Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Apologies




Είναι εδώ και κάνας μήνας που, ουσιαστικά, απέχω από τη σχολιογραφία, κάτι που μπορεί να παραλληλιστεί με τη στάση κάποιου ο οποίος προσκαλεί στο σπίτι του τους περαστικούς, αλλά, όταν εκείνοι τού χτυπούν το κουδούνι, κρύβεται πίσω από τις κουρτίνες και δεν ανοίγει την πόρτα. (Το πράγμα γίνεται χειρότερο αν σκεφτεί κανείς πως οι σχολιαστές είναι ελάχιστοι και η ανταπόκριση στις παρατηρήσεις τους δεν απαιτεί δα και κάποια τιτάνια προσπάθεια.)

Καθόλου δεν είναι έτσι. Κάποια ζητήματα της εκτός διαδικτύου πραγματικής ζωής που με τραβούν από το μανίκι μού στερούν το χρόνο για διάλογο και, κυρίως, η απογοήτευσή μου από τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις μού στερούν τη διάθεση (το ότι ήταν αναμενόμενες από εμένα εδώ και πολύ καιρό δεν αλλάζει και πολύ τα πράγματα: όσο και να σκέφτεσαι την επίσκεψη στον οδοντογιατρό, η στιγμή που κάθεσαι στην πολυθρόνα του είναι πάντα ζόρικη.) Εξ άλλου, αυτή η διπλή απορία μου αντικατοπτρίζεται και στις τελευταίες αναρτήσεις: σύντομες, σχεδόν τηλεγραφικές, λίγο στο πόδι και συχνά σπασμωδικές, κάτι σαν άναρθρη κραυγή. Ελπίζω σύντομα να αλλάξουν τα πράγματα και να κουνήσω κάπως το χέρι μου, ακόμα κι αν η Αθηνά δεν μου κάνει το χατίρι να βοηθήσει κι αυτή λίγο.

Σε κάθε περίπτωση, απολογούμαι στους λιγοστούς φίλους σχολιαστές —ακόμα και σε εκείνον που πρόσφατα με ‘‘στόλισε’’ κανονικά—, ιδιαίτερα δε, σε αυτούς που έκαναν κάποια ερώτηση και ακόμα περιμένουν την απάντηση. Και αισθάνομαι την ανάγκη και υποχρέωση μαζί να απολογηθώ ονομαστικά στο φίλο dimK. Όχι τόσο για τα καλά του λόγια —έτσι κι αλλιώς, δεν νομίζω ότι τα δικαιούται αυτό το ιστολόγιο. Αλλά γιατί είναι ξενάκι και τα σχόλιά του ήταν κατά κάποιο τρόπο και ένα γράμμα προς την πατρίδα που έπρεπε να κόψω το λαιμό μου για να το απαντήσω όσο ήταν καιρός...



14 σχόλια:

kolokotronis είπε...

Η αυτοκριτική έχει και αυτή (πώς αλλιώς;) τα όριά της.
Το αυτομαστίγωμα καταντάει αχρείαστο.

Οι αγωνιστές οφείλουν (πρώτα και κύρια στους δικούς τους αγώνες) να ξεπερνούν τις απογοητεύσεις ΓΡΗΓΟΡΑ. Εμείς, δηλαδή, που παρακολουθήσαμε live την υποστολή της κόκκινης σημαίας από το Κρεμλίνο, τι έπρεπε να κάνουμε; Να καταντήσουμε Δημαρ ή να την πέσουμε στην πρέζα;

"Η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει τη δική σου μελαγχολία
κι έρχεται στιγμή για να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις"

Για Πέμπτη ψήνεσαι, ή μπά;

Έτσι και είχαν κινητοποιήσει οι ΛαφαζανοΑντάρσιοι 500 πρωτοβάθμια σωματεία (λέμε και καμμιά μαλακία) θα μας τα είχανε κάνει τσουρέκια.
Τα συγκεκριμένα σωματεία, όμως, και όλοι εμείς, που θα κατέβουμε, φαίνεται πως είμαστε πολύ πλεμποειδείς για τα γούστα τους.
Εξάλλου, χωρίς φυσουνιές στα λουλουδάδικα, τι σκατά εξέγερση να κάνουμε...

dimK. είπε...

