Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

You can’t teach an old dog new tricks. Can you?



Με αποκλειστική δήλωση στο enosy.blogspot.gr νωρίτερα σήμερα, η Ελένη Πορτάλιου σχολίασε ως εξής το ζήτημα που προέκυψε μετά το εκ παραδρομής λάθος τού Γιάννη Μουζάλα να αναφερθεί στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία τής Μακεδονίας με το όνομα «Μακεδονία» και το τελεσίγραφο(;) του Πάνου Καμμένου με το οποίο ζήτησε την παραίτηση του υπουργού:

Δεν μας φτάνουν οι σκατόψυχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ακροδεξιοί και οι φασίστες στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που υψώνουν φράχτες, κυνηγούν και κακοποιούν απελπισμένους ανθρώπους, δεν μας φτάνει η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και η επικοινωνιακή πολιτική για το προσφυγικό ζήτημα, χθες προστέθηκε στη χορεία κυνηγών κεφαλών ο υπουργός των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος.
Η επίθεση στον αν. υπουργό για το Μεταναστευτικό κ. Γιάννη Μουζάλα από έναν ακροδεξιό, ο οποίος κυκλοφορεί με στρατιωτική στολή και εμποδίζει κάθε μέτρο χρησιμοποίησης χώρων του στρατού που διαθέτουν επαρκείς υποδομές για να στεγάσουν πρόσφυγες, είναι άθλια και κατάπτυστη. Όσοι άκουσαν τη συνέντευξη του κ. Μουζάλα –στην οποία η γειτονική χώρα αποκλήθηκε με το όνομα Σκόπια, FYROM, Μακεδονία– σίγουρα θα αναγνώρισαν την ειλικρίνεια και τη σοβαρότητα των απαντήσεών του πάνω στα εξαιρετικά δύσκολα και κρίσιμα θέματα του προσφυγικού, τα οποία χειρίζεται απελπιστικά μόνος.
Είναι ντροπή να δέχεται ο πρωθυπουργός ότι υπάρχει θέμα Μουζάλα. Η ακροδεξιά έχει λουφάξει κάτω από τις μαζικές πράξεις αλληλεγγύης του ελληνικού λαού. Δεν θ’ αναστηθεί τώρα μέσα από κυβερνητικούς θώκους. Αν κάποιος πρέπει να παραιτηθεί αυτός είναι ο «στρατηγός» του γλυκού νερού που προσβάλει βάναυσα τις αξίες, τις αρχές και την ακατάβλητη αλληλεγγύη του κόσμου.
Η απομάκρυνση του κ. Μουζάλα και η αναγνώριση Καμμένου σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί σε λάθος γραμμή για το προσφυγικό, προσβάλλοντας εκατομμύρια δημοκράτες πολίτες, μεταξύ αυτών μέλη και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Εντυπωσιακός ο οίστρος τής πένας τής Ελένης Πορτάλιου, δεν μπορώ να πω. Και παρά τις υπερβολές και τις κορόνες, ορισμένες αιτιάσεις της είναι βάσιμες, αν όχι σωστές. Όμως, παρατηρώ το εξής: Στο κείμενό της παραλείπει να τοποθετηθεί απέναντι στο επιχείρημα των «φίλων τής ελληνικής Μακεδονίας» ότι η διατήρηση του Μουζάλα στη θέση του θα δώσει πόντους στη πΓΔΜ, στην παρτίδα που παίζει μ’ εμάς σχετικά με την οριστική ονομασία της.
Κι αμέσως μετά απορώ: πώς και δεν χτυπάει το σχεδόν παιδαριώδες επιχείρημα ότι ένα lapsus linguae σε τηλεοπτική συνέντευξη, για το οποίο δόθηκαν όλες οι εξηγήσεις, και μάλιστα μετά συγγνώμης, μπορεί να βλάψει τις ελληνικές θέσεις; Παιχνιδάκι μού φαίνεται κάτι τέτοιο, ιδίως για μία βετεράνα τής Αριστεράς.
Κι αμέσως μετά θυμάμαι: η Ελένη Πορτάλιου παραμένει σταθερή στη θέση της (το old dog που λέγαμε), όπως εξ άλλου, αν δεν κάνω λάθος, και η πρώην οργάνωσή της, η πρώην ΑΚΟΑ –και αρκετοί άλλοι: «Μακεδονία θέλουν οι γείτονες; So be it. Εκείνοι έχουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού κι εμείς, ως διεθνιστές, την υποχρέωση να το σεβαστούμε.» Κι έτσι μού λύνεται η απορία. Η Πορτάλιου απαξιοί  να ‘‘σκοτώσει’’ με «λειτουργιστική» λογική τα επιχειρήματα των «εθνικοφρόνων», διότι γι’ αυτήν το ζήτημα δεν τίθεται, δεν πρέπει να τίθεται έτσι. Είναι ζήτημα αρχής! Και είναι από θέσεις αρχής που συμφωνούσε και εξακολουθεί να συμφωνεί με τους νεολαίους τού τότε (2008) ΣΥΝ που έγραφαν στο διαδίκτυο: «Εμείς θα τη λέμε Μακεδονία!»
Και ποια είναι άραγε τα new tricks που η βετεράνα τής Αριστεράς αδυνατεί να μάθει; Μήπως ότι το ζήτημα της ονομασίας τής πΓΔΜ είναι ένα ζήτημα ανοικτό, όχι μόνο για τους Καμμένους και τους «εθνικόφρονες» αυτής τής χώρας, αλλά και για το συντριπτικό μέρος τής ελληνικής Αριστεράς (συμπεριλαμβανομένης και της τέως, του Νέου ΣΥΡΙΖΑ), η οποία και παραμένει σταθερή στη θέση «σύνθετη ονομασία με κάποιου είδους προσδιορισμό»; Σιγά τα new! Αυτή η αριστερή θέση είναι πιο παλιά κι από τις πέτρες! Άλλα είναι.
Είναι το ηλίου φαεινότερο γεγονός ότι σήμερα στην Ελλάδα, σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε πριν από 10 ή 15  χρόνια, υπάρχουν 1.000.000 περισσότερες αιτίες (κι ένα νεοναζιστικό κόμμα σταθερά στην τρίτη θέση...) που ευνοούν την ανάπτυξη ακραία εθνικιστικών απόψεων. Επομένως, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κι άλλη μία, το Μακεδονικό. Ακόμα, λοιπόν, κι αν δεν πιστεύει ότι είναι δίκαιο να περάσει η οριστική ονομασία τής πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας τής Μακεδονίας από την έγκριση της Ελλάδας, ας κάνει μια θυσία, χάριν τού αντιφασισμού.
Μ’ άλλα λόγια, έστω και τώρα, ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότησή της και από το λειτούργημα της πολιτικής, ας κάνει μια εξαίρεση από τη συνήθεια μια ζωής να υπηρετεί «τις ιδέες και τις αξίες τής Αριστεράς» χωρίς άλλο αντίκρισμα πέρα από τη σωτηρία τής αριστερής ψυχής της.
Κι ας κάνει πολιτική!
 
