Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Για ένα «όχι» με προοπτική (αναδημοσίευση)





του Στάθη Κουβελάκη

Η στιγμή της αλήθειας έφτασε λοιπόν. Και έφτασε για όλους. Έφτασε βεβαίως για την κυβέρνηση, που εισπράττει τώρα τους πικρούς καρπούς μιας ολέθριας στρατηγικής, το ναυάγιο της οποίας είχε ήδη διαφανεί με την συμφωνία της 20ης Φλεβάρη.. Μοναδικό αποτέλεσμα όλων αυτών των μηνών της δήθεν «διαπραγμάτευσης»  ήταν ο εγκλωβισμός σε ένα εντεινόμενο καθοδικό σπιράλ, κατάληξη του οποίου είναι η αποδοχή του μνημονιακού πλαισίου και η απεμπόληση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.  Η αντίφαση της αρχικής θέσης «αντιμνημονιακή λύση εντός ευρώ» λύθηκε μεταλλασσόμενη στο δόγμα «πάση θυσία εντός ευρώ» που με αξιοθαύμαστη συνέχεια ακολουθούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και μια πενταετία.

Ας ξεκαθαρίσουμε ότι, αν και έγιναν δεκτές ως «βάση διαπραγμάτευσης», οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για μέτρα ύψους 8 δις εντός διετίας δεν αποτελούν το τέρμα του Γολγοθά. Οι δανειστές κινούνται με απόλυτη συνέπεια στη λογική του «τα θέλουμε όλα», και δεν έχουν φυσικά απολύτως κανέναν λόγο να σταματήσουν, στο λίγο αλλά κρίσιμο διάστημα που απομένει, όταν αυτή η προσέγγιση αποδίδει τα επιδιωκόμενα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ετοιμαζόμενη συμφωνία θα είναι απεχθέστερη από την ελληνική πρόταση όπως επίσης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα καταρρεύσουν εξαιρετικά γρήγορα τα επικοινωνιακά τεχνάσματα που προσπαθούν να την ντύσουν με το κοστούμι της «ανακατανομής των βαρών» - γιατί όχι και της «κοινωνικής δικαιοσύνης». Στο κάτω-κάτω και η συμφωνία της Βάρκιζας, που άνοιξε τον δρόμο στους κατατρεγμούς και τον εμφύλιο, παρουσιάστηκε ως συμφωνία «ειρήνευσης» και δρομολόγησης «ομαλής εξέλιξης» της πολιτικής ζωής. Όταν καταρρέει η πολιτική συμπαρασύρει μαζί της και το νόημα των λέξεων.

Η ώρα της αλήθειας δεν έφτασε όμως μόνο για όσους ακολούθησαν ή νομιμοποίησαν αυτόν τον ολισθηρό δρόμο προς την αυτοαναίρεση. Έφτασε και για όσους αντιτάχθηκαν σ’ αυτόν, υπερασπιζόμενοι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το πνεύμα του αντιμνημονιακού αγώνα που δόθηκε από τα κάτω όλα αυτά τα χρόνια. Σε όσους δεν «έπαιξαν» απλά ρητορικά με την ιδέα της ρήξης, αλλά την εννοούσαν και καλούσαν την κοινωνία να μην τη φοβηθεί. Το λιγότερο που μπορεί κανείς να περιμένει τώρα είναι να μην υποκύψουν στα εκβιαστικά διλήμματα που θα τους τεθούν, στις δήθεν «κομματικές πειθαρχίες» που καλύπτουν τις πιο απροκάλυπτες μεταστροφές και τις πιο κυνικές κωλοτούμπες.

Ένα «όχι» ωστόσο δεν αρκεί. Η στάση αρχών είναι ηθικά κρίσιμη, αφήνει πολύτιμη υποθήκη για το μέλλον και ελπίδα για την ιστορική επιβίωση της Αριστεράς. Δεν μπορεί όμως από μόνη της να φέρει ένα πολιτικό αποτέλεσμα. Διότι το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι αν απορριφθεί η διαφαινόμενη συμφωνία, τότε τι;

Υπάρχει εναλλακτική πορεία; Ποιά είναι τα προβλήματα αλλά και οι δυνατότητες που δημιουργούν η ρήξη και το ενδεχόμενο αλλαγής νομίσματος; Η συζήτηση αυτή ως γνωστόν δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται σήμερα ως μονόδρομος η υποταγή και η «πάση θυσία συμφωνία». Ένα «όχι» μπορεί να την ανοίξει αλλά μόνο η δημόσια κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, που υπάρχουν και κυκλοφορούν ήδη σε στενούς κύκλους, είναι σε θέση να του δώσει προοπτική. Είμαστε προφανώς ήδη και στο «παρά πέντε».

Αυτή τη στιγμή η συμφωνία όχι μόνο δεν έχει υπογραφεί αλλά ούτε καν αποκτήσει την οριστική της μορφή. Πολύ περισσότερο δεν έχει εγκριθεί ούτε από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε από την κοινοβουλευτική του ομάδα ούτε από τη Βουλή. Το ανεπανόρθωτο δεν έχει (ακόμη) συμβεί, άρα μπορεί να αποτραπεί.

Σε τέτοιες στιγμές, ο καθένας αναλογίζεται τις ευθύνες του και παίρνει τις ανάλογες αποφάσεις, συνειδητοποιώντας ότι αυτές θα τον δεσμεύσουν για μια ολόκληρη περίοδο.

Οι οργανώσεις και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συγκληθούν άμεσα και να τοποθετηθούν. Οι βουλευτές που εκλέχτηκαν με εντολή τον τερματισμό των μνημονιακών πολιτικών οφείλουν να την τιμήσουν, και, μαζί της, να τιμήσουν την δημοκρατία. Τίποτε θετικό δεν μπορεί όμως να προκύψει χωρίς την ενεργοποίηση της κοινωνίας, το σπάσιμο του κλίματος τρομοκρατίας, εκβιασμού και πανικού που καλλιεργούν τα ΜΜΕ και τα συστημικά φερέφωνα όλων των αποχρώσεων.

