Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

5/3/1953 – 5/3/2016




Πέρυσι, τέτοια μέρα, είχαμε δημοσιεύσει αυτό το post. Μια χαρά μού φαίνεται και για φέτος. Έτσι (εκτός άλλων), για να μπερδευτούν ακόμα περισσότερο οι διάφοροι αριστεροί και αριστερές κουφιοκεφαλάκηδες και κουφιοκεφαλάκισσες, οποθενδήποτε και αν προέρχονται…


Επιτύμβιον2

Πέθανες —κι έγιναν αυτοί: οι καλοί.
Οι λαμπροί αριστεροί άνθρωποι, οι δημοκράτες, οι αντισταλινικοί.
348.755 κατάρες σε συνοδέψανε, 27 λίβελοι Γενικών Γραμματέων,
2.239 καταδικαστικά ψηφίσματα Κεντρικών Επιτροπών, οργανώσεων και συλλόγων για τα «φρικιαστικά εγκλήματα» που διέπραξες.

Α, ρε Ιωσήφ, εμείς το λέγαμε τι καθάρματα ήσαν,
τι κάλπικοι παράδες, μια ολόκληρη ζωή μέσα στο ψέμα.
Κοιμού εν ειρήνη, δε θα προσυπογράψουμε την αποκήρυξή σου.
(Εμείς μια ολόκληρη ζωή μες στην έρημο φωνάζοντας θα την περάσουμε
πολύ πικρά κι όχι φορτώνοντας τις δικές μας αμαρτίες πάνω στις δικές σου τις πολλές).
Κοιμού εν ειρήνη. Κι ἄφες αὐτοῖς: τους καλούς,
τους λαμπρούς αριστερούς ανθρώπους, τους δημοκράτες,τους αντισταλινικούς.

Δε θα ’ναι οι πρώτοι που αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους ούτε δα κι οι τελευταίοι.


20 σχόλια:

Ανάρχας είπε...

Μπα σε καλό σου άνθρωπε! Είδα το 5/3/1953-5/3/2016 κι είπα, αχ το δόλιο, θα πέθανε κανάς γνωστός του 63άρης! Μπαίνω στεναχωρημένος να διαβάσω κι ευτυχώς, ουφ, τι ανακούφιση! Θα μου πεις, "τι ανακούφιση, εγώ βρε φίλε θρηνώ τον Στάλιν", αλλά εντάξει, πάσο. Ευτυχώς, λέω, που δεν ήσουνα μπολσεβίκος το 1917, γιατί εκεί γύρω στα 1938 θ' άκουγες Στάλιν και θα κρυβόσουνα ... :-)

LeftG700 είπε...

Φίλε Ανάρχα,


Αν διάβασες το ψιλο κοπι πέιστ ποίημα ως «θρήνο για τον Στάλιν», φοβάμαι ότι δεν διαβάζεις όχι μόνο μεταξύ τών αράδων αλλά ούτε καν μεταξύ τών λέξεων, σόρυ κιόλας. :-)

Ναι, είναι πολύ πιθανόν γύρω στο 1938 να κατέληγα εκεί πού υπονοείς. Πρέπει όμως κι εσύ να σκεφτείς που ενδεχομένως θα κατέληγες, περίπου την ίδια εποχή, αν ήσουν καθολικός παπάς σε μία δυτικότερη χώρα… ;-) :-)

Αντίθετα, εγώ σε αυτή τη δεύτερη χώρα θα τη γλύτωνα. Έτσι και με στήνατε στον τοίχο θα σας έδειχνα αυτό! ;-) :-)


Τα λέμε

smart asss είπε...

