Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Στρίβειν δια του αρραβώνος (με τα ΜΑΤ)





Τα ΜΑΤοκρατούμενα Πανεπιστήμια δεν είναι μόνο ένα μήνυμα προς τα «θρασίμια» και όσους στέκονται δίπλα τους ότι «αυτά που ήξεραν να τα ξεχάσουν» γιατί «αυτά τελειώσανε». Είναι και μία συντονισμένη προβοκάτσια (σύμφωνα με το left.gr, το Βήμα σε ρεπορτάζ του είχε αποκαλύψει ότι την προηγούμενη εβδομάδα πρυτάνεις πανεπιστημιακών σχολών πήραν μέρος σε συσκέψεις στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με θέμα τα προληπτικά μέτρα εν όψει τής επετείου τού Πολυτεχνείου), που έχει ως σκοπό την εκτροπή τής κοινής γνώμης από το ζήτημα των δύο-τριών τελευταίων ημερών. Δηλαδή, το πρωτοφανές(;) ξεβράκωμα της κυβέρνησης μπροστά στο ευρωενωσιακό Διευθυντήριο με την άρον-άρον τροποποίηση επί το δυσμενέστερο του νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, που ανάγκασε  μέχρι και τον «Νέστορα του ΠΑΣΟΚ», τον Απόστολο Κακλαμάνη, να δηλώνει ότι δεν θα την ψηφίσει!

Από τη θλιβερή εικόνα τής παραπαίουσας και καταρρέουσας κυβέρνησης επιχειρεί, εκτός άλλων, να αποσπάσει το βλέμμα τής κοινωνίας η αστυνομική επιχείρηση, σε αγαστή συνεργασία με τον ανεκδιήγητο Φορτσάκη και τις πρυτανικές αρχές τού ΟΠΑ «καταλάβατε τα Πανεπιστήμια για να μη τα καταλάβουν εκείνοι που μένουν σε αυτά»! Είναι αυτονόητο ότι όσο πιο αποτελεσματικά το φοιτητικό κίνημα περιφρουρήσει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, με τόσο μεγαλύτερο πάταγο θα πέσει η κυβερνητική προβοκάτσια στο κενό. Κι όσο περισσότερο η πορεία τής Δευτέρας 17 Νοέμβρη πάρει αντικυβερνητικό χαρακτήρα, τόσο πιο μετρημένες θα είναι οι μέρες που τους μένουν!

Το ευχάριστο της ημέρας; Το ΜΑΣ, η σπουδαστική παράταξη του ΚΚΕ, συμπορεύτηκε μαζί με όλους τους φοιτητές που διαδήλωσαν σήμερα το απόγευμα στο κέντρο τής Αθήνας! Πάντα τέτοια και εις ανώτερα!


UPDATE: Όπως μας ενημέρωσε αναγνώστης με σχόλιό του πριν από λίγο, ήταν το ΜΑΣ εκείνο που πρότεινε την οργάνωση της σημερινής διαδήλωσης, για να γίνει δεκτή η πρότασή του από την πλειοψηφία τών φοιτητικών συλλόγων τής Αθήνας και να πραγματοποιηθεί τελικά η πορεία «ήσυχα κι απλά και ενωτικά». Δεν πρόλαβα να ευχηθώ «και εις ανώτερα» και ήρθαν!




15 σχόλια:

Гриша είπε...

Συμπληρωση:

H προταση για τη σημερινη κινητοποιηση στις 17:00 στα προπυλαια κατατεθηκε απο τις δυναμεις του ΜΑΣκαι βρηκε θετικη ανταποκριση απο την πλειoψηφια των Φοιτητικων Συλλογων της Αθηνας.

LeftG700 είπε...

ΟΚ, φίλε Гриша, έγινε ενημέρωση.


Τα λέμε

κάποιος σύντροφος είπε...

