Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Ωστόσο, δεν έχει γραφτεί σχεδόν ούτε μία σελίδα της, χωρίς να περιλαμβάνει τη λέξη «όχι»!




Σε πρώτη ανάγνωση, ή μάλλον άκουσμα, τίποτε από όσα εξιστορούνται στο τραγούδι που θα ακούσετε παρακάτω δεν θυμίζει τη σημερινή κατάσταση των εν Ελλάδι πραγμάτων. Οι στίχοι, κατά πάσα πιθανότητα συλλογικό έργο και προϊόν μιας ιδιότυπης ποιητικής έμμετρης σκυταλοδρομίας, διηγούνται τα παθήματα των Ελλήνων φαντάρων τής Μέσης Ανατολής τον καιρό τού Β' ΠΠ που οι Εγγλέζοι, μετά την ωμή επέμβαση εναντίον τού δημοκρατικού κινήματός τους, έκλεισαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στις ερήμους τής Λιβύης και της Ερυθραίας (τα διηγούνται με όχι ακριβώς τα ίδια μελανά χρώματα που  είχε στην πραγματικότητα η ζωή τους εκεί, είναι αλήθεια...). Αν και στους στίχους ονοματίζεται το περίφημο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ελ Ντάμπα, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ίδια κι όμοια ήταν η ‘‘περιποίηση’’ των Εγγλέζων σε όλα τα στρατόπεδα.

Το λοιπόν, σήμερα στην Ελλάδα, δεν έχουμε πόλεμο με την κυριολεκτική σημασία τής λέξης. Δεν «μας κυκλώσαν με τα τανκς οι Εγγλέζοι» ούτε «μας τσακώσαν» με τα όπλα τους. Ούτε μας δίνουν «τη βδομάδα δυό κουτάλια μαρμελάδα» κι ούτε τρώμε «φιστίκια που ’ναι για τα κατσίκια». Αλλά πάλι, άμα το καλοσκεφτεί κανείς, δεν έχουμε πόλεμο μεταξύ τών λίγων με τα πολλά και των πολλών με τα λίγα; Δεν έχουμε στην πλάτη μας τη στάμπα τού τεμπέλη και χαραμοφάη εις βάρος τών υπολοίπων ευρωπαϊκών λαών; Και δεν είμαστε εξόριστοι στην ίδια μας την πατρίδα, μια πατρίδα που έχει καταντήσει αποικία χρέους με μειωμένα εθνικά, λαϊκά και δημοκρατικά δικαιώματα, αφού δεν μπορούμε να την κουμαντάρουμε όπως θέλουμε εμείς;

Έλληνες εργαζόμενοι κι εσείς που ζείτε στη χώρα μας, σκλάβοι τού δικού μας και του ξένου κεφαλαίου, να μη το πιούμε το γάλα τους και να μη φάμε τη μαρμελάδα τους. Αχ να σας χαρούμε!




11 σχόλια:

Γιωργος ο παληος είπε...

Ρε φιλε left -σε σχεση και με το απο πανω καλεσμα για τη σημερινη συγκεντρωση-εγω δεν
θα παω και για εναν ακομα λογο. Εχω σιχαθει τους "κυκλους της Κουμουνδουρου" τις "
πηγες του Μαξιμου" τα "non paper" και τα "αυθορμητα" ανωνυμα καλεσματα...
Τουλαχιστον το ΠΑΜΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ την περασμενη βδομαδα καλεσαν τον κοσμο με καθαρο
προσωπο και καθαρο σκεπτικο και οχι με "ανωνυμες" πουστιτσες...και οσοι πιστοι προσελθετε...
Αφου δεν μπορουν να ειναι Αριστεροι-οπως μαρτυραει και το μνημονιο των 47 σελιδων-ας μην το ξεφτιλιζουν και τελειως΄...
ΥΓ 1
Ο Τσιπρας χτες ειπε πως "τωρα αρχιζει η πραγματικη διαπραγματευση..." ,δηλαδη μεχρι
τωρα τι εκανε; Οτι εκαναν και οι προηγουμενοι θα μου πεις,σωστο κι αυτο...
ΥΓ2
Το ΜΕΤΑ εκανε καταληψη στα γραφεια της ΕΕ...οχι ρε παιδια απλως ειχαν ξεχασει τα κλειδια απο το "κοινο τους σπιτι" και αναγκαστηκαν να παραβιασουν την πορτα...

Гриша είπε...