Παραπομπή/απάντηση δίδετε εσείς από το ίδιο το μπλογκ σας...
Πορτάλιου:

"Σήμερα δεν υπάρχει αριστερή λύση στο πολιτικό πεδίο. Βεβαίως, ορισμένοι θεωρούν ότι η πολιτική εκπροσώπηση της όποιας αριστεράς στο κοινοβούλιο είναι ένα σπουδαίο βήμα. Στηρίξαμε τη Λαϊκή Ενότητα ως Ανοιχτή Λίστα «το ΟΧΙ διαρκεί πολύ» για να τιμήσουμε το κοινοβουλευτικό ΟΧΙ στο μνημόνιο. Τώρα, όμως, μιλάμε για την οικοδόμηση της αριστεράς που θα υπερβεί το Συριζαϊκό παρελθόν της, όχι την ιστορική καταγωγή της που χαρακτηρίζουν, από τη μία, άλματα στο ουρανό και, από την άλλη, αμείλικτοι εξουσιαστικοί μηχανισμοί, ανελεύθερα και εκμεταλλευτικά καθεστώτα σοβιετικού τύπου."

Bella Ciao

LeftG700 είπε...

Ρε συ, smart asss, μπας και δεν τα παίρνεις και πολύ τα γράμματα; Ο τίτλος τής ανάρτησης που παραπέμπεις δεν σε κάνει να υποπτεύεσαι ότι παίρνουμε απόστάσεις από την Πορτάλιου για διάφορα ζητήματα; -παρεμπιπτόντως: μεταξύ τών οποίων και γι' αυτό που θίγεις; Άρα, για ποια "απάντηση που δίνουμε" κάνεις λόγο; Αυτό που έχουμε να πούμε το λέμε με το παραφρασμένο ποίημα του Αναγνωστάκη. Κι ό,τι κατάλαβες, κατάλαβες.


Τα λέμε

smart asss είπε...

έχεις δίκιο, συγγνώμη...
"Στιγμές"του κειμένου της Πορτάλιου λοιπόν, δίνουν την αρμόζουσα απάντηση.

Δηλαδή τι εννοείς Και σσε αυτό που παραθέτω;
Ζητάμε μια καλύτερη κοινωνία, ή ζητάμε να "εκπληρωθεί το ρηθέν" του (δικού σου) ευαγγελίου;

Προσωπικά, πάντα ήμουν για μια καλύτερη κοινωνία, κι ας λέγεται όπως νά'ναι (πλέον!)

Διαφωνείς, και που σε αυτό που λέει η Πορτάλιου (που ούτε κι εγώ δεν συμφωνώ σε πολλά άλλα):

από τη μία, άλματα στο ουρανό και, από την άλλη, αμείλικτοι εξουσιαστικοί μηχανισμοί, ανελεύθερα και εκμεταλλευτικά καθεστώτα σοβιετικού τύπου.

- δεν έκανε η Αριστερά άλματα στο κενό;
- δεν ήταν στυγνά ανελεύθερο το σοβιετικό καθεστώς;

Σε τι και που ακριβώς (ιστορικά) επιβεβαιώθηκε ο Στάλιν, που τον... συκοφαντούν κιόλας!

Bella Ciao

LeftG700 είπε...

Φίλε μου smart asss,


Κατ’ αρχήν: και πάλι δεν απέφυγες το λάθος (εις βάρος τής Πορτάλιου αυτή τη φορά). Δεν λέει «άλματα στο κενό», όπως σού ξέφυγε εσένα, διότι δεν έχει τα ίδια μυαλά με σένα. Η Πορτάλιου είναι αριστερή αναντάμ παπαντάμ, άλλο αν εγώ διαφωνώ σε ορισμένα θεματάκια μαζί της. Γι’ αυτό και μιλάει (εκθειαστικά) για «άλματα στον ουρανό».

Ναι, ήταν ανελεύθερο το σοβιετικό καθεστώς και κατά περιόδους και στυγνό. Αλλά δεν ξεμπερδεύει κανείς μαζί του κάνοντας απλώς αυτή τη διαπίστωση και προχωρώντας παρακάτω, εκτός κι αν είναι εχθρός τού σοσιαλισμού. Αυτό είναι και το λάθος τής Πορτάλιου, κι ας μην το καταλαβαίνει: ότι μιλάει σαν τους εχθρούς της (καλή ώρα, εσένα!).

Η ξερή διαπίστωση «Ήταν στυγνά ανελεύθερο το σοβιετικό καθεστώς» αφήνει απ’ έξω μερικές ‘‘λεπτομερειούλες’’. Όπως, λόγου χάρη:

- Ότι σε απροσδιόριστου αριθμού περιπτώσεις, δικαίως ήταν στυγνά ανελεύθερο.