Ο ελληνικός λαός και η οι μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς δεν έχουν πει την τελευταία τους  λέξη. Την ώρα του μέγιστου κινδύνου, το κάθε τι αποκτά μια διαφορετική σημασία. Οι μόνοι αγώνες που είναι χαμένοι από χέρι είναι αυτοί που δεν έχουν δοθεί.




Η photo είναι τού Κωνσταντίνου Τσακαλίδη.


35 σχόλια:

kolokotronis είπε...

Πφφφ!!!
Αφόρητες (όμως, κυριολεκτικά αφόρητες) κοινοτοπίες,
ατόμων, τα οποία νομίζουν πως τραβώντας τις κωλότριχές τους
μπορούν να φτιάξουν πλεξούδα!
Ο γιός μου, προετοιμαζόμενος για τις λυκειακές εξετάσεις,
γράφει πολύ ανώτερες εκθέσεις ιδεών από τα:
-"και, μαζί της, να τιμήσουν την δημοκρατία"
-"Η στιγμή της αλήθειας έφτασε λοιπόν. Και έφτασε για όλους" (σας)
-"Η αντίφαση της αρχικής θέσης «αντιμνημονιακή λύση εντός ευρώ"
-"χωρίς την ενεργοποίηση της κοινωνίας"
-"ελπίδα για την ιστορική επιβίωση της Αριστεράς"
-"που υπάρχουν και κυκλοφορούν ήδη σε στενούς κύκλους"
-"το σπάσιμο του κλίματος τρομοκρατίας, εκβιασμού και πανικού που καλλιεργούν τα ΜΜΕ και τα συστημικά φερέφωνα όλων των αποχρώσεων"

Σε κάθε παράγραφο υπάρχει και μία (τουλάχιστον) χοντρομαλακία!
Και είναι κρίμα, μωρέ Left, που το παραθέτεις ασχολίαστο,
χωρίς τα γνωστά: ЖΟЖΟЖΟЖΟЖ
πράγμα που σημαίνει, πως το υιοθετείς πλήρως!

Δεν πειράζει. Ο καθείς και η γνώμη του.

Κλάψτε, τώρα, πάνω από το φέρετρο του μακαρίτη
(και προσθέστε και ολίγη "Βάρκιζα", για να εμπλέξετε και το ΚΚΕ,
παρότι, το ίδιο το ΚΚΕ την θεωρεί κορυφαίο στρατηγικό λάθος)
αλλά, τι σημασία έχει;

Αρκεί να γίνουν οι κωλότριχες πλεξούδες...


κάποιος σύντροφος είπε...

εύκολο είναι να βρίζεις έναν άνθρωπο αντί να μιλήσεις πολιτικά για αυτό που λέει. Και ας είναι και μεγάλη προσωπικότητα στον ευρωπαϊκό μαρξισμό.

είναι πρωτότυπα αυτά που λέει ο Κουβελάκης ? Όχι αλλά κάποιος πρέπει να τα πει. Δεν πρέπει να γίνει συμφωνία και μετά τα παρακάτω για την σχέση της χώρας με το διεθνές πλαίσιο, και την οικονομική-κοινωνική μεταβολή που συνεπάγεται η αναδιάταξη της σχέσης με το διεθνές πλαίσιο. Επίσης για την εμπλοκή του κόσμου σε όλα αυτά.

μπράβο Στάθη, ακόμα και αν δεν τα καταφέρουμε, και δεν είναι και απλό όταν ο τσίπριζα έχει τέτοια αβάντα να κάνει συμφωνία ως και από το ΚΚΕ, πρέπει να κρατήσουμε την αριστερά όρθια.

"κάποιος σύντροφος"

Гриша είπε...

"μπραβο Σταθη"

E πως αλλιως;

Αν δε ταιριαζατε,πως θα συμπεθεριαζατε;

ΥΓ.Σορυ ρε κσ για τη λαικη ρηση,που δεν ειναι και τοσο intellectual για τα γουστα σου.

κάποιος σύντροφος είπε...

ο ίδιος είσαι ? τι sorry ? Για αυτά που λέει άλλος ?

δεν την ξέρω την φράση, την απουσία πολιτικής απάντησης πίσω από την φράση σχολίασα, μην το διαστρέφεις. Είπα ότι είναι εύκολο να λες τέτοια, όχι κακό.

μακάρι να συμπεθεριάσουμε (ποιοι ?) με τον Στάθη

"κάποιος σύντροφος"

ελληνοφρενικος είπε...

H συμφωνια θα ερθει με ενα νομο σε ενα αρθρο και δεν θα ειναι σχημα λογου.Τα πολλα λογια ειναι φτωχια και χανεται η ουσια.Η σοσιαλοδημοκρατια δεν ειναι αριστερα,και οποιος της κανει πλατες με αριστερο προσωπειο(πχ αριστερη πλατφορμα)απλα βοηθαει στην εξαπατηση ενος κοσμου που θελει ρηξη και ανατροπη.Το θεμα ειναι οι ''αριστεροι''του συριζα επεσαν απο τα συννεφα(αρα αφελης)η ξεραν που θα παει το πραμα(αρα απατεωνες);Οτι και να διαλεξεις δεν μπορουμε να περιμενουμε τιποτα απο τετοιους ανθρωπους(μιλαω για στελεχη οχι απλο κοσμο).Αν η αριστερη πλατφορμα διαχωριστει και κανει νεο σχημα να το δουμε πρωτα(αν δεν στρογγιλοκαθισουν στις καρεκλες).Αν το κανει να δουμε τις θεσεις τους σε σχεση με ΕΕ-ΝΑΤΟ-μεσα παραγωγης.Με παρα πολυ επιφυλαξη(εχουν χασει καθε αξιοπιστια)να δουμε αν κανουν τοσα βηματα οσα χρειαζεται για να θεωρηθουν αριστεροι και εν δυναμει συμμαχοι σε ενα μετωπο για αλλαγη σε σοσιαλιστικη κατευθυνση.Για την ωρα οσο στηριζουν αυτη την κυβερνηση χωρις πολλα πολλα κατατασσονται στους αντιπαλους και μαλιστα απο τους πιο υπουλους.