επειδη με ανεφερες ονομαστικα,αντε να πω και γω την αποψαρα μου(!)
Ειναι λογικο να εχεις την "πραγματικη" ζωη να σε τραβαει απο το μανικι και να απαιτει ολο και περισοτερο ενεργεια για να ανταπεξελθεις στα βασικα..Πιστεψε με,και εδω στην (κακουργα) ξενιτεια αυτος ο αγωνας ειναι το ιδιο ψυχοφθορος!
Κατα τα αλλα μην μασας με τους οπορτουνιστες,εκαναν αυτο που μπορουσαν να κανουν..Σαν το μυθο με τον βατραχο και τον σκορπιο,ετσι και αυτοι δεν μπορουν να πανε εναντια στην,υποτελη τελικα στο κεφαλαιο,φυση τους.
Εμενα με θλιβει το γεγονος,βλεπωντας αυτους τους πουθεναδες, οτι ενα αλλο κκε με αλλες τακτικες επιλογες και αλλα προσωπα ποσα θα ειχε καταφερει για την εργατικη ταξη στην ελλαδα/
Αγωνιστικους χαιρετισμους απο την..κοιλία του "κτηνους"

κάποιος σύντροφος είπε...

αν οι Λαφαζανοαντάρσαιοι όπως λες είναι αμελητέα ποσότητα, ή δεν έχουν σχέση με το κίνημα και τους ειρωνεύεσαι, γιατί σημειώνεις αν καλούν ή όχι την Πέμπτη φίλε kolokotroni ? Είναι πάντως θετικό γιατί δεν είναι η λογική του ΚΚΕ, και να πω πως έχω δει οτι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί την Πέμπτη.

το θέμα όμως είναι να μην περάσει καμία συμφωνία, με ότι αυτό συνεπαγεται. Δεν είναι ένας νόμος που δεν θα περάσει και εντάξει, μιλάμε για πραγματική αμφισβήτηση του ιμπεριαλισμού, πρέπει να το πας κάπου αλλού σε χρόνο ενεστώτα. Μάλιστα το να μην το πας πουθενά όπως κάνει το ΚΚΕ είναι λόγος που στέλνει κόσμο στον καναπέ και την κατάθλιψη.

αλλά πρέπει να γίνουν κινητοποιήσεις, να σπάσει η τηλεοπτική εικονική πραγματικότητα της "διαπραγμάτευσης".

"κάποιος σύντροφος"

Φιλίστωρ είπε...

Τις δυνάμεις του ΜΕΤΑ (μεγάλες ή μικρές, δεν έχει σημασία) τις θέλετε μαζί σας την Πέμπτη, ή είναι ατομικό το προσκλητήριο;

Δε λέω αν θα έρθουν. Δικιά τους είναι η ευθύνη. Ρωτάω αν τις θέλετε.

kolokotronis είπε...

Αγαπητέ Φιλίστορα,

κάποιος να σου πει, πως οι εξυπναδούλες και οι σαχλαμαρίτσες της τελευταίας πενταετίας ΜΟΛΙΣ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ (μαζί με την "πρώτη φορά αριστερά").

Τα σωματεία, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, οργανώνουν μιά κινητοποίηση, θέτουν πλαίσιο, στόχους και αιτήματα και όποιος θέλει να συμμετάσχει, συμμετέχει.

"...Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ αφορά όλους εκείνους που μάτωσαν τα χρόνια της κρίσης και συνεχίζουν να ματώνουν. Εκείνους που δέχονται τις συνέπειες από τα μέτρα των προηγούμενων χρόνων και τώρα βλέπουν την κυβέρνηση και τους δανειστές να τους ράβουν καινούριο «κουστούμι»..."

Οι "δυνάμεις του ΜΕΤΑ" καταψηφίζουν παντού την πρόταση για συμμετοχή την Πέμπτη.
Τι διάολο Φιλίστορας είσαι, εάν δεν μπορείς να διαβάσεις μισή σελίδα εφημερίδας;
Κλίκαρε πάνω στη λέξη "Πέμπτη" του πρώτου σχολίου μου και θα τα δεις όλα!

Πες μου ΜΙΑ μόνο περίπτωση τα τελευταία χρόνια, που κάποιος θέλησε να έρθει (είτε ατομικά είτε συλλογικά) σε συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και το ΠΑΜΕ το αρνήθηκε.

Επομένως, το ερώτημά σου, εάν δεν είναι ρητορικό, είναι κακόπιστο, από τη στιγμή που σύσσωμος ο Συριζα καλεί ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ σε συγκέντρωση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ !
(εάν γουστάρεις κλαυσιγέλωτα, διάβασε εδώ.

ΥΓ. να μού συγχωρέσεις το επιθετικό ύφος (πολύ περισσότερο που ανταλλάσουμε απόψεις για πρώτη φορά), όμως...
...όμως και το δούλεμα (εκ μέρους σου) έχει τα όριά του!




kolokotronis είπε...

Νάτα, νάτα τα φρέσκα τα μαντάτα!