- Ότι μπορεί να μην τα πήγε καλά στα τριαντάφυλλα, αλλά τα πήγε πολύ καλά στο ψωμί, στην υγεία, στη μόρφωση, στην επιστημονική γνώση.

- Ότι η εχθρική αντιπαράθεση μεταξύ δύο αντίθετων κοινωνικο-οικονομικών συστημάτων, όπως και όλες γενικά οι αντιπαραθέσεις, είναι διαλεκτική διαδικασία. Συχνά, συχνότατα υποχρεώνεσαι να κάνεις κάποια κίνηση από τις κινήσεις τού αντιπάλου. Ένα καλό παράδειγμα γι’ αυτό από μία πρόσφατη εξέλιξη στο μπλογκ αυτό:

Εξ αιτίας ενός μουρλού, υποχρεώθηκα να βάλω προέλεγχο στα σχόλια. Και στο σχετικό ποστ, παραδέχθηκα ως αριστερός πρώτα και δευτερευόντως ως άντρας ότι αυτό είναι ένα ανελεύθερο μέτρο, το οποίο, όμως, με ανάγκασαν να πάρω συνθήκες που δεν μπορώ να ελέγξω με άλλο τρόπο. Ξέρεις τι μου έγραψε ο μουρλός (ο οποίος είναι δικός μας μεν, αλλά από αυτούς τους δικούς μας που είναι χρήσιμοι μόνο για να κολλάνε αφίσες ή να πουλάνε κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης) μέσα στη μανία του να με χτυπήσει; Μου έγραψε …«έβαλες γενικό φίμωτρο»!!! Μπορείς κι εσύ, κατ’ αναλογία τής άποψης που έχεις για το σοβιετικό καθεστώς, να πεις «το leftg700 είναι ένα ανελεύθερο μπλογκ»; Μπορείς! Γιατί, όπως παραδέχθηκα στην ανάρτηση, το μέτρο τής προέγκρισης των σχολίων είναι όντως ένα ανελεύθερο μέτρο. Αλλά:

α) Θα το πεις μόνο αν είσαι εχθρός τού μπλογκ και

β) Θα έχεις πει μόνο ένα μέρος τής αλήθειας και θα έχεις περιγράψει μόνο ένα τμήμα από την εικόνα μας.

Καταλαβαρδούγκος;


Τα λέμε

Σκεπτικιστης είπε...

Φιλε Smartasss
Mηπως σκοπευεις να μας δωσεις το στιγμα σου καποια στιγμη συντομα;
Mετα απο καμποσο το Κακο Σταλιν κατανταει.
Μου θυμιζεις (απ την αναποδη βεβαια) κατι αλλα κουμασια ισουητες που σωνει και καλα θελουνε να μας βαλουνε στην εκκλησια τους να σωθουμε.
Κοιτα SMARTASSS, φιλος σου ειμαι και στα λεω για να μην χαλας την ωρα σου.
Πρεπει να γνωριζεις πια αν εισαι μεγαλο αγορι οτι
υπαρχουν πολλα 'ανελευθερα εξουσιαστικα καθεστωτα και αμειλικτοι εξπυσιαστικοι μηχανισμοι ΜΗ σοβιετικης φυσης'. Δεν βλεπω να κανεις φασαρια για αυτα.

Το κολλημα σου αυτο με το Σταλιν θα πρεπει να υποννοει οτι εχεις βρει και καποια λυση. Διαφορετικα δεν εχει νοημα. Παψε πια να πουλας χιονι. Ειμαστε εσκιμωοι εδω.

LeftG700 είπε...

Φίλε Σκεπτικιστή,


Δεν θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά δεν τον κόβω το φίλο μας να θέλειο να μας δώσει το στίγμα του. Προτιμάει να κολυμπάει σαν ψαράκι μια στη Δεξιά και μια στην Αριστερά (αυτό δεν κάνουν όλοι οι σοσιαλφιλελέδες;).

