Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Ένα τραγούδι για τις αριστερές ηγεσίες




Το έβαλε λίγο νωρίτερα η Κανέλλη στην εκπομπή της και το θυμήθηκα. Οι στίχοι του, μετά από κάποιες ‘‘μικροδιορθώσεις’’, ταιριάζουν φούστα-μπλούζα με το πνεύμα τού ιστολογίου:

Όσα κι αν σέρνουμε στις κυρίαρχες ηγετικές ομάδες που οδηγούν τα αριστερά κόμματα, ποτέ δεν φλερτάραμε με την ιδέα τής κατεδάφισης των ηγεσιών, και πολύ περισσότερο των κομμάτων συνολικά, στο όνομα του δήμου, που τάχα μπορεί να κινηθεί προς τη χειραφέτησή του, τροφοδοτημένος μόνο από την ορμή τού αυθόρμητου και την ψευδαίσθηση ελευθερίας που παρέχει η απουσία σχεδίου —άρα και η κατάργηση της ‘‘δουλείας’’ να υπηρετηθεί με συνέπεια. Κι από την άλλη, παρά την πεποίθησή μας ότι ο κατά Γκράμσι συλλογικός διανοούμενος, το κόμμα, δεν μπορεί να λειτουργήσει συντεταγμένα αν δεν διαθέτει δομές  και εσωτερικούς μηχανισμούς, δεν σκοπεύουμε να συνθηκολογήσουμε με το φαινόμενο της κατάπνιξης της εσωκομματικής δημοκρατίας μέσω της προσχηματικής επίκλησης του συγκεντρωτισμού (ή με το άλλο φαινόμενο του εξ ασιτείας θανάτου της, όταν επιλέγονται λιγότερο ‘‘βίαιοι’’ και αυταρχικοί μέθοδοι καταστολής της που συχνά εισάγονται με τη μορφή τής «άφθονης δημοκρατίας»). Κοντολογίς:

Δεχόμαστε αυτόβουλα και χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς να μην είμαστε τα πρώτα βιολιά. Αλλά και δεν θα δεχθούμε ποτέ να μας βάλει κανείς στο χέρι! Μαζί, αλλά όχι γουρουνάκια στο σακί! Γι’ αυτό και άλλοτε αγαπημένοι κι άλλοτε στα μαχαίρια...


Photo: Tsanko Vasyl. Via photodom.com.

ЖΟЖΟЖΟЖΟЖ





9 σχόλια:

Ενας θαμών είπε...

http://www.902.gr/eidisi/politiki/55403/ispania-komma-podemos-enallaktiki-efedreia-gia-tin-ypotagi-toy-laoy

αυτα είναι αρθρα!
(από αριστερές ηγεσίες με οργάνωση)

Ενας θαμών είπε...

και μια απάντηση

http://left.gr/news/kke-katatroponei-podemos

Orgoyel είπε...

Η διαφωνια με το κκε παει πιο πισω λεφτ, δεν ειναι θεμα ηγετικων ομαδων, το κκε απο το 74 και εδω ειναι καταδικασμενο να βολοδερνει μεταξυ ρεφορμισμου, οπου εκει σαν συνεπες συγκεντρωτικο κομμα τα δινει ολα και συμφερει, και αριστερισμου, οπου παλι δεν δινει ουτε νερο ουτε ψωμι. ΔΕΝ φταιει το κκε για αυτο, σου το ομολογω μεγαλε μου ιεροεξεταστη (lol)

FTAINE οι ρημαδες οι αντικειμενικες, που μας εβαλαν εδω στην ακρη του πρωτου κοσμου, παρεα με την αλβανια και το πριζουνικ της κοινης αγορας να μαζευουμε τα ψιχουλα του τραπεζιου. Οπως ο Οδυσσεας στο καταρτι. Και αυτες οι πορνες-τραβεστι οι αντικειμενικες επηρρεαζουν οχι μονο κομματα ηγεσιες, ολους μας (αλλοιως τι αντικειμενικες θατανε). Απλως για τον αθρωπο υπαρχει η δικαιολογια οτι ξεχνιεται (ψυχαναλυτικα) και φευγει απο τον αγωνα ενω τα κομματα δεν μπορουν να ξεχνιουνται.

ΦΤΑΙΝΕ και οι υποκειμενικες που δεν εδεησαν να δωσουνε το σκηπτρο στο κομμα που αγαπαει πιο πολυ απο ολα τον εγρατη. Φταιει και ο Μαρξ που σαν γνησιος χεγγελιανος που ηταν, προεβλεψε την ελευση της νεας κοινωνιας, απο τη κινηση των οικονομικων δυναμεων. Τι μενει λοιπον σε εμας να κανουμε? Μα να συγκεντρωνουμε δυναμεις για την εφοδο, οταν δεησουν να υποταχθουν στο διαλεκτικο νομο της αλλαγης αυτες οι υποκειμενικες... Ειπαμε το κκε δεν ειναι φιλανθρωπικο σωματειο ουτε εκκλησια (θεος φυλαξει) και αν εχει κανας κουκουεδικος δημος συσυτια και αν προσλαμβανει κανα ανεργο, ειναι για να μπερδευει τους αντιπαλους του και να το ψηφιζουν.

Гриша είπε...

Να μην τα χει σκεφτει αυτα και ο Μαρξ τοσα χρονια, που καθοταν και ...εσπαγε το κεφαλι του, αντι να βρει εκει μερικες..ευκολες λυσεις, οπως αυτες που προτεινουν τα ...αδελφα κομματα Συριζα και Podemos, παρα καθοταν κι εγραφε για...λαικη εξουσια και την αναγκη αντικαπιταλιστικής, αντιμονοπωλιακής γραμμής πάλης για τους εργαζομενους.