Φιλοκυβερνητικη παρατα η και καλα αυθορμητη συγκεντρωση...

http://www.avgi.gr/article/5624217/stis-7-30-m-m-sto-suntagma-to-megalo-sullalitirio-o-laos-den-tromokrateitai

To ξεκινανε για τα ματια του κοσμου απο το facebook και μετα τα γνωστα.

Λεφτ ελπιζω να καταλαβαινετε τωρα οσοι πατε οτι αυριο τα συριζεικα μεσα θα σας παιξουν σαν υπερασπιστες της ελληνικης γραμμης των 47 σελιδων.

LeftG700 είπε...

Φίλε Γιώργο παληέ,


Όπως το καταλαβαίνω εγώ:

Στις σημερινές συγκεντρώσεις θα βρεθούν χοντρά χοντρά δύο κατηγοριών άνθρωποι:

α) Εκείνοι που ελπίζουν πως η μαζική παρουσία τού κόσμου θα αποτρέψει τους ‘‘εταίρους’’ (σκατά στα μούτρα τους!) από το να ζητήσουν τον ουρανό με τ’ άστρα από την κυβέρνηση, ξέροντας ότι η κυβέρνηση στο τέλος θα κάνει όσα τής ζητήσουν.

β) Κι εκείνοι που θεωρούν ήδη τις παραβιάσεις τών κόκκινων γραμμών από την κυβέρνηση απαράδεκτες και θέλουν να την επαναφέρουν στο προεκλογικό φιλολαϊκό πρόγραμμά της (το κείμενο του καλέσματος δείχνει σαφώς ότι αυτοί που το συνέταξαν ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία).

Κατά τη γνώμη μου, ακόμα κι αν ψηφίζεις δαγκωτό ΚΚΕ ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν χάνεις τίποτε να βρεθείς στη συγκέντρωση για να ενισχύσεις αυτήν ακριβώς τη δεύτερη κατηγορία. Στις επόμενες εκλογές, μπορεί κι εγώ να ψηφίσω δαγκωτό ΚΚΕ ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ίσως και να το έχω κάνει ήδη). Αλλά στη συγκέντρωση θα κατεβώ και, πιθανόν, να βοηθήσω να πάνε τα πράγματα προς τα αριστερά.

Κάπως έτσι τα βλέπω τα πράγματα. Δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνήσεις. Νομίζω όμως ότι είναι κρίμα και δεν έχει και πολύ νόημα να μην πας επειδή οι "κυκλοι της Κουμουνδουρου" και οι " πηγες του Μαξιμου" και τα "non paper" έκαναν το ποτήρι σου να ξεχειλίσει...


Τα λέμε


ΥΓ Όταν ξαναπεράσεις από εδώ, ρίξε μια ματιά στους κανόνες σχολιασμού και στις σχετικές οδηγίες. Είναι παιχνιδάκι να γράφεις το όνομά σου αντί να μπαίνεις στο σωρό τών ανώνυμων.

LeftG700 είπε...

Φίλε Гриша,


Το σχόλιό μου προς το Γιώργο νομίζω οτι αποσαφηνίζει τα πράγματα, ως προς εμένα τουλάχιστον. Όσο για την ερμηνεία τού πολιτικού μηνύματος των σημερινών συγκεντρώσεων, ε, δεν είναι μόνο αρμόδια η Αυγούλα για να τη δώσει. Κι εμείς ξέρουμε γράμματα (και καλύτερα από το συντάκτη τού άρθρου που λίνκαρες, ο οποίος έκανε ότι δεν είδε τα "ψιλά" τού καλέσματος...)


Τα λέμε

ελληνοφρενικος είπε...

Ακουσα σημερα το Στρατουλη στο Μπογιοπουλο να μιλαει με μια επαναστατικη διαθεση και για ετοιμοτητα για ρηξη και για ετοιμο αλλο δρομο.Οταν τον ρωτησε για τις 47 σελιδες ειπε πως οι εταιροι(αυτος λεει δεν τους θεωρει εταιρους)δεν τις δεχονται τις 47 σελιδες και παμε αρα για ρηξη αν δεν υποχωρισουν οι εταιροι και πως ο συριζα θα ακολουθησει το αριστερο προγραμμα του κλπ κλπ.Δεν απαντησε οπως στο εξης απλο υποθετικο ερωτημα που του εκανε.Αν οι θεσμοι δεχτουν την προταση των 47 σελιδων που ειναι προταση της κυβερνησης,θα ψηφισει την συμφωνια που θα ειναι καραμπινατο μνημονιο;;;Και κανω το ιδιο ερωτημα σε ολους.Πως γινεται να λες πως παω σε μια συγκεντρωση αντιστασης στο μνημονιο να υπερασπιστεις μια κυβερνηση που εχει καταθεσει επισημα μια προταση καθαρα μνημονιακη;Πως να πανε τα πραγματα λιγο αριστερα δηλ.αν στηριξουμε μια συγκεντρωση καποιων που νομιζουν πως ο συριζα ειναι κατι αλλο απο αυτο που πραγματικα ειναι;

ελληνοφρενικος είπε...