Για να πατήσω στην ωραία ατάκα σου (θα την υιοθετήσω, με την άδεια σου και σεβόμενος πάντα το κόπιράιτ):

Άστον να πουλάει χιόνι. Εμείς εσκιμώοι δεν είμαστε έτσι κι αλλιώς; ;-) :-)


Τα λέμε

Гриша είπε...

"δεν ήταν στυγνά ανελεύθερο το σοβιετικό καθεστώς;"

Εννοειται φιλε.Στυγνα ανελευθερο. Και σκοταδιστικο που "δολοφονησε τους προεπαναστατικους λογοτεχνες" οπως λεει στο πονημα του ο Ραυτοπουλος που καταπιες αμασητο.
Τοσο σκοταδιστικο ηταν το σοβιετικο καθεστως γιαυτο και καταπολεμησε απ τη πρωτη στιγμη τον μαζικο αναλφαβητισμο φτανοντας στα 1959 να τον εξαλειψει.Πρεπει να ταν και πολυ ηλιθιοι ρε σμαρτας τελικα για να βγαλουν τον λαο απο την αγραμματοσυνη και να του δωσουν την ευκαιρια να ερθει για πρωτη φορα σε επαφη με τη ρωσικη λογοτεχνια.Πρεπει να ηταν πολυ τενεκεδες που δωσαν τη δυνατοτητα στον καθε πολιτη να εχει προσβαση στο μεγαλο ρωσικο θεατρο παγκοσμια αναγνωρισμενο με τη μεθοδο Στανισλαφσκυ, στο θεατρο που ανεβηκαν ολα τα μεγαλα εργα των προεπαναστατικων λογοτεχνων.Ναι αυτων που το σοβιετικο κρατος δολοφονησε κατα τον Ραυτοπουλο...

Ανελευθερο...

Το κρατος που απ τη πρωτη στιγμη εχτισε νοσοκομεια που καθιερωσε την δωρεαν υγεια και τη δωρεαν και υψηλου επιπεδου δωρεαν παιδεια σε ολες τις βαθμιδες
Το κρατος που καθιερωσε τις 41 ωρες εργασιας τη βδομαδα και τις 36 για τις ανθυγιεινες εργασιες.
Με πληρη ασφαλιστικα δικαιωματα με συνταξη για τους αντρες στα 60 και για τις γυναικες στα 55, με ελευθερο χρονο και μεριμνα για την αξιοποιηση του, με...με με ...
Πρωτογνωρες κατακτησεις για τους εργαζομενους που αναγκασαν ακομα και τα καπιταλιστικα κρατη να κανουν υποχωρησεις.

Αλλα ναι ηταν ανελευθερο...Πραγματικα μου θυμιζει την ατακα του καραβανα Bαλαβανιδη του 1ου γραφειου στη λουφα κ΄ παραλαγη του Περρακη:
"Mπορεις να βγεις στη κοκκινη πλατεια και να φωναξεις ο συντροφος Μπρεζνιεφ ειναι μαλακας;;;" E;;;ε;;;

Αλλα μιλαμε τωρα και για την Πορταλιου που προερχεται απο το κκε εσωτερικου...Ε οι πρωτοι που πεταξαν στα σκουπιδια τον λεγομενο υπαρκτο σοσιαλισμο αυτοι ηταν.Το ρευμα του λεγομενου ευρωκομμουνισμου.Οι ανθρωποι που συνεβαλλαν τα μεγιστα στον εκφυλισμο του κομουνιστικου κινηματος διεθνως.

Και μας λεει ο λεφτ οτι η πορταλιου αθελα της και τα ρεστα... Ε οχι και αθελα της ρε φιλε..Στεκεται η Πορταλιου με κριτικη ματια απεναντι στο Σοσιαλισμο που γνωρισαμε αναγνωριζοντας τα θετικα και τα αρνητικα του;Oχι βεβαια.Τον αποκυρησσει ολοκληρωτικα και οραματιζεται τον περιβοητο "σοσιαλισμο με "δημοκρατια και ελευθερια" .Λεπτομερεια οτι ειδε το φως το αληθινο το ελευθερα και δημοκρατικα σοσιαλιστικο στο μαγαζι του Τσιπρα και μπηκε.Και ερχεται τωρα αυτη η "ανανταμ παπανταμ αριστερη" να μας πει για ανελευθερο σοβιετικο καθεστως...!!! Ασε ρε μανταμ μερα που ναι...

smart asss είπε...