κάποιος σύντροφος είπε...

αν η αριστερή πλατφόρμα και όποιος άλλος διαφοροποιηθεί, εσείς που "θα δείτε με επιφύλαξη τι θα λέει" ποιοι είστε ?

δεν θα υπάρχει απεύθυνση στο ΚΚΕ αλλά στις αντινεοφιλελευθερες αντιιμπεριαλιστικές αντιΕΕ φωνές της αριστεράς. Τυπικά βέβαια, και επειδή το ΚΚΕ περνάει εσωκομματική κρίση, θα υπάρχει απεύθυνση στο ΚΚΕ, στον κόσμο του κλπ, αλλά προφανώς όχι στο ΚΚΕ σαν κόμμα και ηγεσία γιατί είναι απέναντι στον αγώνα του λαού να μην έρθει το μνημόνιο, να ανοίξει ένας δρόμος ανατροπής απέναντι στον ιμπεριαλισμό.

"κάποιος σύντροφος"

Гриша είπε...

Nα σου πω ρε κσ μηπως γνωριζεις ή μηπως επιασαν τιποτα οι ευαισθητες κεραιες σου για αντιδρασεις μερους των ναρ/ανταρσυα σχετικα με τη συμμετοχη στη κυριακατικη συγκεντρωση της αδεδυ;

Γιατι εγω ειμαι σε θεση να γνωριζω οτι υπηρξαν αρκετοι που δεν την ειδαν με καθολου καλο ματι και τελικα δε συμμετειχαν κιολας.

Παρολαυτα για το συμπεθεριασμα εισαι σε καλο δρομο, προχωρα!

κάποιος σύντροφος είπε...

δεν ξέρω ρε, την έχω κάνει από Αθήνα, και δεν είμαι και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μαθαίνω βέβαια γενικά τι γίνεται.

είδα όμως το ΝΑΡ και το ΣΕΚ να το προβάλλουν, για την ΑΡΑΝ δεν συζητάμε, άρα δεν νομίζω.

πες και συ συγκεκριμένα ποιους εννοείς.

"κάποιος σύντροφος"

Гриша είπε...

Aαα δεν εισαι στην Αθηνα αλλα μαθαινεις γενικα τι γινεται...
Αυτο ομως δε σ εμποδιζει να αραδιαζεις απανειλημμενα μπουρδες για υποτιθεμενη εσωτερικη κριση στο ΚΚΕ ετσι;

Mαθε λοιπον οτι υπηρξε αντιδραση για το χοντρο καπελωμα της κυριακης, ατομων που προσκεινται ευρυτερα στην ανταρσυα απο τον χωρο των πανεπιστημιων.Μην περιμενεις βεβαια να σου δωσω καποιο λινκ.Η πραγματικη ζωη και τα γεγονοτα δεν ανατανακλωνται παντα στο διαδικτυο.

κάποιος σύντροφος είπε...

θα λέω ότι γουστάρω για τα εσωτερικά του ΚΚΕ. Το 'πιασες ?

και internet έχει εδώ που είμαι, και τηλέφωνο, μαθαίνω τι γίνεται, και στο ΚΚΕ και στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πειράζει πολύ ?

πανεπιστημιακοί που πρόσκεινται λες αντέδρασαν λες στο καπέλωμα. Μπορεί, εμένα τι μου το λες και μάλιστα με νεύρα ?

είπαν ας πούμε να μην πάει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε μια συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και 15 ομοσπονδιών με γραμμή καμία συμφωνία ?

αν ναι, είναι πολύ μακριά από το πως καταλαβαίνουν οι περισότεροι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ το κίνημα, δικαίωμα τους.

"κάποιος σύντροφος"

ελληνοφρενικος είπε...

Καποιε συντροφε εχεις πολυ πλακα....Τα στελεχη της αριστερης πλατφορμας που οραματιζεσαι οτι θα κανουν το μετωπο με τις αλλες δυναμεις(που θα διασπανται βεβαια συνεχεια καθε λιγο και λιγακι)εσυ πως τα χαρακτιριζεις πολιτικα;1.Αφελης;2.Απατεωνες;3.Κατι αλλο;Επειδη εισαι μαλλον στο 3 για καντο λιγο λιανα γιατι δεν ειναι ουτε το 1 ουτε το 2;Οσο για το ποιοι θα δουμε με επιφυλαξη εννοω οι αντικαπιταλιστες αριστεροι που δεν φαγαμε το κουτοχορτο οτι μπορει να εφαρμοστει ιχνος αριστερης πολιτικης εντος ΕΕ-ΝΑΤΟ.Και που λεγαμε πως οποιος το λεει αυτο ειναι η αφελης η απατεωνας....Τετοιοι ειμαστε παρα πολυ και συμμαχουμε με το ΚΚΕ οσο και να σου ξινιζει....Εσυ ζεις σε ενα δικο σου κοσμο οτι το ΚΚΕ γουσταρει και λιγο ευρω-κανει αβαντα τη συμφωνια κλπ κλπ.Δεν πειραζει φιλακια στη ζωιτσα την κωνσταντοπουλου,στον μιχελογιαννακη τον κοκκαλολογο,στη ραχηλ μακρη κλπ συμμαχους στις διαδηλωσεις του μελλοντος....Αστε μας εμας στην απομονωση μας(Το ΠΑΜΕ βεβαια ειχε περισσοτερο κοσμο και απο τις δυο συγκεντρωσεις ΜΑΖΙ.(ευρωλιγουρια-φιλοκυβερνητικοι μπερδεμενοι).Το οτι μονο το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ(δυστηχως αλλα ειναι αληθεια αυτη τη στιγμη δεν υπαρχουν αλλες υπαρκτες δυναμεις σοβαρες)μπορουν να συσπειρωσουν το λαο για αντισταση το καταλαβαινουν ολο και περισσοτεροι....Αυτο θα φανει και αυριο ελα μια βολτα συνταγμα και θα καταλαβεις.....