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 11ης Ιούνη

Και γιατί, ρε παλλουκάρια Ανταρσαίοι, Προπύλαια 7.00 και όχι Ομόνοια 7.30 ;;;
Ένα σωματείο μόνο του;

Όχι στους διασπαστές του κινήματος! :-)
Όχι στις χωριστές συγκεντρώσεις! :-)
Όχι στις κηδείες Προπύλαια-Σύνταγμα! :-)
Όλα εδώ πληρώνονται!

ΥΓ. Πλάκα κάνω. Μπορεί και να βγεί κάτι καλό.

Φιλίστωρ είπε...

Φίλε "κολοκοτρώνη"

Το ερώτημα δεν είναι ούτε ρητορικό, ούτε κακόπιστο. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού (στο οποίο, παρεμπιπτόντως, ανήκω κι εγώ) συμβαίνει να μη ζει στο Λεκανοπέδιο, όπου κάτι τέτοια βλέπω ότι τα 'χετε λυμένα. Στην επαρχιακή πόλη, όπου ζω εγώ, δεν έχουμε μπει ακόμα στην εποχή των χωριστών συγκεντρώσεων-προσυγκεντρώσεων. Στις απεργιακές (και άλλες) κινητοποιήσεις κατά κανόνα καλεί το Εργατικό Κέντρο (που συμβαίνει να ελέγχεται από το ΠΑΜΕ), συνήθως σε κοινό κάλεσμα με το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ (που δεν ελέγχεται από το ΠΑΜΕ). Σ' αυτές τις συγκεντρώσεις και τις πορείες το ΠΑΜΕ κατεβαίνει με το μπλοκ του, με τις σημαίες του, με τα πανό του και όλα τα παρελκόμενα. Οι άλλοι κατεβαίνουν κι αυτοί με τα μπλοκ τους, με τις σημαίες τους, με τα πανό τους κλπ.
Η ερώτησή μου λοιπόν είναι απλή -και δε βλέπω το λόγο να αρπάζεσαι. Ας την κάνω όμως τελείως ταληράκια, ώστε να κόψω τις αφορμές για παρεξηγήσεις και για τζάμπα εντάσεις: Είναι προφανές ότι, στην πόλη μου, το Εργατικό Κέντρο θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ. Ενδεχομένως να την καλέσει κιόλας. Άμα σκάσει μύτη κανένα άλλο πανό (π.χ. του ΜΕΤΑ, ή οποιουδήποτε άλλου), όπως συνέβη π.χ. την Πρωτομαγιά, θα είναι όλα εντάξει, ή ενδέχεται να έχουμε "ομορφιές";

Τα σέβη μου
Φιλίστωρ

Υ.Γ.: Όπως θα έπρεπε να έχεις καταλάβει από την πρώτη μου παρέμβαση, εγώ ανέφερα με τον πιο ρητό τρόπο ότι οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ είναι αυτές που αυτονόητα φέρουν την ευθύνη για το αν θα θελήσουν να κατέβουν, ή όχι. Και φυσικά θα κριθούν για τούτη, ή για κείνη την απόφασή τους. Δε μπορώ λοιπόν να καταλάβω από πού συμπέρανες εσύ ότι πάω να βγάλω λάδι το ΜΕΤΑ. Σκοτίστηκα κιόλας, φίλε μου, τι θα κάνει το ΜΕΤΑ. Άνθρωπο που προωθεί την πρόσκληση του ΠΑΜΕ βρήκα (εσένα δηλαδή), για τη στάση του ΠΑΜΕ ρωτάω.

Ενη είπε...


Αριστερά Φιλαρακια, γεια σας

Να ξερατε ποσο καταλαβαινω το νοημα των apologies σας.

Ακριβως η αντε σχεδόν οι ιδιοι λογοι, με τους δικους σας, με κανουν κιέμενα να απεχω απο το διδικτυο και τη σχολιογραφια.

Ανοιγοντας το ιστολογιο σας, σκεφθηκα οτι μια μελαγχολία ισως ειναι διαχυτη.......

kolokotronis είπε...

Αγαπητέ Φιλίστορα,

οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ δεν είναι "χύμα στο κύμα".
Έχουν συγκεκριμένο πλαίσιο, στόχους και αιτήματα και αυτό είναι γνωστό (και τίμιο) σε όσους κατοικούν σε αυτόν τον τόπο. Το ΠΑΜΕ (διαφωνεί-ξεδιαφωνεί κανείς) δεν κοροϊδεύει.
Όποιος θέλει να παλέψει για αυτά τα αιτήματα είναι ευπρόσδεκτος, είτε ατομικά είτε συλλογικά.