 

5 σχόλια:

ΕΟΣ είπε...

Μερικοί «αριστεροί» (δεν λέμε ονόματα) είναι περισσότερο ΑΝΕΛ από τον ...Ζουράρη!
Ζουράρις (ΑΝΕΛ): Ο Μουζάλας δεν χρειάζεται ούτε να παραιτηθεί, ούτε να ζητήσει συγγνώμη

Ρωμανός είπε...

Δεν ήξερα ούτε την ύπαρξή σας παλιόπαιδα, με έφερε εδώ ο σύνδεσμος του Ροϊδη.
Δεν ντρέπεστε να μιλάτε έτσι για την Πορτάλιου;
Ξέρετε τι αντιπροσωπεύει;

https://left.gr/news/otan-ta-kanalia-paroysiazan-toys-hrysaygites-os-filisyhoys-katoikoys-fainomeno-agios

Όταν τα κανάλια παρουσίαζαν τους χρυσαυγίτες ως φιλήσυχους κατοίκους - Το φαινόμενο "Άγιος Παντελεήμονας" φτιάχτηκε στις οθόνες σας

Στις 23 Οκτωβρίου 2010, 200 μέλη της δημοτικής κίνησης "Ανοιχτή Πόλη" μαζί με την υποψήφια δήμαρχο Αθηναίων, Ελένη Πορτάλιου δέχονται επίθεση από τους τραμπούκους χρυσαυγίτες του Αγίου Παντελεημόνα. Πώς, όμως, τους παρουσιάζουν τότε τα ΜΜΕ; Ως δικαιολογημένα "αγανακτισμένους πολίτες".

Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος της Ελένης Πορτάλιου με τον παρουσιαστή δελτίων ειδήσεων του MEGA, Νίκο Στραβελάκη:

Η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης κάνει λόγο για επίθεση από "ακραία ρατσιστικά στοιχεία", για να πάρει την εξής απάντηση από τον δημοσιογράφο του MEGA, Νίκο Στραβελάκη:

"Γιατί μιλάτε για ακραία ρατσιστικά στοιχεία; Πήγα στο μοντάζ, μαζί με την Μίνα Καραμήτρου που ήταν εκεί και μου μετέφερε τι έγινε. Είδα όλες τις εικόνες και δεν βλέπω τραμπούκους, ούτε ρατσιστές. Βλέπω συνταξιούχους, ηλικιωμένους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι αργότερα στο ρεπορτάζ λένε στη Μίνα Καραμήτρου ότι φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους".

Η Ελένη Πορτάλιου επιμένει και του απαντά ότι ήταν περιορισμένος ο αριθμός των φωνασκούντων ταραχοποιών για να πάρει την απάντηση από τον άλλο δημοσιογράφο του MEGA, Μανώλη Καψή ότι "τους έβριζε το τοπικό στοιχείο". Η κ. Πορτάλιου τους διαψεύδει και επιμένει ότι επρόκειτο για μεμονωμένες περιπτώσεις ακραίων ρατσιστών. Τότε, επιστρατεύεται και η αστυνομική ρεπόρτερ του MEGA, Μίνα Καραμήτρου προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι επρόκειτο για δικαιολογημένα "αγανακτισμένους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα".