κάποιος σύντροφος είπε...

ναι ναι θα έρθω στην Αθήνα για την προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, μπας και γίνουν εκλογές

γιατί να είναι αφελείς ή απατεώνες ? Σε συνθήκες απουσίας τακτικής Ενιαίου Μετώπου από το αριστερό ρεφορμιστικό κόμμα και το κομμουνιστικό κίνημα επέλεξαν την δράση εντός του αριστερού ρεφορμιστικού κόμματος. Είναι μια επιλογή που αποτιμάται. Σήμερα πρέπει να υπάρχει ανοιχτή έγκληση από τις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε αυτό το δυναμικό, στο κίνημα, στο πρόγραμμα, και το πολιτικό επίπεδο.

τώρα αυτά που φαντασιώνεσαι για την μεγάλη επιστροφή του ΝΑΡ κλπ σου έχω ξαναπεί ότι έχουν βάση λόγω της αριστερίστικης μετάλλαξης του ΚΚΕ, αλλά δεν είναι απλό. Το ΝΑΡ πχ λέει να μην γίνει συμφωνία, και να γίνει παύση πληρωμών, ο οργανωμένος λαός να επιβάλλει εξελίξεις κλπ. Το ΚΚΕ λέει ότι σήμερα δεν μπορεί να γίνει τίποτα, ζυμώνουμε την εργατική εξουσία, μαζεύουμε ψήφους, εκκαθαρίζουμε το κόμμα από τις διαφωνίες.

"κάποιος σύντροφος"

ελληνοφρενικος είπε...

Οταν λες θα σκισω το μνημονιο εντος ΕΕ,εισαι η αφελης η απατεωνας φιλε.....Δε μαζευεται με οσες μπαρουφολογιες και να σκεφτεις....

κάποιος σύντροφος είπε...

δεν το είπαν ποτέ. Το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ θα μου πεις, είπα γι αυτό, η επιλογή τους να είναι στον ΣΥΡΙΖΑ αποτιμάται, αφού ενιαίο μέτωπο δεν υπήρχε σαν προοπτική ή θα πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ, ή στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά να παλεύουν μια γραμμή.

και το ΚΚΕ τώρα λέει όχι μνημόνιο, ναι ευρώ. Γιατί αν δεν υπάρξει συμφωνία θα βγούμε από το ευρώ, άμεσα, αλλά είναι σου λέει καταστροφή. Η συνέπεια είναι το ΚΚΕ να μην λέει καν να μην γίνει συμφωνία.

το βλέπουμε κάθε μέρα αν γίνεται όχι μνημόνιο και παραμονή στο ευρώ και την ΕΕ. Το βλέπουμε στην εξέλιξη των γραμμών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ο ένας να υπογράφει μνημόνια, και το άλλο να μην λέει όχι στο μνημόνιο, να μην λέει να μην έρθει μνημόνιο αλλά ψηφίστε ΚΚΕ να το ανατρέψει.

καλά θα ήταν να είναι τόσο εύκολο αλλά θέλει αγώνα, θυσίες, ρίσκο, κοινωνικό και πολιτικό πειραματισμό.

απατεώνες ή αφελείς ?

"κάποιος σύντροφος"

Гриша είπε...

Σοβαρα αυτο λεει το ΚΚΕ;Ψηφιστε με για να ανατρεψω το μνημονιο;Tι ειναι αυτα τα γκαιμπελιστικα που γραφεις ρε;
To KKE λεει εδω και τωρα λαικη παλη για ανακτηση των απωλειων.Να μη συμβιβαστει η εργ.ταξη με τη λογικη του μικροτερου κακου.Ολοι στους δρομους να ακυρωσουμε τη συμφωνια. Αποδεσμευση απο την ΕΕ και παραλληλα αγωνας για ριζικες αλλαγες σε επιπεδο οικονομιας.Γιατι, τι γραμμη ειναι αποδεσμευση απο την ΕΕ του κεφαλαιου,με το κεφαλαιο στη θεση του;Πως γινεται αυτο ρε χαρυ ποτερ θα μας πεις;

Δε μπορεις εσυ να κουνας το δαχτυλο στο ΚΚΕ την ωρα που σερνεσαι πισω απο τους πασοκους της αδεδυ.Αλλα αυτο κανατε παντα,τωρα θα σας μαθουμε;

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Υπάρχουν τριών ειδών «ρε». Το γενικό («ρε ραιδιά»). Το φιλικό («ρε φίλε»). Και το επιθετικό/εχθρικό («ρε»). Με 66,66% πιθανότητες επιτυχίες, πήγες κι έπεσες στο 33,33;;; Μην παίξεις τζόκερ απόψε! ;-) :-)


Τα λέμε

Гриша είπε...

Ευχαριστω πολυ για την πληροφορια φιλε λεφτ.

Δε το ξερα οτι θα πρεπε να μαι στοργη και προδερμ με τον κατ' εξακολουθηση παραχαρακτη.Με τον σε "καθε δευτερη φραση κι ενα ψεμα" για το ΚΚΕ.

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Παραβλέποντας το γεγονός ότι ακόμα κι αν διαστρέβλωνε στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα και πάλι η επιθετικότητα τέτοιου τύπου δεν βοηθάει, σου λέω:

Επί τής ουσίας, εκτός κι αν κάποιος θέλει να παίξει με τις λέξεις, δεν διαστρεβλώνει τίποτε! Και δεν χρειάζεται να πω τίποτε εγώ. Ας δώσω το λόγο στον σ. Μπογιόπουλο: «συμμαχία μόνο με τον εαυτό μας».