Left:
-‘Ότι σε απροσδιόριστου αριθμού περιπτώσεις, δικαίως ήταν στυγνά ανελεύθερο’.

Ναι, και μάλιστα στο όνομα του λαού, όπου τα πάντα μετατράπηκαν είτε σε Υπέρ ή Κατά, η επιχείρηση αλλαγής του κόσμου με τη βεβαιότητα του Απόλυτου. Η ανιδιοτελής προσφορά θυσιών και μαζικών δολοφονιών, των γκούλαγκ –όλα στο όνομα των καλών προθέσεων. Γι’ αυτό κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Γίγας με ξύλινα πόδια. Δεν υπάρχει πλέον, διότι απλά απέτυχε. Η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης καταβαραθρώθηκε, διότι η Ισότητα έπεται της Ελευθερίας. Πάπαλα λοιπόν. Η άποψή σου αυτή (και πολλών άλλων, οι οποίοι αποτελούν παγκοσμίως μία αμελητέα ρομαντική/ανορθολογική μειοψηφία βρίσκεται στα όρια του γραφικού, του αξιοπερίεργου) έχει ξεψυχήσει προ πολλού. Στα ζητήματα αυτά στοχάστηκαν και επεσήμαναν οι μεγάλοι Γκράμσι - Λούξεμπουργκ αλλά και ο νάνος (σε σχέση με τους προηγούμενους) Πουλαντζάς.

- ‘Ότι μπορεί να μην τα πήγε καλά στα τριαντάφυλλα, αλλά τα πήγε πολύ καλά στο ψωμί, στην υγεία, στη μόρφωση, στην επιστημονική γνώση’

Ναι. Στο ψωμί λοιπόν, ας πάμε πρώτα, σε αυτό. Δεν άκουσες ποτέ βεβαίως να γίνεται λόγος ότι στον ‘υπαρκτό’ για μερικούς που έτρωγαν πολύ παραπάνω από του κοινούς θνητούς, είμαι βέβαιος ότι πρώτη φορά το ακούς… To ίδιο ακριβώς ίσχυε και για την Υγεία (ψάξε το, θα εκπλαγείς). Ναι, στη μόρφωση, όλοι είχαν δικαίωμα στη μόρφωση, στο είδος της μόρφωσης υπάρχουν σημεία μελανά, που φάνηκαν την επαύριον της πτώσης, όπως η πνευματική κατάσταση ενός στερημένου στη μεγάλη του πλειοψηφία πλήθους είχε τις τεχνικές γνώσεις αλλά φιλοσοφικά τελείως αμόρφωτου, απολιτικού, αδιάφορου, πεινασμένου για μπλου-τζην κλπ. Η επιστημονική γνώση στην υπηρεσία μιας… αναπόφευκτης «ιστορικής αναγκαιότητας», στην υπηρεσία της πρωτοπορίας του κόμματος, στον μοναδικό, αλάνθαστο «κομμουνισμό». Συμφωνώ για τα επιτεύγματα στην επιστήμη αλλά εξαιρώ τις ανθρωπιστικές επιστήμες, που χωρίς αυτές, κάθε επίτευγμα καταβαραθρώνεται. Η κλασικές μαρξιστικές θέσεις περί προλεταριάτου ως ανερχόμενη τάξη που θα απελευθέρωνε τον εαυτό της και την υπόλοιποι ανθρωπότητα μέσω στρεβλών και κατευθυνόμενων αναλύσεων του δυτικού καπιταλισμού χάθηκαν σαν καπνός, πνιγμένες μες στις συγκρούσεις και αντιφάσεις, κάτω από έναν κόσμο που, παγκοσμίως άλλαζε γκρεμίζοντας κάθε «νομοτελειακή» αντίληψη μιας εικονικής, χάρτινης «διαλεκτικής» δικτατορικής, αυταρχικής πραγματικότητας.

