Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015

Να ακυρώσουμε τον ύπουλο λόγο! Ιδίως αυτόν που (φαίνεται να) εκφωνείται μέσα από τις γραμμές μας!
Ένας τέτοιος λόγος δεν μοιάζει βέβαια με αυτούς που γαυγίζει ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Βενιζέλος ή ο Λοβέρδος. Και δεν είναι βέβαια οι αερολογίες τού Σταύρου Θεοδωράκη ή τα νιαουρίσματα της Φώφης Γεννηματά.

Ένας τέτοιος λόγος είναι σαν αυτόν που θα διαβάσετε παρακάτω. Εκφωνείται από τη γνωστή πια και μη εξαιρετέα Αγγελική Σπανού. Και τον εκφωνεί από το βήμα τού TVXS, ενός portal που, πλέον, σηκώνει πολύ συζήτηση κι ακόμα περισσότερα ερωτηματικά...

Το νου μας, σύντροφοι. Το νου μας σε όσους μιλούν προσποιούμενοι ότι θέλουν το καλό μας. Να προστατεύσουμε το λαό από τις οχιές!

Βγάζοντάς το δηλητήριο από τις λέξεις τους μέχρι την τελευταία σταγόνα!

ЖΟЖΟЖΟЖΟЖ


Σε χρόνο μέλλοντα

Τι θα έγραφε, άραγε, ο ιστορικός του μέλλοντος αν γινόταν η πρώτη αποχώρηση κράτους μέλους από την ευρωζώνη; Ότι η ρήξη επήλθε λόγω διαφωνιών στον συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία; Θα αναφερόταν διεξοδικά στα λάθη της ελληνικής πλευράς στη διάρκεια των πέντε μηνών διαπραγμάτευσης ή θα τα προσπερνούσε, όπως κάνει ο Γ. Χάμπερμας για να αναδείξει ότι «οι πολίτες και όχι οι τράπεζες είναι αυτοί που πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο για το ευρωπαϊκό πεπρωμένο»;

Η θυελλώδης διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών κατέληξε με τον πλέον δραματικό τρόπο: Με την εξαγγελία ενός δημοψηφίσματος που κανείς δεν ξέρει αν τελικά θα γίνει και σε ποιες συνθήκες. Οι πιστωτές μπορεί να αποσύρουν την πρότασή τους εκβιάζοντας το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», ενώ ο Μάριο Ντράγκι κρατά τα κλειδιά των ελληνικών τραπεζών. Μέχρι τώρα οι πρωταγωνιστές στο ευρωπαϊκό παιχνίδι έχουν δείξει ότι είναι ικανοί για το χειρότερο δυνατό όταν πρόκειται για το ελληνικό ζήτημα. Τώρα θα πρέπει να τα ξαναδούν -και αυτοί- όλα από την αρχή.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι μετά το διάγγελμα του Α. Τσίπρα για το δημοψήφισμα δεν υπάρχει τίποτα ίδιο με πριν. Ξέρουμε πια ότι δεν μπορεί να βρεθεί εναλλακτικός δρόμος μέσα στην ευρωζώνη, με τους σημερινούς συσχετισμούς δύναμης και συμφερόντων, αλλά επίσης έχει αποδειχτεί ότι η πολιτική επιλογή κάθε λαού έχει βαρύ τίμημα αν δεν είναι συμβατή με το κυρίαρχο δόγμα.

Καλό σενάριο δεν υπάρχει. Ο πρωθυπουργός εγκλωβίστηκε έχοντας να επιλέξει ανάμεσα σε μια κακή, αδιέξοδη συμφωνία και σε μια καταστροφική ρήξη. Οι εταίροι-πιστωτές μετέτρεψαν τη διαπραγμάτευση σε πόλεμο με προφανή στόχο τη συντριβή της κυβέρνησης. Τελικά η ευθύνη της μεγάλης απόφασης μεταφέρεται στους πολίτες: Αποδεχόμαστε ή όχι το τελεσίγραφο των δανειστών;

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα με αυτοπεποίθηση θα πρέπει να ξέρουμε τι θα συμβεί μετά, στην περίπτωση του «όχι» που εμμέσως προκρίνει η κυβέρνηση. Για την ώρα δεν ξέρουμε καν αν η ζωή μας θα συνεχίζεται κανονικά από την επόμενη Δευτέρα. Ξέρουμε, όμως, ότι ο διχασμός θα είναι βαθύς και η πόλωση πρωτοφανής, ότι η χώρα θα σπάσει σε δυο κομμάτια και αυτός ο διαχωρισμός θα είναι βίαιος.

Είτε πρόκειται για τακτικό ελιγμό προκειμένου να φοβηθούν οι εταίροι-πιστωτές και να κάνουν πίσω είτε η κυβέρνηση το εννοεί, κανείς δεν ξέρει πώς/αν θα φτάσουμε στις κάλπες της 5ης Ιουλίου. Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι και όλα είναι πιθανά.

Τι θα έγραφε, άραγε, ο ιστορικός του μέλλοντος αν η «πρώτη φορά Αριστερά» ταυτιζόταν με μια εθνική περιπέτεια; Ίσως ότι και πάλι δεν προέβλεψαν πόσο ισχυρός είναι ο αντίπαλος και πόσο επίμονα ο κόσμος δεν αλλάζει προς το καλύτερο.3 σχόλια:

ΒΟΚΟΝΤΕΡ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚ είπε...

Πολύ μεγάλη αναταραχή, ωραία κατάσταση! Θα έλεγα εγώ. Το όχι μας μπορεί να βοηθήσει στο σάρωμα αυτού του ελεεινού μηντιακού κατεστημένου, που με τον ένα ή άλλο τρόπο είναι ακόμη στον αφρό. Πάντως όσοι αρθρογραφούν συστηματικά στο metarithmisi.gr ανήκουν σίγουρα σε αυτό το κατεστημένο...
Α! ένα μικρό ηχητικό σχόλιο για την ευρώ-πη... https://soundcloud.com/bokontep/eur

LeftG700 είπε...

Γεια σου φίλε Βοκοντέρ! Δεν τα κατάφερα να σε καλωσορίσω την προηγούμενη φορά που πρωτοέσκασες μύτη εδώ, το κάνω τώρα!

Ναι, σ' αυτό που λες και σε πολλά άλλα μπορεί να βοηθήσει το Όχι μας! Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι αυτό θα το κατανοήσουν όλοι οι σύντροφοι, μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ...


Τα λέμε


ΥΓ Ευχαριστούμε για τη μουσικούλα. Θα την ακούσω αργότερα γιατί τώρα "καίγομαι". Πάντως, επειδή εμείς εδώ τα λέμε όλα, οφείλω να σου πω ότι δεν είμαι φαν αυτού τού τύπου μουσικής, ούτε και η παρέα μου -με την εξαίρεση ενός που είναι ψιλοtechnoτζής και κάπως τη γουστάρει. Ελπίζω να είσαι δημοκρατικός τύπος και να μη διαγράψεις το μπλογκ εξ αιτίας αυτού τού λόγου! :-)

ΒΟΚΟΝΤΕΡ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚ είπε...

@Left,

παρακολουθώ το blog εδώ και κάποια χρόνια, απλά δεν έτυχε να γράψω κάτι μέχρι τώρα. Η "μουσική" που φτιάχνω προφανώς μπορεί να μην αρέσει. Δεν έχω πρόβλημα με αυτό. Για την ακρίβεια καλύτερα να μην αρέσει, να δημιουργεί δυσφορία παρά να είναι αδιάφορη.