Ας μην παίζουμε με τις λέξεις.


Τα λέμε (δεν θα επανέλθω επ' αυτού)

κάποιος σύντροφος είπε...

φίλε κυριλλικέ θα κουνάω το δάχτυλο στο ΚΚΕ και θα πηγαίνω και στις κινητοποίησεις των συνδικάτων, ακόμα και αν δεν έχουν αριστερή πλειοψηφία όπως η ΑΔΕΔΥ, αρκεί να είναι πολιτικά επικίνδυνες για την κυρίαρχη πολιτική όπως ήταν το καμία συμφωνία που ήταν το πλαίσιο της Κυριακής, ή και σε κινητοποιήσεις με λιγότερο "πολιτικό" περιεχόμενο.

να ακυρώσεις την πολιτική συζήτηση δεν θα τα καταφέρεις. Εφόσον πιστεύω πως το καμία συμφωνία και το παύση πληρωμών έξοδος από το ευρώ είναι απόλυτα συνώνυμα θα χρεώνω σε όποιον λέει τα δεύτερα ότι δεν λέει το πρώτο.

επίσης πολιτική κριτική είναι ότι το ΚΚΕ λέει ψηφίστε με να ακυρώσω το μνημόνιο. Αν βάλω εισαγωγικά είναι όντως γκαιμπελισμός, αν θέλω να λέω ότι δεν με καλύπτει η στάση του ΚΚΕ στο κίνημα είναι πολιτική άποψη. Εσύ ας πούμε πιστεύεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πχ έχει πρωτεραιότητα του το κίνημα ? Όχι αλλά λες, και έχεις και δίκιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρωτεραιότητα το κίνημα, ή δεν έχει σχέση με το κίνημα. Αν πεις όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι "δεν έχω σχέση με το κίνημα" θα είναι γκεμπελισμός.

γενικά ψυχραιμία. Και ξεπέρνα αυτό το "δεν θα λες για το ΚΚΕ", θα το πεις αλλού και θα γελάνε και θα στεναχωριέσαι, είναι 2015, λένε όλοι για όλα.

"κάποιος σύντροφος

κάποιος σύντροφος είπε...

διόρθωση: σε όποιον δεν λέει τα δεύτερα, ότι δεν λέει ούτε το πρώτο

"κάποιος σύντροφος"

Гриша είπε...

To να μη συμμετεχω σε φιλοκυβερνητικες φιεστες με δεδομενο πλαισιο και με παροντες υπουργους της κυβερνησης να με βαζουν στο ιδιο καδρο μαζι τους ,

το να αρνουμαι τη συμμετοχη σε ενα απο πριν στημενο απ ολες τις μπαντες παραμυθι:
http://3.bp.blogspot.com/-n5ZJZObAPoY/VYkk6vmL4TI/AAAAAAAADpM/HBOtVJGr-uA/s1600/CIHeG6MW8AAGzun.jpg ,

αυτο ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ συμμαχια με τον εαυτο μου.

Σημαινει οτι δε γινομαι ουρα και κολαουζος.Σημαινει οτι δε παλευω κατω απο ξενες σημαιες.Σημαινει τελικα οτι αρνουμαι να γινω προδοτης της ταξης μου.Αν δεν πιστευεις εμενα ρωτα και τον Μπογιοπουλο.

Τωρα οσοι ερχονται μετα απ αυτο το φιασκο να κανουν και "επαναστατικη" ρητορεια περι "ρηξης" λεγονται πολιτικοι απατεωνες.

ΥΓ.
@κσ
Ακου φιλε αυτα τα σαπια να πας αλλου να τα πουλησεις.Οσο εσυ πιστευεις οτι εχεις το δικαιωμα να λες οτι σου κατεβει, αλλο τοσο εχω και γω το δικαιωμα να κρινω αν αυτο που λες ειναι αληθεια ή ψεματα.Η στη χειροτερη δυστυχως για σενα περιπτωση γκαιμπελισμος.

κάποιος σύντροφος είπε...

http://www.902.gr/eidisi/politiki/70131/anakoinosi-toy-politikoy-grafeioy-tis-kentrikis-epitropis-toy-kke#/0

«Όχι στη νέα συμφωνία. Αρκετά πληρώσαμε τους εκβιασμούς και την κοροϊδία κυβερνήσεων - δανειστών. Ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους»

Φίλε κυριλλικέ.

Αρχικά προσπερνάω πως εμένα, ή εσύ ή ο ελληνοφρενικός, ή ο kolokotronis, μου λέγατε πως είναι απαράδεκτο το "ρήξη με την ΕΕ" και πρέπει να είναι παντού και πάντα έξοδος. Που βέβαια δεν είναι η θέση του ΚΚΕ η οποία είναι "έξοδος με εργατική εξουσία". Εδώ έγινε ρήξη με την ΕΕ και την εξουσία. Γενικά αυτές οι παλινωδίες είναι θετικές και αποτύπωση της κρίσης στο ΚΚΕ και της προσπάθειας να "στρίψει" κάπως η γραμμή του 19ου συνεδρίου, της πίεσης από τις αντιΕΕ φωνές κλπ.

Όμως δεν λέει καμία συμφωνία, δεν λέει παύση πληρωμών(αν δεν γίνει συμφωνία από που να πληρωθούν, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία, αυτό που κάνει τόσο καιρό η κυβέρνηση ?) και την απόλυτα συμμετρική (αν δεν έχει κανείς την φαντασία του Μηλιού) έξοδο από το ευρώ. Τα διάφορα ομόλογα (στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τους ευρωμηχανισμούς) έχουν διασταυρούμενες ρήτρες, μια οριστική χρεοκοπία σε βγάζει απο το ευρώ γιατί η ΕΚΤ δεν δίνει ούτε τον ELA. Αυτή είναι η τεχνική εξήγηση, πολιτικά ένας ιμπεριαλιστικός συνασπισμός στον οποίο τα κράτη συμμετέχουν για την θωράκιση της καπιταλιστικής εξουσίας θα κάνει την δουλειά του.

