και αντάξιές μου, αλλά ούτε και το θάρρος να παραδεχθείς ότι οι ειρωνείες και μάλιστα τόσο πολλές και χοντρές δεν είχαν κανένα λόγο ύπαρξης στο διάλογό μας.)

Για να μη σου αφήσω το παραμικρό περιθώριο να αμφισβητήσεις το πού πραγματικά το πηγαίνει ο ‘‘ποιητής’’ (ο κ.σ.), χωρίς να σου θυμίσω τις παλιές πουστίτσες του για το κατά πόσον είμαι «από εδώ» ή «με τους απέναντι», και τις πιο πρόσφατες ότι «στην καλύτερη περίπτωση δεν είμαι καλά», ρίξε μια ματιά σε μερικά από τα σχόλια που στέλνει από χθες το ένα μετά το άλλο και του τα κόβω:


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

LeftG700 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ


1.

κάποιος σύντροφος είπε…

πικάπα δεν έχει σημασία αν σε αφορά το δικαίωμα του τύπου να λέει ότι είναι μέλος της ΛΑΕ, που προφανώς δεν είναι γιατί διαφωνεί με θεμελιώδεις θέσεις (για το ΝΑΤΟ και για το όχι στις αντιμεταναστευτικές πολιτικές, την Ευρώπη -Φρούριο, την Ελλάδα -Φρούριο κλπ)

αυτό που έχει σημασία είναι ότι τον ανέχεσαι για να μην ...σε κόψει, όπως τον ανέχτηκες το καλοκαίρι που πρότεινε ομαδικό βιασμό της ... ΤΙΝΑ, τώρα τον ανέχεσαι που προτείνει εγκλήματα πολέμου κατά μωρών παιδιών.

μάλιστα έχει λέει απογοητευτεί γιατί τελικά φοβάται πως το ΝΑΤΟ δεν θα κάνει τις ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ επαναπροωθήσεις στην Τουρκία

"κάποιος σύντροφος"


***

2.

κάποιος σύντροφος είπε

πρόσεχε τι θα απαντήσεις πικάπα γιατί δεν ανέχεται πολλά πολλά ο αριστερός οπαδός του ΝΑΤΟ και της καταστολής των προσφυγικών ροών, θα σε κόψει και τι θα κάνεις μετά ?

"κάποιος σύντροφος"


***

3.

κάποιος σύντροφος είπε…

Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι αρκεί να είναι με το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ δεν θα το ξαναπιάσεις στο στόμα σου, ΤΟ ΝΑΤΟ.

"κάποιος σύντροφος"


***

4.

κάποιος νατοϊκός είπε…

αυτά που δεν ανέχομαι να μου πειράξουν είναι τον ρόλο του ΝΑΤΟ και του Βαν Φλητ στον εμφύλιο.

όλα κι όλα, αριστερός, αλλά μέχρι ένα όριο.

"κάποιος σύντροφος"


***

5.

κάποιος νατοϊκός είπε…

ξέρει κανείς τι στηρίζει το πολύ αξιόλογο blog leftg700 στις αμερικάνικες εκλογές ?

εννοώ, Τράμπ ή Χίλαρι, προφανώς όχι τον αριστεριστή Σάντερς.

που δεν έχει πει κάτι κατά του ΝΑΤΟ βέβαια αλλά δεν είμαστε τώρα για τέτοια.

"κάποιος νατοϊκός"


***

6.

κάποιος σύντροφος είπε…

Μια είναι πάντα η απάντηση στο ΝΑΤΟ και τους νατοικούς

Αυτά τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια με το καθαρό βλέμμα και το όμορφο χαμόγελο να χορεύουν μακεδονίτικα

"δίχως τυράννους και φτώχεια, δίχως σκλαβιά"

https://www.youtube.com/watch?v=AVltcqzQIMU

"κάποιος σύντροφος"


***

Τα συμπεράσματα δικά σου. Τα οποία, να το πω κι αυτό γιατί εδώ τα λέμε όλα, δεν έχω το παραμικρό ενδιαφέρον να τα μάθω!


