Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Η Αριστερά πρέπει να μάθει να θεωρεί αριστερό ό,τι είναι αληθές (το ‘‘αντισταλινικό’’ κομμάτι της έπρεπε ήδη να το ξέρει...)




Με αφορμή το προχθεσινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και την ανάρτηση του γιγαντοπανό στο υπουργείο Οικονομικών, ακούστηκε δεξιά κι αριστερά η άποψη-καταγγελία ότι η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ, άρα και το κομμουνιστικό κόμμα, περίμενε να έρθει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ για να «βγει στο κλαρί». Με τα λόγια ενός σχολιαστή σε κάποιο αριστερό (και συριζικό) μπλογκ, που όμως δεν φημίζεται και πολύ για τα φιλικά πολιτικά αισθήματά του προς το ΚΚΕ:

Πέντε χρόνια του πήρε του ΚΚΕ να ετοιμάσει το γιγαντοπανό.
Γι’ αυτό δεν το είδαμε κρεμασμένο στο υπουργείο, ούτε επί ΓΑΠ,
ούτε επί Παπαδήμου, ούτε επί Σαμαροβενιζέλου!!!

Υπάρχει βάση για τέτοιες εντυπώσεις; Υπάρχει και παραϋπάρχει! Είναι η εξηγήσιμη αλλά λανθασμένη γραμμή που ακολουθεί το ΚΚΕ όλα τα τελευταία χρόνια —και ιδίως από τη στιγμή που άλλαξαν οι συσχετισμοί στο στρατόπεδο της Αριστεράς— τής ισοπεδωτικής και εξουθενωτικής επίθεσης κατά προτεραιότητα εναντίον τού ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση τού σκεπτικού πως αποτελεί τον «εσωτερικό εχθρό». Αυτό είναι μία ‘‘κατηγορία’’ που ασφαλώς και μπορεί να ‘‘απαγγελθεί’’ σε βάρος συγκεκριμένων στελεχών του ή και ιδεολογικοπολιτικών ρευμάτων εντός τού ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επ’ ουδενί εναντίον όλων εκείνων που συστρατεύονται πολιτικά κάτω από τις σημαίες τού συγκεκριμένου κόμματος. Εκτός κι αν θεωρήσουμε «εσωτερικό εχθρό» οποιονδήποτε έχει υποπέσει σε λάθη, πράγμα που θα οδηγούσε στον απορφανισμό όλων τών κομμάτων τής Αριστεράς, αφού δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει αριστερός αλάνθαστος —όποιοι αμφιβάλλουν, ας μπουν στα έξοδα και τον κόπο να πεταχτούν μέχρι την Κόκκινη Πλατεία και να ρωτήσουν τον ίδιο τον Λένιν...

Υπάρχει, λοιπόν, βάση. Ναι, αλλά ποιο ακριβώς είναι το εμβαδόν της; Είναι τόσο μεγάλο, όσο υπονοεί η φημολογία πως το ΠΑΜΕ (και το ΚΚΕ) κορυφώνει την πάλη του τώρα, αυτή την περίοδο, μόνο και μόνο επειδή εδώ και πέντε μήνες βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση; Σε καμία περίπτωση! Έτσι, για να συμβάλλουμε κι εμείς στην αποκατάσταση (όλης) τής αλήθειας στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, αναρτούμε ένα βιντεάκι που έφτιαξε το ΠΑΜΕ ειδικά για την περίσταση χωρίς, βέβαια, να σημαίνει αυτό ότι υιοθετούμε όλο το πολιτικό σκεπτικό που το διαπερνά. Γιατί εμείς, όσο μικροί και τρελοί κι αν είμαστε, όσο κι αν δεν αυτοπροσδιοριζόμαστε ούτε ως ‘‘αντισταλινικοί’’ ούτε ως ‘‘σταλινικοί’’, αυτό τουλάχιστον το ξέρουμε καλά:

Η Αριστερά πρέπει να μάθει να θεωρεί αριστερό ό,τι είναι αληθές!





3 σχόλια:

kolokotronis είπε...

Προς επίρρωση:

(σιγά-σιγά το scroll down) μη σας πιαστεί το δάχτυλο...

Η «απραξία» του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ…

o ORGOYEL είπε...


Η Αριστερά πρέπει να μάθει να θεωρεί αριστερό ό,τι είναι αληθές!Σωστα, αλλα...Αναρρωτιεμαι αν οι παρεμβασεις του κκε-παμε το 10-14 ηταν μπρωστα ή πισω απο τις διαθεσεις του λαου και τι ρολο επαιξαν στη ωριμανση τους ή τι ρολο επαιξαν στην μετατροπη τους απο αμεσα επιθετικες σε εκλγικες και 'αναθετικες' (με ψηφο στο συριζα φυσικα).
Δηλαδη μηπως η ιδια η σταση του κκε-παμε ηταν αυτη που οδηγησε στη γιγαντωση της 'ρεαλιστικης' αριστερας. Οποτε ας μην ζητανε αλλου ευθυνες..
(τα ΄χουμε ξαναπει αλλα πολλοι δεν τα θυμουνται).

ο Οργουελ είπε...

Και να μην ξεχασω, ζηταει κοιμωνικοποιηση ολων , για μονο των συγκεντρωμενων μεσων παραγωγης? Γιατι ειναι κι αυτο σημαντικο και εχει και συνεπαγωγες, δηλαδη η λαικη συμμαχια-λαικη οικονομια θαχει χαρακτηρα σοσιαλιστικο, με πριμ κτλ, για θαναι κομμουνιστικη, με εξισωση (προς τα πανω φυσικα) μισθων. Κι οταν μιλαει για εργατικο ελεγχο, ποιος θαναι το υποκειμενο που θα νομιμοποιειται να τον κανει, ο ελληνοφρενικος π.χ. (δηλαδη αυτος που θα συμφωνει με τις ντιρεκτιβες των κεντρικοεπιτροπαριων, για ο κ.σ. π.χ. που διαφωνει? Περιμενα 25 χρονια για να ακουσω το κκε να μιλα για εργατικο ελεγχο, αλλα ακομα κι ετσι αν νομιζει οτι με 2 λεξεις ξεμπερδευει....Μα θα μου πεις και στην εσσδ γινοτανε εργατικος ελεγχος, απλα δεν λεγοταν ετσι. Γιατι τον ελεγχο τον εκανε αυτος που νομιμοποιουταν περισσοτερο απο τους αλλους, αυτος που ειχε την πιο κοντα στην απολυτη αληθεια, πιο κοντα δηλαδη στην κοσμοθεωρια αποψη δηλαδη ο ηγετης ο ιδιος ειτε σταλιν, ειτε αλλος. Ξεπερασα τον εαυτο μου σαν Οργουελ στην διπλοσκεψη ...
Και γιατι κοινωνικοποιηση και οχι κρατικοποιηση, αφου για να μαραθει το κρατος πρεπει πρωτα να θεριεψει, να γιγαντωθει για να προστατεψει την κοινωνια απο τους εχθρους της..

ΟΧΙ, ΟΧΙ δεν ειναι πολιτικο μαρκετιγκ η κοινωνικοποιησην αντι για κρατικοποιηση, ο εργατικος ελεγχος αντι για την κριτικη αυτοκριτικη και τα πενταχρονα πλανα....κι εγω δεν ειμαι ο Οργουελ, ειμαι ο διμκ.