Bεβαιως και χαλαει το ΚΚΕ τη ...συνταγη μαγειρικης και του Συριζα, οταν καταγγελει το Podemos, ως ''εναλλακτική εφεδρεία για την υποταγη'', γιατι μονο γι αυτο προκειται. Μια ακομα ''ευκολη λυση'' που δεν ενοχλει ομως καθολου το κεφαλαιο, οπως δεν ενοχλουν και οι λυσεις του Συριζα, ο οποιος ..ξεσκονιζει, εδω και χρονια, τη καρεκλα της εξουσιας, αφου προαλειφεται ως η..επομενη κυβερνηση και πολλοι ειναι αυτοι που συμφωνουν οτι δεν μπορει να ειναι ...''χειροτερη'' απο τη σημερινη, η οποια εχει βαλει στο ...τοιχο και πυροβολει καθημερινα μια μεγαλη μεριδα του λαου!

Ομως μεσα στην απελπισια μας φτασαμε να μιλαμε με...ευκτικη, για το ποιος ειναι..''λιγο καλυτερος'', συγκριτικα παντα με το απολυτο ...βαραθρο που μας εχουν πεταξει οι κυβερνησεις των τελευταιων ετων, ειτε με μνημονια, ειτε με οτιδηποτε αλλο αντιλαικο μετρο και χαρατσι επιβαλλουν! Θελουμε ομως να συνεχισουμε να ζουμε μεσα σε μια λογικη ...μπακαλιστικης μιζεριας, ή θελουμε μια ζωη που να μη ντρεπομαστε να λεμε οτι αξιζει να τη παραδοσουμε στα παιδια μας;

http://stovoreiostereomatiselva.blogspot.gr/2014/11/podemos_20.html?spref=fb

Orgoyel είπε...

Στο 9' λεπτο κλεινει ορεα με επικλησεις στο Σπαρτακο, το Τζορντανο Μπρουνο, το Μπελλογιαννη για να χτυπησει το Λφαζανη ο Μητσος.
Βλεπεις τοτε δεν χρειαζοτανε το ιντερνετι για να ξεβρακωνονται καποιοι συντροφοι. Το ποσο τιμα το Σπαρτακο και τους αλλους δεν το κρινω εγω, ενας κουκουλοφορος του διαδικτυου, προσεξε μονο κυριλονυμε μην ακολουθησεις κι εσυ τους δρομους του Μητσου. Πιστο κουταβι.

Orgoyel είπε...

Dειτε τον Μητσο εδω http://www.youtube.com/watch?v=ksdk9a6XFeI
Το πιος διαλεγει την ευκολη λυση και ποιος τη δυσκολη αστο, στερεψες απο ιδεες κιολας, ο σκληρος δισκος ειναι ολο ομιλιες του ΓΓ ΤΗς ΚΕ.
Και το ποιος ειναι το αγαπημενο παιδι του στστηματος κλεβω εκκλησια λεμε.

LeftG700 είπε...

Φίλε θαμώνα,


Έδωσες τον τόνο με το σχόλιό σου και ακολούθησαν και οι υπόλοιποι. Όμως ο τόνος σου είναι λίγο παράφωνος. Γιατί εστίασες μόνο στη μία πλευρά τής ανάρτησης. Τι εννοώ; Εννοώ το εξής:

Αν είναι αφέλεια (που σε μεγάλο βαθμό είναι) να νομίζει κανείς ότι με προσεγγίσεις όπως αυτή τού ΚΚΕ ξεμπερδεύει με κόμματα τύπου Podemos, άλλο τόσο είναι αφέλεια να νομίζει ότι η απάντηση σε αυτή την κριτική είναι το άρθρο τού Ανανδριστάκη. Όχι μόνο γιατί στην ουσία η απάντησή του είναι τού πνεύματος «και το Κουκουέ γιατί καταπιέζει τους νέγρους;» και δεν περιέχει την παραμικρή κριτική σκέψη για το Podemos, αλλά και γιατί η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ εμπίπτει σε αυτό που λέω στην ανάρτηση: εξόντωση της δημοκρατίας μέσω της ομοιοπαθητικής (= παροχή «άφθονης δημοκρατίας»). Επομένως, να μιλήσει για σκοινί ο Αναδριστάκης, ουδεμία αντίρρηση. Αλλά να μας πει και για το σκοινί που κρύβεται στο δικό του ντουλάπι. Έτσι πάνε αυτά. Αθώοι στην Αριστερά δεν υπάρχουν!

Γι’ αυτούς τους λόγους, με προβληματίζει η προσέγγιση του ΚΚΕ, αλλά και με κάνει να καγχάζω η απάντηση του Ανανδριστάκη.


Τα λέμε

kolokotronis είπε...

Πάντως, κι ο πιτσιρής, στη φώτο του Tsanko,
προς τα δεξιά δείχνει
και μάλιστα αποφασιστικά...

Για προσέξτε λίγο τις (φωτογραφικές;) επιλογές σας, γιατί έτσι πάλι θα ακουστεί το παλιό:

"Αλέξης και οι (Ανεξάρτητοι) Έλληνες
πλην Λακεδαιμονίων"

LeftG700 είπε...

Φίλε Κολοκοτρώνη,


Ο πιτσιρής απευθύνεται στο πόπολο. Και ως προς το πόπολο δείχνει προς τα αριστερά! ;-) :-)


Τα λέμε