Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

«Η Ιστορία τού ελληνικού και παγκόσμιου αριστερού κινήματος, εξεταζόμενη κυρίως στη φάση τής διεκδίκησης της εξουσίας ή της στερέωσής της σε αυτήν, διδάσκει ότι, παρ’ όλο που τα ‘‘δεξιά’’ λάθη αφθονούν, ωστόσο, εκείνα που μπορούν να χαρακτηριστούν καταστροφικά ήταν (ή θα ήταν, αν είχαν διαπραχθεί) τα ‘‘αριστερά’’»©



Οι νοούντες νοείτω και οι έχοντες ώτα ακούειν ακουέτω

2 σχόλια:

ΑΕΚτζής είπε...

Στη δεκαετία του 30 κάποιος είχε ρωτήσει το Στάλιν "Σύντροφε Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς από τι κινδυνεύουμε περισσότερο, από το δεξιό ή από τον αριστερό οπορτουνισμό;". Και ο μέγας Στάλιν απάντησε: "Σύντροφε, μεγαλύτερος κίνδυνος είναι πάντα αυτός που υποτιμάς".

LeftG700 είπε...

Φίλε ΑΕΚτζή,


Τρεις επισημάνσεις:

1. Εγώ μίλησα για ‘‘δεξιά’’ και ‘‘αριστερά’’ λάθη. Όχι για δεξιόστροφο ή αριστερόστροφο οπορτουνισμό. Αλλά, ξέχασα! Εσείς, εκεί κατά Περισσό μεριά, δεν αναγνωρίζετε λάθη. Μόνο «εγκλήματα εκ προθέσεως»…

2. Ο Στάλιν απάντησε όπως απάντησε, γιατί ήταν ο Στάλιν. Αν ήταν ο Λένιν στη θέση του, θα είχε απαντήσει κάπως έτσι:

«Σύντροφε, πρώτον, μεγαλύτερος κίνδυνος είναι πάντα αυτός που υποτιμάς. Και, δεύτερον, εμείς, σαν κομμουνιστές, έχουμε συχνά την τάση να παραβλέπουμε τα αριστερίστικα λάθη επειδή, καθώς είναι κατά κάποιο τρόπο πιο δικά μας από τα ‘‘δεξιά’’, τα θεωρούμε λιγότερο επικίνδυνα.»

Όπως και να το κάνουμε, άλλα τα μάτια τού λαγού, κι άλλα τα αυγά μάτια. Και μην πολυμιλάτε για τον Ιωσήφ. Να μείνετε εντός γραμμής: Βρες μου ένα (1) κομματικό ντοκουμέντο που να γράφει «ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός και ο μαρξισμός-λενινισμός-σταλινισμός» κι εγώ θα καθαρίσω όλες τις τουαλέτες τού Περισσού με μπεταντίν και βουρτσάκι οδοντόβουρτσας! Άιντε, ξεκολλάτε! :-)


Τα λέμε