Τα λέει αυτά τα πράγματα δηλ και εγώ δεν τα βλέπω ?

Επίσης επειδή η υπομονή έχει και τα όρια της θα πάρεις πίσω τον χαρακτηρισμό που επίμονα μου προσάπτεις, ή θα τον αποδείξεις, θα μου δείξεις την παύση πληρωμών στις 30 Ιουνίου πχ μέσα στα κείμενα του ΚΚΕ. Ή δεν θα μιλάμε, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο, πίσω από την ανωνυμία που προστατεύει τον πολιτικό τραμπουκισμό σου νομίζεις ότι θα προσβάλλεις κατ αυτόν τον τρόπο, δεν μπορώ να το νομιμοποίησω άλλο.

"κάποιος σύντροφος"

Гриша είπε...

Το πως διολισθησες απο την εξοδο στη "ρηξη'' και το πως θα αποδεσμευτεις απο την ΕΕ, μια ιμπεριαλιστικη διακρατικη συμμαχια,χωρις να βαλεις μπρος για συνολικοτερες ανατροπες σε επιπεδο οικονομιας και εξουσιας δεν ειναι δικο μου θεμα ειναι δικο σου θεμα που το υποστηριζεις με παθος να το εξηγησεις και να το τεκμηριωσεις.

Μπορεις να αντλησεις επιχειρηματολογια απο τον Αλαβανο ή τον Κουβελακη ή απο οποιο αλλο ρεταλι εχεις επιλεξει να συμπορευεσαι μιας και μα αυτους πατε βουρ για την "ανατροπη", ενω το ΚΚΕ εχει γραμμη υποταγης....Εδω γελαμε.

Το ΚΚΕ ομως δεν ειπε ποτε ψηφιστε με για να ανατρεψω το μνημονιο, ουτε μπηκε ποτε στη λογικη της αναθεσης γιατι ετσι τεχνηεντως το θετεις.

Το ΚΚΕ λεει οτι μονο ο οργανωμενος λαος με τη μαζικη του δραση ειναι ικανος να ανατρεψει και τα μνημονια και τον καπιταλιστικο δρομο αναπτυξης και την εξουσια του κεφαλαιου.Και σ αυτον τον αλλο δρομο το ΚΚΕ ειναι διατεθειμενο να δωσει και δινει ολες του τις δυναμεις.

Για τους χαρακτηρισμους απολογουμαι μονο στους συντροφους που γραφουν εδω οπως και σε καθε καλοπιστο σχολιαστη που ελευθερα μπορουν να βγουν και να με κατηγορησουν για τραμπουκισμο ή οτι υπονομευω τον πολιτικο διαλογο. Διαλογος για μενα δεν ειναι ο υπουλος, κατ εξακολουθηση και σε περιπτωσεις καθ εξιν βιασμος της απτης πραγματικοτητας, οταν απλα και μονο γινεται στο ονομα του διαδικτυακου σαβουαρ βιβρ.Αυτο μας μαρανε...

κάποιος σύντροφος είπε...

ρε άνθρωπε του Θεού (που λέει ο λόγος) κείμενο του ΚΚΕ που λέει ρήξη σου έβαλα και μου λες πόσο κακό είναι να λέμε ρήξη ??

τραμπουκισμός και όχι σαβουάρ βιβρ είναι το εξής

-το ΚΚΕ δεν λέει παύση πληρωμών
-άσε τους γκαιμπελισμούς

αφού δεν λέει, εγώ φταίω ?

"κάποιος σύντροφος"

Гриша είπε...

Nαι πολυ κακο να λες εσυ ρηξη οταν στο περιεχομενο της ρηξης δεν περιλαμβανεις τη συγκρουση με την εξουσια του κεφαλαιου.Αφου δε το λες εγω φταιω;

To ΚΚΕ λεει μονομερης διαγραφη του χρεους κουτοπονηρε.

Αφου δε μας λες πως θα κανεις αποδεσμευση απο την ΕΕ αφηνοντας ανεγγιχτη την εξουσια των μονοπωλιων (αφου δε μας το λες εγω φταιω);

Δε μας λες τουλαχιστον ποιος θα κανει την "παυση πληρωμων" να γελασουμε κι αλλο;

κάποιος σύντροφος είπε...

η κυβέρνηση, ποιος θες να σου πω δηλ, η Ένωση Κεντρώωων ?

"κάποιος σύντροφος"

Гриша είπε...

Αααα τωρα μαλιστα, η κυβερνηση...Ποιος;

Να σαι καλα ρε φιλε με εκανες και γελασα.



ελληνοφρενικος είπε...

Πολυ πετυχημενο και το αλλο οτι η αριστερη πλατφορμα δεν ελεγε προεκλογικα για τελος του μνημονιου με κυβερνηση συριζα......οχι οχι τα παιδια ηταν τιμια ειχαν πει για σχημα λογου......Μονο οι αλλοι οι κεντρωοι κοροιδευαν το λαο οχι αυτοι.......

Гриша είπε...

Εντιμοτατοι φιλε .Τι θες να πουνε ;
Μ αυτους ετοιμαζοντε να φτιαξουνε την 3η αναβαθμισμενη βερσιον της σοσιαλδημοκρατιας μιας και η βερσιον 2.0 αρχιζει να ρεταρει και πρεπει να ειναι προετοιμασμενοι.Εχει πεσει πολυ δουλεια στη σιλικον βαλευ και ολα τα υλικα ειναι χρησιμα.Δε πετανε τιποτα

κάποιος σύντροφος είπε...