Το ότι έκανε πρώτο το ΜΑΣ πρόταση δεν το ξέρω γιατί είμαι λίγο μακρυά από τον φοιτητικό συνδικαλισμό πια. Βέβαια ξέρω πολύ καλά ότι τα ΕΑΑΚ μετά τα πρωινά θα έβαζαν πορεία την ίδια μέρα έτσι κι αλλιώς. Σε όποιο ΔΣ μίλησε πρώτο το ΜΑΣ, μπορεί να το πρότεινε πρώτο.

Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή στάσης του ΚΚΕ είναι θετική. Αυτό βέβαια που κάνω τώρα δεν βοηθάει το "κλίμα", μιας και η αλλαγή θέσης σαν συμπέρασμα, θεωρείται"ήττα" Βοηθάει όμως τηn oυσία. Οι μετατοπίσεις πρέπει να καταγράφονται ως τέτοιες. . Θα μπει το ΜΑΣ στα πλαίσια ? Ήταν ή θα ήταν στο συντονιστικό συλλόγων (δεν ξέρω αν έγινε τελικά) που θα ακολουθούσε την κτηνώδη επίθεση στην Στουρνάρη ? Μάλλον η πολιτική ζημιά της ανακοίνωσης καταγγελίας των φοιτητικών συλλόγων πριν κανά 2 βδομάδες το πίεσε, θετικό είναι, αλλά μέχρι εκεί. Μακάρι βέβαια να μπει, όπως και το 2006.

Κατά τα λοιπά, όσο και αν δεν το αναφέρεις σαν το μοναδικό, πιστεύω ότι το θέμα "αποπροσανατολισμός" σε όσα γίνονται στο πανεπιστήμιο είναι τόσο δευτερεύον, που δεν λέω ανύπαρκτο για να είμαι και λίγο διαλεκτικός.

Η κυβέρνηση στήνει εδώ και χρόνια το θέατρο "ρήξης" με την τρόικα, για να το πάρει συνειδητά πίσω, για να κάνει ρόμπα τον ... ΣΥΡΙΖΑ, ότι ούτε εμείς οι άνθρωποι της τρόικας δεν καταφέρνουμε το παραμικρό. Η ρήξη με κάποια στρώματα λόγω ΕΝΦΙΑ είναι έτσι κι αλλιώς βαθιά, αν ελπίζουν ότι ένα σκηνικό "ανομίας και τάξης" κάτι θα κάνει, τι να πω, ίσως να το σκέφτονται.

Η ρεβάνς απέναντι στο μαχόμενο κίνημα της εκπαίδευσης, στην νεολαία, και στα δημόσιο δημοκρατικό πανεπιστήμιο σαν μηχανισμός που εγγράφει ταξικές προσδοκίες (εκτός από την κυρίαρχη ιδεολογία, και την αναπαραγωγή φορέων του καταμερισμού εργασίας), το πανεπιστήμιο της αγοράς χωρίς πτυχία, δημοκρατικά δικαιώματα και ακαδημαϊκό στυλ λειτουργίας, (αλλά ένα στυλ μεταξύ νεοφιλελεδικου και χωροφυλακίστικου αυταρχισμού) είναι βασικό κομμάτι της επίθεσης.

(Συνεχίζεται)

"κάποιος σύντροφος"

κάποιος σύντροφος είπε...

Οκ θα έλεγε κάποιος, άλλος το βλέπει σημαντικό παράγοντα (τον αποπροσανατολισμό) άλλος λιγότερο, τα βρίσκουμε. Δεν είναι όμως έτσι, αν η εκτίμηση ότι δεν υπάρχει αποπροσανατολισμός επί της ουσίας είναι πιο κοντά, αλλάζουν τα πολιτικά καθήκοντα για την αριστερά αλλά και για το φοιτητικό κίνημα.