Τα λέμε


ΥΓ «Τέρας με 2 κεφάλια»;;; Σιγά μην είναι κι ο Βελφεγκόρ!!! Ένας δυστυχισμένος είναι με απονεκρωμένη σκέψη, διαταραγμένο μυαλό και μίσος για τη διαφορετική άποψη (ιδίως όταν δεν μπορεί να την καταλάβει, κάτι που είναι ο κανόνας)…

ΥΓ2 Καλά έκανες και δραπέτευσες! Οι αντιφάσεις στις οποίες έχεις πέσει σε όλη τη σχολιογραφία σου περί τού θέματος είναι και πολλές και καραμπινάτες. Αν και δεν σου καταλογίζω ότι δραπέτευσες για να μη φανούν στο διάλογο. Διότι δεν νομίζω ότι τις υποψιάστηκες καν!

skipper είπε...

"Η Ελλάδα δεν μπορεί, για ένα εκατομμύριο λόγους, να αποτελέσει, μόνη αυτή, τον επόμενο σταθμό τών εκατομμυρίων πολιτικών και οικονομικών προσφύγων που έχουν συρρεύσει και εξακολουθούν να συρρέουν στην Τουρκία και θέλουν να μετακινηθούν προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη." ...λέει ο Αλαβάνος.

Και μ΄αυτό εκτιμώ , ότι συμφωνούν οι περισσότεροι...αν όχι όλοι.
Δηλαδή με λίγα λόγια , ζητεί να κάνουμε κοινωνούς στο προσφυγικό και τους υπόλοιπους εις τας Ευρώπας.
Ως εδώ καλά. Η συμμετοχή ομως προυποθέτει ... το να χει λόγο στις αποφάσεις κι ο άλλος.

Γι αυτό και η 5η κατεύθυνση του Αλαβάνου ,( η άρνηση από την Ελλάδα στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα) δημιουργεί ένα μικρό θεματάκι.
Να υπενθυμίσω , ότι η μισή Ευρώπη και σχεδόν όλη η Κεντρική ...ανήκει εις το ΝΑΤΟ και καθώς φανήκαμε για άλλη μια φορά αφερέγγυοι όσον αφορά την προετοιμασία υποδοχής των προσφύγων και της διαχείρισης αυτών , δώσαμε "γηπεδο" για να παίξει το ΝΑΤΟ.

Ε εντάξει , δεν ήρθε κι η συντέλεια του κόσμου...απλά θα πάει πιο πίσω η επανάσταση.
Ούτως ή άλλως ,για να μην τρελαινόμαστε , ανέκαθεν έπαιζε μπαλίτσα το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο...δεν θα ναι κι η πρώτη φορά.

Νομίζω ότι ο πραγματισμός είναι απαραίτητη στάση , για να περάσεις από την δυστοπία στην ουτοπία.

πικάπα είπε...

Φίλε και φιλικέ και ανθεκτικέ και συχνά άσκοπα υποερβολικέ οικοδεσπότη.
Μπορεί να έχω αντιφάσεις, και ποιος δεν έχει, μπορεί να έχω διάφορα άλλα θεματάκια, όπως οι περισσότεροι, αλλά όπως όλοι, είμαι αρκετά πεπερασμένος.
Όταν κάποιος τα ακούει από κάποιον άλλο καλό είναι να το σκέφτεται λιγάκι με την ησυχία του, να δει τι από όλα αυτά που άκουσε πρέπει να το βάλει στο σάκο. Γενικότερα, δεν βλάπτει η ηρεμία και η ψυχραιμία. Έχει βέβαια πάντα σημασία και η ηλικία..

Ειδικότερα για το θέμα, διάβασα -όπως πάντα- αυτά που έγραψες, και θα κάνω ένα κόπυ-πέιστ από ένα απο τα σχόλιά μου.