ελληνοφρενικέ ποιος είπε ότι η αριστερή πλατφορμα δεν είπε για τέλος του μνημονίου ? ότι δεν είπε για τέλος εντός ευρωζώνης είπα

κυριλλικέ πες μου εσύ τι θα γίνει στα ταμεία, τα νοσοκομεία τους δήμους κλπ αν συνεχιστεί το πλιάτσικο για το χρέος.

εμένα δεν μου αρέσει αυτό το πράγμα και ναι θέλω να σταματήσει, δεν αγωνίστηκε ο λαός τόσα χρόνια για να του δημεύουν την περιουσία για να πληρώνουν το χρέος, άρα πρέπει να γίνει παύση πληρωμών.

πες μου εσύ γιατί πρέπει να πληρωθεί, εγώ σου λέω γιατί δεν πρέπει. Για άμεσα πάντα, αν φτιαχτούν σοβιέτ και κάνουν επανάσταση αλλάζει το πράγμα. Τώρα γιατί να πληρωθεί ?

σιγά μην απαντήσεις

"κάποιος σύντροφος"

ελληνοφρενικος είπε...

Oταν ελεγαν τελος μνημονιου μετα τις εκλογες εννοουσαν οτι η κυβερνηση θα μας εβγαζε απο το ευρω...Μαλιστα,μαλιστα.Ποτε ειπε το ΚΚΕ η ο κυριλλικος οτι πρεπει να πληρωσουμε το χρεος;;;;;;Δεν παιζεσε......

κάποιος σύντροφος είπε...

ελληνοφρενικέ μην τρολλάρεις, καλό το nickname αλλά ο Αποστόλης και ο Καλαμούκης έχουν ταλέντο.

το κκε δεν βάζει θέμα στάσης πληρωμών και διαγραφής του χρέους γιατί είναι αντίθετο με αυτό που στην παράδοση του κομμουνιστικού κινήματος λέγεται μεταβατικό πρόγραμμα. Ακολουθεί ένα κράμα "θεωρίας της επίθεσης" και τριτοπεριοδισμού, ότι πιο άρρωστο δηλ ξέρασε από τα σπλάχνα του το κομμουνιστικό κίνημα στην ιστορία του, τις αριστερίστικες παρεκκλίσεις του μεσοπολέμου.

δεν έχω όρεξη για σεντόνι σε αυτό το σημείο, αλλά αν θες από αύριο. Πες μου εσύ ποιος δεν θα πληρώσει το χρέος, η κυβέρνηση δεν του άρεσε του κυριλλικού. Το ΚΚΕ ? Το ΠΑΜΕ ?Η εργατική εξουσία όταν γίνουν σοβιέτ ? Μέχρι τότε ?

όταν έγινε από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την αριστερή πλατφόρμα η Κίνηση για την Διαγραφή του Χρέους, το ΚΚΕ δεν μπήκε. Εκείνο ήταν μια ευκαιρία να ανοιχτεί το θέμα στους χώρους, να έχει και κινηματική διάσταση. Προφανώς το ζητάς όμως από την κυβέρνηση. Προφανώς δεν το ζήταγες από την κυβέρνηση Σαμαρά, ο λαός έκανε την ανατροπή στις 25 Γενάρη, και μόνο όσοι δεν ήταν στους αγώνες τα προηγούμενα χρόνια του το αρνούνται, και βολεύουν και τον Τσίπριζα, αν καμία υποχρέωση δεν έχει στον λαό. Όμως εγώ ακούω, και καλώς, τον Κουτσούμπα να εγκαλεί την κυβέρνηση για δεσμεύσεις της. Εκείνο δηλ γιατί δεν είναι αυταπάτη για τον ΣΥΡΙΖΑ?

Τι είναι αυτό που βάζει όριο στην ζωή μας και τον αγώνα μας να διεκδικήσουμε κάτι στο εργατικό δίκαιο, στον μισθό και το κοινωνικό κράτος ? Δεν το δέχομαι, η εργατική τάξη η νεολαία και ο λαός διεκδικούν ολόκληρη ζωή, έτσι σκέφτονται οι κομμουνιστές. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να γυρίσει το τραπέζι ανάποδα, μπορούμε να ζήσουμε χωρίς του δανειστές, το ευρώ και την ΕΕ.

Έστω και αργά όσοι δεν είναι μέσα στον αγώνα για ολόκληρη ζωή, για έναν ολόκληρο κόσμο που είναι δικός μας αρκεί να το πιστεύουμε, δηλ οι σύντροφοι στην αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να μπουν στον αγώνα.

για την διαπραγμάτευση αυτό το απλό

https://www.youtube.com/watch?v=F4z2GJZ_37Q

"κάποιος σύντροφος"

Гриша είπε...