Eτσι για την ιστορια οι συγκεντρωσεις ηταν τραγικες.Πολλοι λιγοτεροι απο τις διαδηλωσεις πριν την συμφωνια της 20 φλεβαρη.Σε μερικες πολεις ηταν 10-20 ατομα...Υ.Γ.Η ζωιτσα αποθεωθηκε στο συνταγμα!!!!

kolokotronis είπε...

@ LeftG700,

"...δεν χάνεις τίποτε να βρεθείς στη συγκέντρωση για να ενισχύσεις αυτήν ακριβώς τη δεύτερη κατηγορία..."

επίσης, δεν χάνεις τίποτε να πας την Κυριακή το πρωί σε μιά εκκλησία και να προσπαθήσεις να πείσεις τους πιστούς, πως ο Χριστός ήταν υπέρ της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής.

Αυτά, φίλε, ονομάζονται "ευσεβείς πόθοι"
Αποκλείεται να με πείσεις, ότι είσαι τόσο αφελής, που δεν κατάλαβες πως πήγες σε φιλοκυβερνητική συγκέντρωση!

Για να το ξεκαθαρίσω: η παρούσα κυβέρνηση ΔΕΝ είναι "δική μου" κυβέρνηση, ούτε ταξικά ούτε πολιτικά.
Και όσο και αν με κακοχαρακτηρίσεις, δεν θα κρύψω ότι χάρηκα, που το χοντρό δούλεμα του Συριζα περνάει λιγότερο στον κόσμο από ότι παλιά. Το ζήτημα είναι, μετά το Συριζα, οι εργαζόμενοι να κινηθούν (πρώτη φορά!!!) αριστερά και όχι να κάνουν μάγκα τον Άδωνη.

Για την αποτυχία των αποψινών συγκεντρώσεων από ποιόν θα ζητηθεί ο λόγος;
(αφού σου αρέσει η κριτική και η αυτοκριτική)
Από τον Καραμήτσουλα, που κάλεσε μέσω Facebook;

Βούλιαξε, απόψε, η Πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα...


LeftG700 είπε...

Φίλε ελληνοφρενικέ,


Δεν ξέρω αν το νομίζεις, αλλά αν έχεις την άποψη πως υπάρχει κάποιο καλό νέο για την πολιτική τού ΚΚΕ στο γεγονός ότι οι συγκεντρώσεις ήταν λυμφατικές, απέχεις από την αληθινή κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα όσο η γη από τη σελήνη...


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Κολοκοτρώνη,


Αφού απευθύνω και σε σένα αυτό που γράφω προς τον ελληνοφρενικό παραπάνω, να πω τα εξής:

Ξέρω πολύ καλά γιατί πήγα (κι από το αυτί που έστησα, ξέρω πολύ καλά γιατί πήγαν και κάμποσοι άλλοι). Όπως και ξέρω τι πρόσημο θα βάλουν στη συγκέντρωση τα επίσημα ΜΜΕ τού ΣΥΡΙΖΑ (αλλά ξέρω και τι έγραφε το κάλεσμα —τα εξήγησα στον Γιώργο τον παλιό και το Гриша. Όμως ο καημός μου δεν είναι να πάω σε αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις. Ούτε ανάρτησα το δικό σας κάλεσμα για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, επειδή ήταν αντικυβερνητική. Ο καημός μου είναι να κάνω ό,τι μπορώ για να μη στραβώσουν με σφραγίδες, βούλες και υπογραφές τα πράγματα. Και να σου πω και το άλλο;

Εγώ που πήγα (συμβολικό το εγώ, ελπίζω να το καταλαβαίνεις) έχω πολύ περισσότερες πιθανότητες από εσένα που παρακολούθησες από την εξέδρα το ματς να τραβήξω κόσμο με τη μεριά μου όταν, στην περίπτωση που επικυρωθεί το στράβωμα, απευθύνω το ρητορικό ερώτημα στον ΣΥΡΙΖΑ:

«Ρε μαλάκες, γι’ αυτό κατέβηκα στο Σύνταγμα; Για να βάλετε τη τζίφρα στο πιστοποιητικό θανάτου;»

Γιατί θα είμαι μέρος από τον κόσμο που κατέβηκε στο Σύνταγμα, ένας από αυτούς, κι όχι ξεχωριστός.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ


Φίλε Κολοκοτρώνη,


Η αποτυχία τών συγκεντρώσεων, αναμενόμενη για όσους ξέρουν ότι οι Συριζαίοι δεν κινητοποιούνται, δεν μπορεί να αποδοθεί ούτε στην οργανωτική πλαδαρότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στο γεγονός ότι το κάλεσμα έγινε μέσω fb. Κατά τη γνώμη μου οφείλεται και στην παραίτηση του κόσμου, αλλά και στο γεγονός ότι δεν έχει ξεκάθαρη την εικόνα τού εχθρού, εναντίον τού οποίου πρέπει να κινητοποιηθεί. Για να το πω αλλιώς και κάπως σχηματικά: Όταν ο κόσμος έχει στο μυαλό του την εικόνα τού Γιουνκέρ να χαριεντίζεται με τον Τσίπρα για τη γραβάτα που δεν φοράει, δεν είναι και τόσο σίγουρος ότι αυτοί οι δύο πλακώνονται, άρα ότι πρέπει να σηκώσει τα μανίκια για να βοηθήσει τον δικό του...


Τα λέμε

ελληνοφρενικος είπε...

Σου εχω εξηγησει πολλες φορες και το βλεπεις και εσυ πως οι σοσιαλοδημοκρατες και τα ΜΜΕ εχουν καταφερει να σκορπισουν το φοβο και την απαισιοδοξια στο λαο.Ο καθενας με τον τροπο του εχουν επιφερει πολυ δυνατο πληγμα ηττοπαθειας.Για αυτο ηταν σημαντικο να εχουν επιτυχια τα συλλαλητηρια του ΠΑΜΕ που για την συγκηρια ηταν ικανοποιητικα.Συμφωνω με τον Κολοκοτρωνη πως το φιασκο σημερα ηταν θετικο.Σιγα σιγα γινεται ορατη η κοροιδια της δηθεν συγκρουσης.Ειδικα μετα τις 47 σελιδες γελανε και οι πετρες στο ακουσμα περι αντιμνημονιακης κυβερνησης.Τωρα το αν καρπωνεται το ΚΚΕ αυτο το κλιμα δεν μπορω να το πω,αλλα μπορω να πω με βεβαιοτητα πως κυριο μελημα των θεσμων και των ντοπιων αφεντικων ειναι να μην το καρπωθει.Αυτο το=«Ρε μαλάκες, γι’ αυτό κατέβηκα στο Σύνταγμα; Για να βάλετε τη τζίφρα στο πιστοποιητικό θανάτου;»Το εχουν πει ηδη οι περισσοτεροι που πηγαν στα συλλαλητηρια προ της 20 φλεβαρη,και θα επρεπε να το πεις ηδη μετα τις προτασεις των 47 σελιδων.Ειναι επισημη προταση του συριζα συνεχισης του μνημονιου,να διαδηλωσεις σημερα μαζι τους για να μην κανουν κατι που το εχουν ηδη κανει;;;;Τι περιμενεις δηλ.να παρουν ποτε πισω το κειμενο των 47 σελιδων;;;Και να πουν μπα μετανιωσαμε θα γινουμε πιο σκληροι;;;Ας σοβαρευτουμε επιτελους ρε φιλε left...Υ.Γ.To κακο που κανουν ειναι πως σε συνδιασμο με την τρομοκρατια των ΜΜΕ εχουν παρουσιασει την αριστερα σαν τον μπαμπουλα που θα μας καταστρεψει.Η πλειοψηφια να παρακαλαει ο αλεξης να φανει σοβαρος και να διωξει τα αριστερα βαριδια,να παρακαλαει ο κοσμος για συμφωνια με καθε κοστος....Ετσι αυτονοητα καθε πολιτικη πραγματικης ρηξης εχει παρουσιαστει σαν το απολυτο κακο.....σαν ο χειροτερος εφιαλτης.Αυτη ειναι η βρωμικη δουλεια της σοσιαλοδημοκρατιας....