Πράγμα που σημαίνει, από ότι εύκολα καταλαβαίνεις, πως εάν έρθουν δυνάμεις του ΜΕΤΑ ή του οποιουδήποτε στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, με συνθήματα πχ: "ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ", τότε...
...τότε τις "ομορφιές" δεν τις αποφεύγουμε με την καμμία!

Παρόλα αυτά, και οι ομορφιές έχουν τη χάρη τους :-)
Τα πράγματα δεν είναι στατικά, αντιθέτως εξελίσσονται δυναμικά.
Ελάτε εσείς και βλέπουμε.

ΥΓ. Ντεν ζω στο Λεκανοπέντιο, καρντιά μου! :-)
Σε επαρχιακή πόλη ζω και εγώ, αν και στη μεγαλύτερη επαρχιακή, αφού εξαιρέσουμε πρωτεύουσα-συμπρωτεύουσα. Ευκολάκι, έτσι;




LeftG700 είπε...

Φίλε Κολοκοτρώνη,


Φαίνεται ότι έχεις σχηματίσει μεγάλη ιδέα για την αφεντομουτσουνάρα μου και την παρέα μου. Να τη ...ξεσχηματίσεις! Αγωνιστές;;; Ναι, βαστάτε Τούρκοι τ’ άλογα...

Δεν αυτομαστιγώνομαι πάντως. Απλώς μιλάω ειλικρινά για τα συναισθήματά μου αυτή την περίοδο. Κρύβω το όνομά μου, ας μην κρύψω και την ψυχή μου. Κι έπειτα, η κλάση μου δεν πρόλαβε ακόμα να πέσει σε μεγάλες και πολλές αμαρτίες. Καταλαβαίνω τη στιγμή τής υποστολής τής Κόκκινης Σημαίας (κι έχω ακούσει διηγήσεις από το στενό και ευρύτερο περιβάλλον μου, αλλά και στο διαδίκτυο). Πρέπει όμως να μπεις και στη δική μας θέση:

Οι κρίσεις τρέφουν τον καπιταλισμό. Αλλά τρέφουν και τους εχθρούς του. Κι αυτή η μεγάλη κρίση, η μεγαλύτερη μετά του 1929, πιστέψαμε πως θα έτρεφε και την Αριστερά. Κατά πώς πάει, δεν μας βγαίνουν τα χαρτιά. Για την κλάση μου, λοιπόν, αυτή είναι η πρώτη ήττα. Αλλά είναι μεγάλη, αν υπολογίσεις τη μεγάλη ευκαιρία τής κρίσης. Και δεν καταπίνεται εύκολα...


Τα λέμε


ΥΓ Με βάση την εξέλιξη των αναρτήσεων, τι λες; Ψηνόμουνα ή δεν ψηνόμουνα; (Πάντως, εγώ δεν τα κατάφερα να πάω, να μη σου λέω ψέματα. Είχα δουλειά που δεν έπαιρνε αναβολή ούτε κοπάνα...)

LeftG700 είπε...

Φίλε DimK.,


Ευχαριστώ για την κατανόηση στη (φαινομενική) αδιαφορία μου απέναντί σου.

Υποθέτω ότι με τον όρο «οπορτουνιστές» και «πουθενάδες» εννοείς τους Συριζαίους. Θέλω να σε διαβεβαιώσω μετά λόγου γνώσεως ότι δεν είναι όλοι το ίδιο. Και δεν όλοι το ίδιο και στο ΚΚΕ (μην κοιτάς που δεν το λένε ανοιχτά, ας όψεται ο διαστρεβλωμένος δημοκρατικός συγκεντρωτισμός). Εννοώ δηλαδή ότι και ανάμεσά τους είναι αρκετοί αυτοί που συμμερίζονται τη θλίψη σου για την αδιέξοδη γραμμή που ακολουθεί και που το έχει βάλει στη γωνία.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Φιλίστορα,


Χαιρετίζουμε με ενθουσιασμό την επιστροφή σου εδώ! :-)


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Κολοκοτρώνη,


Μην αδικείς τον Φιλίστορα. Αν αδικείς και ανθρώπους σαν αυτόν, ούτε «το Κόμμα» θα πάει πουθενά ούτε το κίνημα. Πίστεψέ με.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλη Ένη,


Και γιατί να είσαι εσύ μελαγχολική; Κερδίζετε! (Το λέω χωρίς κακία ή προσωπική αντιπαλότητα, ελπίζω να το ξέρεις πια αυτό...) Πάντως, κανόνισε να σε βλέπουμε πιο συχνά εδώ —να, αποφάσισα να πάρω τα χέρια μου και ξεκίνησα να απαντώ στα σχόλια! :-)


Τα λέμε