Η κυβερνηση θα κανει σταση πληρωμων; Ποια κυβερνηση; H κυβερνηση του συριζα;
Oχι απαραιτητα, αλλα οπωσδηποτε μια κυβερνηση στο εδαφος του καπιταλισμου,μια κυβερνηση αστικης διαχειρισης η οποια θα διαγραψει το χρεος θα βγει απο την ΕΕ αλλα θα αφησει ανεγγιχτη την εξουσια των μονωπολιων.Μεχρι εκει φτανει η ''επαναστατικη" προταση των μαρσ/ανταρσυα με ολιγη απο εθνικοποιση τραπεζων για το ξεκοζι...Τωρα πως γινεται απ τη μια να λες οτι θες να ερθεις σε ρηξη με την ΕΕ μια διακρατικη συμμαχια που στηριζει και εκφραζει τα συμφεροντα του κεφαλαιου,με το κεφαλαιο ομως αμετακινητο στη θεση του και στην εξουσια του ειναι ενα ζητημα που προφανως δε μπορει να απαντηθει οσο και να κρυβεται κανεις πισω απο ριζοσπαστικες κορωνες.
Σε σχολιο του ο κσ μεσα στο γενικοτερο παραληρημα του λογου του φτανει στην εξης γελοια απο καθε αποψη παραδοχη .Ο λαος λεει "εκανε την ανατροπη στις 25 του Γεναρη"...Εδω ο φιλος γινεται βασιλικοτερος του βασιλεως.Διατηρει στο ακεραιο την οπορτουνιστικη θεση του χωρου προεκλογικα και αμεσως μετα τις εκλογες οταν διατυμπανιζε "κατω η κυβερνηση σαμαρα"-''μεγαλη νικη της αριστερας".Θεση που σημερα και κατω απο τα αποκαλυπτηρια της "αριστερης κυβερνησης" τεινει να αποσυρει απο τη βιτρινα της η ιδια η ανταρσυα γιατι δε τη συμφερει στους τωρινους τακτικισμους της.Και λοιπον; Κανενα προβλημα για τον κσ. Χαιδευει με αυταπατες το οποιο ακροατηριο τον διαβαζει αρκει να διατηρει ενα και καλα ενωτικο προφιλ...
Στις 25 εγινε ανατροπη λοιπον αλλα ο κσ διαμαρτυρεται για τα νοσοκομεια που υπολειτουργουν, για τα ταμειακα διαθεσιμα του δημοσιου που λεηλατουνται με ΠΝΠ οχι απο τους σαμαροβενιζελους αλλα απο την ιδια τη κυβερνηση της "ανατροπης"...Απο αυτη την ιδια κυβερνηση ο κσ αφηνει ανοιχτο και το ενδεχομενο οτι μπορει να κανει παυση πληρωμων προς τους δανειστες και αυτη μαλλον ειναι γραμμη που προτεινει οτι πρεπει να παλεψει το κινημα...
Και παραλληλα επιτιθεται στο ΚΚΕ προσπαθωντας να βγαλει σκαρτη τη γραμμη αποδεσμευση απο την ΕΕ-μονομερη διαγραφη του χρεους-κοινωνικοποιηση των μεσων παραγωγης, η οποια ειναι η μονη συνεκτικη ολοκληρωμενη και εναλλακτικη προταση εξουσιας για το λαο.Γιατι; Γιατι ισχυριζεται χωρις να πρωτοτυπει ιδιαιτερα οτι τα παραπεμπει ολα στη λαικη εξουσια.Αλλα οταν το κομμα βαζει σαν γραμμη παλης στο σημερα την ανακτηση των απωλειων τοτε λεει οτι ειναι προσπαθεια του κομματος να διορθωσει τη γραμμη του 19ου και οτι ειναι ουτοπικο σημερα πχ να διεκδικεις συλλογικες συμβασεις ενω προφανεστατα προκειται για αναγκαια στις παρουσες συνθηκες τακτικη η οποια σε καμια περιπτωση δεν ειναι εξω απο τη συνολικη του στρατηγικη.

ΛΑΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ-ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 8 ΤΟ ΒΡΑΔΥ !

κάποιος σύντροφος είπε...

ποια άλλη κυβέρνηση ρε άνθρωπε, χέστηκα για εκλογές προσωπικά, δεν είμαι ΚΚΕ, όταν λέμε για θέμα λίγων ημερών άντε εβδομάδων λες να εννοώ ότι θα γίνουν εκλογές και θα βγει άλλη κυβέρνηση ? Καταγγέλλω την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που πληρώνει το χρέος άρα, αν το κάνω με ειλικρίνεια αυτό και όχι για ατάκες στα τηλεπαράθυρα όπως το ΚΚΕ, του λέω να πάψει, δηλ να κάνει παύση πληρωμών. Εσύ του λες να μην κάνει και επειδή το ΚΚΕ είναι ανέντιμο πολιτικά, αυτό το παρουσιάζει και σαν αντιΣΥΡΙΖΑ θέση.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΩΣ ΕΔΩ, ΟΧΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΑΡΑ ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ, είναι τόσο απλό.

δεν είπα για κυβέρνηση ανατροπής είπα για ανατροπή στις 25 Γενάρη, αν και η πολιτική αντίληψη σου δεν είναι σπουδαία για να καταλάβεις την διαφορά. Αν αυτό που έγινε στις εκλογές ήταν το σατανικό αστικό σχέδιο θα τους αφήναν και να κυβερνήσουν, άλλο που η αποδοχή του ιμπεριαλισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδει τις ταξικές προσδοκίες

η ασχετοσύνη σου έφτασε στο σημείο να λες ότι είναι κάτι αδιάφορο η εθνικοποίηση των τραπεζών από άποψη εξουσίας και οικονομίας. Διάβασε για το χρηματιστικό κεφάλαιο για αρχή και τα ξαναλέμε.

καλή επιτυχία στην προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ

"κάποιος σύντροφος"

κάποιος σύντροφος είπε...

γιατί ρε άνθρωπε μόνο συλλογικές συμβάσεις σήμερα ?

που πάλι δηλ, δεν παλεύεται για συλλογικές συμβάσεις, όχι με τον τρόπο που θέλω γω, με την ενότητα της εργατικής τάξης μπροστά, αλλά γιατί μόνο αυτό.

δεν τα παραπέμπουμε στο μέλλον λέει, αγωνιζόμαστε για συλλογικές συμβάσεις. Έχεις καμία αμφιβολία ότι ο συριζα ήθελε να τις επαναφέρει ? Ικανός είσαι να μου πεις ότι σαν "αστικό κόμμα" δεν ήθελε, αλλά όποιος έχει μάτι βλέπει την στρατηγική σημασία της συμμετοχής της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ολοκληρώσεις για τον εθνικό ταξικό συσχετισμό.

πρέπει να αρχίσουμε να το σπάμε από σήμερα. Η πάλη για εργασιακά δικαιώματα μπορεί να έχει νίκες αν δεν αναπαράγει τον μονοκομματικό συνδικαλισμό του ΠΑΜΕ και αν συνδέεται, με την αυτοτέλεια των επιπέδων, με έναν άλλο δρόμο.

αλλιώς απλά περιμένεις να αλλάξεις την ΕΕ.

"κάποιος σύντροφος"