- ‘Ότι η εχθρική αντιπαράθεση μεταξύ δύο αντίθετων κοινωνικο-οικονομικών συστημάτων, όπως και όλες γενικά οι αντιπαραθέσεις, είναι διαλεκτική διαδικασία. Συχνά, συχνότατα υποχρεώνεσαι να κάνεις κάποια κίνηση από τις κινήσεις τού αντιπάλου’

Τι να απαντήσω, τα περισσότερα τα έχω ήδη –για τους σκεπτόμενους- ήδη πει. Αλλά ας πω δυο κουβέντες ακόμα, το οφείλω στον ανώνυμο περαστικό αναγνώστη, ας πάρουμε ένα κλισέ του είδους, όπως ένα συμπέρασμα του Τρότσκυ του 1935 (αλλά και του Λένιν) αν και στη Γαλλία για τους γνωστούς λόγους, παραμένει πιστούς στη σοσιαλιστική επανάσταση: «Η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι καταδικασμένη όσο και ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Το ζήτημα είναι ποιος θα είναι ο κληρονόμος τους»…
Φίλε Λεφτ, από τη μια έχουμε μια απόλυτη βεβαιότητα και από την άλλη την απόκρυψη του μέλλοντος. Καμία κουβέντα για τη μονοκομματική εξουσία, για τα λάθη και τα εγκλήματά της. Η πίστη καλύπτει Τα Πάντα.
Τελειώνω λέγοντας ότι η Αριστερα θα πρέπει να υποταχτεί στην Ελευθερία, και όχι η Ελευθερία στην Αριστερά.
Στους υπόλοιπους, ιδιαίτερα στα μπανάλ κοινότοπα αναμασήματα (της Α’ Δημοτικού) του φίλου Σκεπτικιστή, θα απαντήσω όποτε και εφόσον βρω το χρόνο.
Σας ευχαριστώ.

Bella Ciao.

LeftG700 είπε...

[...] όπως ένα συμπέρασμα του Τρότσκυ του 1935 (αλλά και του Λένιν) αν και στη Γαλλία για τους γνωστούς λόγους, παραμένει πιστούς στη σοσιαλιστική επανάσταση:


Φίλε smart asss,


Στο πόδι έγραψες; Δεν βγαίνει νόημα.


Τα λέμε

Σκεπ είπε...

Λειπουν η ευπρεπεια, η τεκμηριωση, η λογικη αποδειξη των ισχυρισμων. Μηδεν στα τρια.
Αμα θελω τσιτατα, υπαρχει η Τατιανα, ο Πασχος και ενα καρο ακομα εξυπνακηδες.

Гриша είπε...

Aσε ρε smartass... Σε τιποτα δεν απαντησες και ηδη οπως σε βλεπω εισαι ενα βημα πριν την γελοιοποιηση.

"Δεν άκουσες ποτέ βεβαίως να γίνεται λόγος ότι στον ‘υπαρκτό’ για μερικούς που έτρωγαν πολύ παραπάνω από του κοινούς θνητούς, είμαι βέβαιος ότι πρώτη φορά το ακούς… To ίδιο ακριβώς ίσχυε και για την Υγεία (ψάξε το, θα εκπλαγείς)."

Μαλιστα...φοβερα επιχειρηματα...μονος σου τα σκεφτηκες;;;

Δηλαδη ειναι προτιμοτερη η τεραστια εγγενης κοινωνικη ανισοτητα στο καπιταλισμο ή το "αρρωσταινεις βαρια και αν εχεις λεφτα τη σκασπουλαρεις αλλιως πεθαινεις στη ψαθα" απ το κοινωνικο κρατος της ΕΣΣΔ και το συστημα υγειας που ακομα και με τα σημερινα δεδομενα και την τεχνολογικη προοδο ειναι ασυγκριτα ανωτερο.