"Φίλε left, μου είναι η διάθεση για αυτοσαρκασμό, και μου βγήκε περισσότερο σε ειρωνεία. Αυτό γιατί ο αυτοσαρκασμός δεν αφορά μόνο εμένα, αλλά και εμένα μεταξύ των ξεκούμπωτων..και των κουμπωμένων..όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Δες και οτο σχόλιό μου στο άρθρο του Ρούση στη παντιέρα. Ήταν μια τέτοια μέρα.. Δεν υποτιμώ τη νοημοσύνη σου καθόλου, αν και αρκετές φορές (κάνεις πως δεν) καταλαβαίνεις. Περισσότερο ήθελα να πω ότι δεν έχει νόημα η συνδιαχειριστική λογική (κριτική, σχολιασμός κλπ) και η καταμέτρηση θετικών και αρνητικών. Ανάμεσα στον αριστερισμό και στο ρεφορμισμό, καπου εκεί μέσα είναι το καλό, αλλά όλα μας ξεφεύγει το διαολιάρικο, και δεν μπορούμε να το καβαλήσουμε και δούμε φως.
Στην περίπτωσή μας, ειδικά και γενικά, για μνημόνιο, μετανάστες, πολέμους κλπ, λέω πως το κυρίαρχο είναι το πως τοποθετούμαστε ουσιαστικά, θεωρητικά και πρακτικά, απέναντι στο "ανήκομεν εις την Δύσιν", που είναι το καθοριστικό και κυρίαρχο των συμβάντων. Τα λοιπά είναι συμπληρωματικά και συχνά αχρείαστα, γιατί τάχουμε χορτάσει. Κατά τα άλλα είναι ευκολότερο ακόμη και από την ειρωνεία, το να εκτοξεύει κανείς κατηγορίες για ρεφορμισμό ή αριστερισμό, πράγμα όμως που είναι μάλλον βαρετό και πλέον αδιάφορο."

LeftG700 είπε...

Φίλε skipper,


Μία διευκρίνιση την οποία είμαι προσωπικά υποχρεωμένος να κάνω:

Τα λόγια που αποδίδεις στον Αλαβάνο (Η Ελλάδα δεν μπορεί, για ένα εκατομμύριο λόγους, να αποτελέσει, μόνη αυτή, τον επόμενο σταθμό τών εκατομμυρίων πολιτικών και οικονομικών προσφύγων που έχουν συρρεύσει και εξακολουθούν να συρρέουν στην Τουρκία και θέλουν να μετακινηθούν προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.) δεν είναι λόγια τού Αλαβάνου. Είναι δικά μου και εκφράζουν, κατά τη δική μου άποψη, εννοείται, το πνεύμα που διαπνέει τη συγκεκριμένη συνέντευξή του.

Ευχαριστώ για την προσοχή σου. :-)


Τα λέμε

skipper είπε...

Φτου γαμώτο...κι έχω πει να μην σχολιάζω μεταμεσονύχτια :-)

Kι εσύ όμως ρε φιλαράκο , άλλαξε λίγο το μπλόγκι σου -χωροταξικά εννοώ-...σαν της καλύβας για παράδειγμα , της πρώην. :-) :-)

LeftG700 είπε...

Kι εσύ όμως ρε φιλαράκο , άλλαξε λίγο το μπλόγκι σου -χωροταξικά εννοώ-...σαν της καλύβας για παράδειγμα , της πρώην. :-) :-)


Φίλε skipper,


Δηλαδή; Πώς να το αλλάξω; Δεν κατάλαβα τι εννοείς. Για λέγε.


Τα λέμε

skipper είπε...

Εννοώ πιο ευανάγνωστο και περισσότερο πρακτικό ρε φίλε.
Για παράδειγμα μου σπάνε τα νεύρα όταν σε κάθε νεο σχόλιο
μου , το συστημα ξαναζητάει όνομα και να αποδείξω ότι δεν είμαι ρομπότ.

Το παράδειγμα της καλύβας το ειπα επίτηδες...για να σε πειράξω. :-)