Με έναν ΣΥΡΙΖΑ και ένα ΚΚΕ να φοβούνται να καλέσουν σήμερα ανοιχτά στον δρόμο όλο τον λαό απέναντι στην απαγόρευση εορτασμού του Πολυτεχνείου από τους πολιτικούς κληρονόμους των ελεύθερων σκοπευτών που σκότωναν τα αδέρφια μας το 73 είναι χαρακτηριστική. Μαζί με την έτσι κι αλλιώς όχι σπουδαία μαζικότητα και οργάνωση του φκ τα τελευταία χρόνια, το όχι μεγάλο κύρος του στην κοινωνία (που είναι η ΕΦΕΕ η μέχρι το 85 ας πούμε, που να σκεφτούν τότε που οι ανακοινώσεις του ΚΣ ήταν πρώτο θέμα στα μανταλάκια, να κάνουν τέτοια, ή και πολύ λιγότερα).

Κάπως έτσι δεν υπήρξε (αν καλά έχω καταλάβει) η σκέψη για την minimum γραμμή αξιοπρέπειας που θα έπρεπε να είναι η απελευθέρωση της Νομικής. Πόσο εύκολα θα χτυπιόταν η πορεία αν υπήρχαν σαν πολιτική κάλυψη και όχι σαν διαπραγματευτές οι ηγεσίες, οι ΚΕ, οι βουλευτές, και όλοι οι εκλεγμένοι της αριστεράς, κάποιες εκατοντάδες άνθρωποι ? Και να το πάμε και αλλιώς, ας την χτύπαγαν, αλλά με τέτοιους όρους ( και άλλους όρους φοιτητικού κινήματος, χρειάζονται και τα 2) θα είχαμε έτσι κι αλλιώς ένα μεγάλο πολιτικο κινηματικό γεγονός, με όλα τα ρίσκα που συνεπάγονται.

Κλείνω με την απίστευτη κτηνωδία των ΜΑΤ μετά την πορεία έξω από το Πολυτεχνείο, σε κοπέλες και αγόρια που ξέρωγω μιλάγανε στο τηλέφωνο για το τι θα κάνουν μετά, που στα δικά μου μάτια δεν μπορεί να είναι αποπροσανατολισμός, αλλά αυτό που το κράτος θέλει να περάσει. Φόβο, τρόμο και ανημπόρια.http://aristeri-diexodos.blogspot.gr/2014/11/blog-post_69.html

Πως τον σπάμε ? Θα βρει η επόμενη μέρα την φοιτητική αριστερά στα ίδια μετερίζια και πλαίσια, να προσπαθεί να σηκώσει κίνημα στις πιο οξυμένες του μορφές, με την πολιτική αριστερά να βάζει πλάτη. Αυτά που είχαμε δηλ και το 06-07, και με έναν περίεργο τρόπο είχαμε και το 08 μιας και το ΚΚΕ έχοντας μια στάση αντίστοιχη της στάσης που είχε και τώρα πριν την σημερινή του στροφή, ήταν τόσο έξω και απέναντι, που δεν έκανε ζημιά.

ΟΙ ΧΟΥΝΤΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΜΕ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΜΕ ΝΟΜΙΚΕΣ

"κάποιος σύντροφος"

Гриша είπε...

@κ.σ

Στα ΔΣ των συλλογων οι τοποθετησεις-εισηγησεις γινονται με βαση(ανεξαρτητα αν προβλεπεται απο το καταστατικο.Αυτο δε το θυμαμαι) το συσχετισμο δυναμης.
Σου υπενθυμιζω οτι η Πανσπουδαστικη ειναι 2η δυναμη σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

κάποιος σύντροφος είπε...

Οι τοποθετήσεις στα ΔΣ γίνονται όπως γουστάρει ο κάθε σύλλογος.

Εμείς είχαμε πχ 4 παρατάξεις. Είχε προεδρείο πχ η 3η σε εκλογική δύναμη. Μίλαγε πρώτη και αμέσως μετά η 4η. (με βάση τις εκλογές του συλλόγου)

Δεν ξέρω καν αν γίνεται έτσι ακόμα, πέρασαν χρόνια, δεν υπάρχει κανόνας.

"κάποιος σύντροφος"

Гриша είπε...

Σε καθε περιπτωση η πρωτοβουλια για τη διοργανωση της κινητοποιησης ηταν του ΜΑΣ και το κατεβατο σου μονο την αμηχανια σου προδιδει για το γεγονος.