Τι με αναγκαζεις τωρα;Nα πω μια συντομη αληθινη ιστορια ενος ατομου του στενου μου οικογενειακου περιβαλλοντος και την εμπειρια της με το συστημα υγειας της Σοβ.Ενωσης.Κανονικα θα επρεπε να το απεφευγα γιατι καθε προσωπικη αναφορα πρωτον εγκειται στην υποκειμενικοτητα και κατα δευτερον σαν και αυτη ειναι γνωστες πολλες αναλογες εμπειριες συμπατριωτων μας που βρηκαν την υγεια τους στα σοσιαλιστικα κρατη.Aλλα εχει μια μικρη αξια γιατι εκτυλισεται την τελευται δεκαετια πριν την ανατροπη του σοσιαλισμου στην ΕΣΣΔ.

Καποια νευρολογικη εκ γενετης ανωμαλια στα ματια και η βεβαιοτητα απο τους γιατρους εδω στην Ελλαδα οτι δεν υπηρχε λυση και οτι δυστυχως θα εχανε την οραση της σταδικα οδηγησαν τους γονεις της στην αποφαση για το ταξιδι στη Ρωσια..Αρχες δεκαετιας του 80 και για 10 περιπου χρονια και καθε χρονο επισκεπτονταν τη Μοσχα.Η θεραπεια ξεκινησε με χειρουργικες επεμβασεις και ακολουθησαν ειδικες μετεγχειρητικες θεραπειες.Εχω ακομα πολυ ζωντανες τις διηγησεις απο κεινη τη περιοδο εικοτερα για την εντυπωση που τους εκανε η ιδιαιτερη φροντιδα που εδειχναν στη περιπτωση της.Ηταν εντελως διαφορετικη η μεριμνα για ενα παιδακι 4 ετων...τοσο που καθε χρονο η ιδια ανυπομονουσε να ερθει η ωρα που θα μπαιναν στο αεροπλανο για τη Μοσχα.

Το θεμα δεν ειναι οτι καταφεραν οχι μονο να μη χασει την οραση της και να αποκαταστησουν σε μεγαλο βαθμο τη βλαβη στα ματια( σημερα ειναι μια χαρα).Ουτε το χαμηλο εως μηδαμινο κοστος της θεραπειας που για μια οικογενεια στη δικη τους οικ.κατασταση καθιστουσε απραγματοποιητο το ταξιδι σε καποια αλλη προηγμενη καπιταλιστικη χωρα.

Το θεμα ειναι τι εγινε με την ανατροπη του καθεστωτος.

Guess what???

Ο ΤΖΑΜΠΑΣ ΠΕΘΑΝΕ ...

Δηλαδη οι ανθρωποι τις καλυτερες των προθεσεων ειχαν ακομα αλλα τι τα θες, η υγεια δεν ειναι θεμα φιλανθρωπιας και καλης προεραισης.
Eυτυχως η ανατροπη και η αλλαγη στα οικονομικα δεδομενα των νοσηλειων συνεπεσε με την ολοκληρωση της θεραπειας της.

"To ίδιο ακριβώς ίσχυε και για την Υγεία (ψάξε το, θα εκπλαγείς)"

Ε πες μας μας εσυ ρε φιλε που το χεις ψαξειμη μας αφηνεις στο σκοταδι.Δε μπορει κατι τρομερο θα χεις ανακαλυψει.Αν ειναι για τιποτα υψηλοβαθμα μελη του κομματος που ειχανε θεα τα δωματια τους σε αντιθεση με αυτα των κοινων θνητων μην ανησυχεις θα το αντεξουμε το σοκ...

skipper είπε...

Φίλε Λεφτ
ομολογουμένως η ανάρτηση σου , όσο αναφορά την κατακλείδα και μόνο , είναι τροφή ...για σκέψη και για μία καλή συζήτηση.
Κι αυτό γιατί , όπως το έθεσες, δημιουργείται ένα μεγάλο πεδίο ...διαλεκτικής , σχετικά με το σύμπλεγμα και τις προεκτάσεις του αποδιοπομπαίου τράγου.

Αλλά μετά , ήρθαν οι ...μέλισσες :-) και η συζήτηση πήρε άλλο δρόμο , θυμίζει μάλιστα ολίγον Βούλτεψη ...με τις παρεμβάσεις του φίλου σμαρτας .