Αξίζει να δείτε το συγκεκριμένο απόσπασμα από το δελτίο του MEGA, γιατί αποτυπώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις υπηρεσίες που προσέφεραν τα ΜΜΕ στη Χρυσή Αυγή,

https://www.youtube.com/watch?v=ga33-gvAFwA

LeftG700 είπε...

Φίλε Ρωμανέ, καλωσήρθες.


Δεν έχω χρόνο τώρα να σου απαντήσω με ουσιαστικό τρόπο. Επιφυλάσσομαι. Για την ώρα μια μικρή εισαγωγή (για να ξέρεις με τι «αλήτες» έχεις μπλέξει...)

Τυχαίνει να ενστερνιζόμαστε κατά βάση τη ρήση τού Βανεγκέμ «Τίποτα δεν είναι ιερό, όλα μπορούν να λεχθούν». Επειδή όμως δεν είμαστε αναρχοφιλελεύθεροι ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων, όπως εκείνος, αλλά ελευθερόφρονες, το έχουμε εμπλουτίσει ως εξής:

«Τίποτα δεν είναι ιερό, όλα μπορούν να λεχθούν. Αρκεί να ειπωθούν με το σωστό τρόπο, στο σωστό χρόνο και στο σωστό ακροατήριο»

Άρα, κατ’ αρχήν, είμαστε συνεπείς με τα πιστεύω μας. Κατά δεύτερον:

Κοίταξα και ξανακοίταξα το συγκεκριμένο κείμενο για την Πορτάλιου. Δεν βλέπω τον παραμικρό λόγο που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την αγανάκτησή σου.


Τα λέμε (άλλη ώρα)

LeftG700 είπε...

Α, φίλε Ρωμανέ, τώρα που το θυμήθηκα: Ρίξε μια ματιά εδώ, για να φρίξεις ακόμα περισσότερο με την κατάντια μας...


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Ρωμανέ,


Για να δούμε καλύτερα τα θέματα, τώρα που έχω την ευκαιρία.

Κατ’ αρχήν, καλό θα ήταν να μας εξηγήσεις τι εννοείς όταν γράφεις «Δεν ντρέπεστε να μιλάτε έτσι για την Πορτάλιου;». Πώς το καταλαβαίνεις εσύ αυτό το έτσι;

Σε ενόχλησε η αγγλοσαξονική παροιμία τού τίτλου; Ο μόνος λόγος για να σε ενοχλήσει είναι να την πάρεις κατά γράμμα. Μα τότε υπάρχει πρόβλημα. Και φοβάμαι ότι δεν το έχουμε εμείς, αλλά εσύ. Διότι φαίνεται να αγνοείς τη διασταλτική ερμηνεία τών λέξεων και κατέληξες να πιστέψεις ότι αποκαλέσαμε την Πορτάλιου ...«γριά σκύλα». Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να βρω λόγια για να σου εξηγήσω ένα τόσο προφανές λάθος.

Να σε ενόχλησε η αναφορά στην ηλικία της; Πάλι λάθος. Στην ανάρτηση δεν υπάρχει η παραμικρή νύξη που να παραπέμπει σε πόλεμο γενεών. Και η προτροπή μας στο τέλος να δει αλλιώς τα πράγματα, σαφώς και αποδεικνύει ότι, παρά την ηλικία της, δεν τη θεωρούμε εξ ορισμού και εξ αυτού τού λόγου, της ηλικίας της δηλαδή, ανίκανη να δει αλλιώς τα πράγματα. Συνεπώς; Δεν βλέπω να υπάρχει case.

Μας παραπέμπεις στον αντιφασιστικό αγώνα τής Πορτάλιου. Γιατί; Πιστεύεις ότι μας είναι άγνωστος; Εμείς οι ίδιοι δεν την αποκαλούμε «βετεράνα τής Αριστεράς»; Είναι δυνατόν να μην έχει αντιφασιστικές περγαμηνές στο βιογραφικό της μία βετεράνα τής Αριστεράς και είναι δυνατόν να το αγνοούμε αυτό;

Αλλά, για πες μου, σε παρακαλώ: Τι σημαίνει το ότι διαθέτει αντιφασιστικές περγαμηνές; Ότι είναι υπεράνω κριτικής για οποιοδήποτε ζήτημα, λόγω τού αγώνα της εναντίον τού φασισμού; Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από το σχόλιό σου.

Ωραία. Τότε, περιμένω να αναφωνήσεις «Ζήτω ο μεγάλος Στάλιν!», αφού ήταν ο ηγέτης τού μεγαλύτερου και πιο αιματηρού αντιφασιστικού αγώνα, χάρη στον οποίο σώθηκε από το φασισμό όχι μόνο η χώρα του, αλλά και όλη η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Για να σε δω.


Τα λέμε