LeftG700 είπε...

Φίλε κ.σ.,


Δεν αξιολόγησα το βαθμό βαρύτητας της προβοκατόρικης στάσης εν όψει τής επετείου τού Πολυτεχνείου. Απλώς την πρόσθεσα στις παραμέτρους, μέσα από τις οποίες πρέπει, κατά την άποψή μου, να δούμε τα πράγματα. Όλα όσα αναφέρεις για την κρατική πολιτική απέναντι στην παιδεία και το εκπαιδευτικό κίνημα είναι βέβαια σωστά. Και, φυσικά, δεν αναιρούνταν από το δικό μου αστερίσκο.

Δεν ξέρω τι δυνατότητες υπήρχαν το κάλεσμα από τα κόμματα της Αριστεράς να μετατρεπόταν σε κινηματικό αντικυβερνητικό κύμα. Η γενικότερη κατάσταση πάντως δεν επιτρέπει και μεγάλη αισιοδοξία. Την εποχή τού Πολυτεχνείου και τα πρώτα χρόνια τής Μεταπολίτευσης, οι παλιοί λένε ότι όποιος δήλωνε φοιτητής έβλεπε να του παρουσιάζουν όπλα και να τον κοιτάνε με θαυμασμό. Σήμερα;

Τέλος: Θα συμφωνήσω με τον Гриша ως προς την αμηχανία σου για τη στάση τού ΜΑΣ. Αυτή είναι και η δική μου αίσθηση. Το πρώτο-πρώτο προαπαιτούμενο για τη σύγκλιση της Αριστεράς είναι η ολοκληρωτική απόρριψη της μικροψυχίας και η υιοθέτηση της μεγαλοψυχίας. Προσοχή: δεν ισχυρίζομαι ότι δείχνεις μικροψυχία. Όμως, από την άλλη, μεγαλοψυχία δεν βλέπω. Είναι λεπτή η διαφορά και έτσι να τη δεις.


Τα λέμε

κάποιος σύντροφος είπε...

ενώ η άρνηση σου να απαντήσεις αν θα έχει συνέχεια τι προδίδει, σύντροφε με το κυριλλικό ? Ότι δεν θα έχει και δεν μπορείς να το υπερασπιστείς γιατι βγήκες ήδη χαρούμενος και υπερασπίστηκες την χτεσινή στροφή, ότι δεν είναι σαφές αν θα έχει συνέχεια, ότι ο ίδιος δεν ξέρεις αν θα έχει. Ένα από αυτά, σε κάθε περίπτωση η λέξη "αμηχανία" που πρότεινες κολλάει γάντι.

1.Διατήρηση του κεκτημένου της χτεσινής πορείας. Βάθεμα της κοινής δράσης της φοιτητικής αριστεράς στους συλλόγους. Ενιαίο φοιτητικό μπλοκ την Δευτέρα και μέχρι την Δευτέρα από τους συλλόγους, είτε κυριαρχεί το πλαίσιο ΕΑΑΚ- ΑΡΕΝ κα, είτε του ΜΑΣ. Ενιαίο συντονιστικό συλλόγων. Κοινά πλαίσια στις επόμενες συνελεύσεις για πανεπιστήμια ελεύθερα από την αγορά και την καταστολή, παραίτηση πρυτανικής αρχής ΕΚΠΑ, ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης- ΕΕ. Καμία διαγραφή, κατάργηση νόμων, όχι οργανισμοί, ισχυρά ενιαία πτυχία ανά αντικείμενο σπουδών (σύνθεση :P). Μαζική παρουσία του φκ στα όργανα για υιοθέτηση των αιτημάτων του φκ. Κάτω η κυβέρνηση και η πολιτική της ΕΕ και της αγοράς. Συντονισμός του φκ με κάθε μαχόμενη εκπαιδευτική μερίδα, και το εργατικό λαϊκό κίνημα γενικά. Σαφή πρόθεση από την νέα ενιαία σύνθεση του μπλοκ αγώνα ότι σκοπός του είναι η κλιμάκωση με εβδομαδιαίους γύρους και καταλήψεις. Κοινή παρουσία του φκ στην απεργία 27 Νοέμβρη.