LeftG700 είπε...

Κυβερνήτα, :-)


Έχεις δίκιο, έτσι είναι. Όμως, το ποστ, αν και πήγε ψιλοχαράμι, μας πρόσφερε κι ένα όχι αμελητέο καλό: υποχρέωσε τη …μέλισσα :-) να μας δείξει για ποια πράγματα χτυπάει η καρδούλα της, αποκαλύπτοντας σε όσους παρακολουθούν τι συζητάμε εδώ (και δεν κλείνουν τα μάτια τους) τι πολλές φορές κρύβεται κάτω από τις αριστερόμορφες προσωπίδες. Λίγο το ’χεις αυτό στους καιρούς μας, όπου σχεδόν όποιος μιλάει ελληνικά δηλώνει αριστερός ή, στη χειρότερη περίπτωση, συμπαθών; ;-) :-)


Τα λέμε

skipper είπε...

Κυβερνήτα :-)

Λεφτ
εγώ πάντως να ξέρεις δήλωνα και δηλώνω αντι -Σταλινικός στις καλές μου...και Σταλινικός στις μαύρες μου. :-) Μεγάλη σχολή ο πατερούλης...τι να λέμε τώρα.

Και που σαι , να ξέρεις ότι περιμένω μία ανάρτηση για την οποία έκανες λόγο.
Μόνο μην την "κλείσεις" σε στενα πολιτικά όρια.

LeftG700 είπε...

Φίλε skipper,



Εντάξει, για τον πατερούλη κοντά είμαστε! :-)

Ποια ακριβώς ανάρτηση; Έχω υποσχεθεί δυο-τρεις (γαμώτο) και μπερδεύομαι! :-)


Τα λέμε

skipper είπε...

Τα μέσα που χρησιμοποιεί ο καπιταλισμός για να σε κρατάει "ζεστό"...έχοντας σαν σημαία την ελπίδα.

LeftG700 είπε...

Α, μάλιστα. Θα γίνει.

Гриша είπε...

σ. Αντρέγεφ ( Ντετιζντάτ της ΚΕ τηε ΠΛΚΕΝ) και Σμιρνόβα (Συγγραφέα των Διηγημάτων για τα παιδικά χρόνια του Στάλιν)

Είμαι αποφασιστικά κατά της έκδοσης των Διηγημάτων για τα παιδικά χρόνια του Στάλιν.

Το βιβλιαράκι είναι γεμάτο από ανακριβή στοιχεία, διαστρεβλώσεις, υπερβολές και υπερβολικά εγκώμια. Τη συγγραφέα την παραπλάνησαν οι παραμυθάδες, λογάδες (ίσως, »ευσυνείδητοι» λογάδες), κόλακες. Κρίμα τη συγγραφέα, αλλά το γεγονός παραμένει γεγονός.

Αυτό, όμως, δεν είναι το κύριο. Το κύριο είναι ότι το βιβλιαράκι έχει την τάση να ριζώσει στη συνείδηση των σοβιετικών παιδιών (και των ανθρώπων γενικά) τη λατρεία των προσωπικοτήτων, των αρχηγών, των αλάνθαστων ηρώων. Αυτό είναι επικίνδυνο, επιζήμιο. Η θεωρία για τους »ήρωες» και το »πλήθος» δεν είναι μπολσεβίκικη, αλλά εσέρικη θεωρία. Οι ήρωες κάνουν το λαό, τον μετατρέπουν από πλήθος σε λαό, λένε οι εσέροι. Ο λαός κάνει τους ήρωες, απαντούν στους εσέρους οι μπολσεβίκοι. Το βιβλιαράκι χύνει νερό στο μύλο των εσέρων, θα βλάπτει την κοινή μπολσεβίκικη υπόθεσή μας.

Συμβουλεύω να κάψτε το βιβλιαράκι.


Ι. Στάλιν
16 Φλεβάρη 1938

*Πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Βοπρόσι Ιστόριι, Νο 11, Νοέμβρης 1953
πηγή 14 τόμος Απάντων Στάλιν, Σύγχρονη Εποχή