2. Πολιτική στήριξη από ΑΝΤΑΡΣΥΑ- ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά.

Εγώ πχ λέω αυτό. Πες και συ κάτι, πέρα από το πως λειτουργούν τα ΔΣ που δεν νοιάζει και κανέναν, και την επιμονή σου ότι το ΜΑΣ το είπε πρώτο.

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΜΑΣ, πάμε παρακάτω όμως.

ΟΙ ΧΟΥΝΤΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΜΕ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΜΕ ΝΟΜΙΚΕΣ

"κάποιος σύντροφος"

κάποιος σύντροφος είπε...

Left ότι δεν υπήρχαν όροι λέω.

Απλά το διαχωρίζω από το "δεν έπρεπε να υπάρχουν όροι" που ουσιαστικά λένε το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ με το να μην καλέσουν τον κόσμο, ποντάροντας στο "έλα μωρέ τώρα, θα ξεφουσκώσουν. Άσε μην γίνουν και μπάχαλα, που να μπλέκουμε."

Για το κύρος του φκ και των φοιτητών επίσης λέω.

Αμηχανία και μικροψυχία ή έστω έλλειψη μεγαλοψυχίας= να λες οτι κάτι είναι θετικό και πρέπει να συνεχιστεί. (!!!???)

Δεν νομίζω ρε σεις, μάλλον να μην λες αν πρέπει να συνεχιστεί, ενώ το έχεις πει θετικό.

ΟΙ ΧΟΥΝΤΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΜΕ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΜΕ ΝΟΜΙΚΕΣ.

"κάποιος σύντροφος"

Гриша είπε...

@κ.σ

Το να εχει συνεχεια απο την αποψη της ισχυροποιησης του φ.κ. προφανως και το θελω.Το αν θα εχει τη συνεχεια που οραματιζεσαι εσυ το βλεπω δυσκολο.Για τους λογους κατι σου ειπε ο Λεφτ και ακομα περισσοτερα καποιοι αλλοι σχολιαστες στο σφυροδρεπανο.Δε με εκπλησσει ομως η ανυπομονησια σου- καθως ειναι ιδιον του χωρου σου να ανακαλυπτει εξεγερσεις-τη στιγμη που δεν υπαρχει ακομα ο καθοριστικος παραγοντας της μαζικης λαικης συμμετοχης για κατι τετοιο.

LeftG700 είπε...

Φίλε κ.σ.,


Τα περί μικροψυχίας και μεγαλοψυχίας στα είπα κυρίως και ακριβώς επειδή έχω πειστεί πως είσαι από τους ειλικρινείς υποστηρικτές τής αριστερής σύγκλισης, όχι επειδή φοβάμαι το αντίθετο. Αν όσοι ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία δίνουμε την εντύπωση που έδωσες στον Гриша, την κάτσαμε τη βάρκα. Λίγο περισσότερη προσοχή χρειάζεται, αυτό είναι εκείνο που ήθελα να σου πω.


Τα λέμε

κάποιος σύντροφος είπε...

(βγάλτο εντελώς ρε, για άλλο blog πήγαινε, δεν βγαίνει άκρη, ποιος είναι ο κκ1 ?)

"κάποιος σύντροφος"

LeftG700 είπε...

Φίλε κ.σ.,


ΟΚ, το έβγαλα. Εκείνο όμως το ρε, πολύ "ευγενικό", για να τα λέμε όλα... Με υποχρέωσες!


Τα λέμε

Οργουελ είπε...

"ειναι ιδιον του χωρου σου να ανακαλυπτει εξεγερσεις-τη στιγμη που δεν υπαρχει ακομα ο καθοριστικος παραγοντας της μαζικης λαικης συμμετοχης για κατι τετοιο."

Παρτο πισω τωρα γιατι.