Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

«Η διαχρονική γοητεία τής Αριστεράς σχετίζεται με την αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να ορθώσει το ανάστημά του ενάντια στο υπάρχον με όραμα το μη εισέτι είναι»



 
Από απαντητικό σχόλιο σε φιλελεύθερο αναγνώστη και σχολιαστή, που ονειρεύεται ότι ξεμπέρδεψε με τους εχθρούς του. Έτσι, για να το δει και στην πρώτη σελίδα, μπας και το εμπεδώσει: όσο υπάρχει άνθρωπος, θα υπάρχει Αριστερά. Όχι βέβαια όπως θα την ήθελε εκείνος και οι ομοϊδεάτες του, ως μπαλωματού και επιδιορθώτρια τού παλιού, αλλά ως Δημιουργός τού νέου.
 

12 σχόλια:

smart asss είπε...

Η αλήθεια είναι, ορισμένες φορές ο οίστρος κάνει θετικά θαύματα, όπως η δική σου «Η διαχρονική γοητεία τής Αριστεράς σχετίζεται με την αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να ορθώσει το ανάστημά του ενάντια στο υπάρχον με όραμα το μη εισέτι είναι» -και που, με την οποία παρεμπιπτόντως συμφωνώ α π ο λ ύ τ ω ς.

- Οι εμπνευσμένες ατάκες δεν έλειψαν ποτέ στην ιστορία της φιλοσοφίας, της λογοτεχνίας και γενικώς όταν παράγεται Λόγος (βλ. Σοπενχάουερ)

- άλλο wishfull thinking και άλλο πράξη.

- αλήθεια, πως δια μαγείας, την επαύριο της πτώσης του "υπαρκτού" βρέθηκαν τόσοι δισεκατομμυριούχοι στη Ρωσία; Έξυπνος σύντροφος είσαι, θα ξέρει ότι Μαγεία δεν υφίσταται (βλ. Μαρξ, Έγκελς, Φόιερμπαχ, Χομπς κλπ., κλπ.) παρά μόνο ένα μακροχρόνιο κοινωνικό process που τους δημιουργεί. Που και πως δημιουργήθηκαν τζάκια δισεκατομμυριούχων μέσα σε μιά κοινωνία που έχτιζε το.... μέλλον; και Πως εμφανίστηκαν εν μία νυκτί;

- Που ακριβώς επικράτησε η (μη-φιλελεύθερη) αριστερά και πέτυχε; Θα ήθελα πολύ να το ακούσω.

Τέλος, δεν έφαγε ο πατέρας μου τα νιάτα του στο ΕΑΜ και στα ξερονήσια για να κάνουν πάρτι σήμερα τα κωλόπαιδα που κυβερνούν και τα άλλα κωλόπαιδα που υπόσχονται (που βασίζονται αλήθεια; σε ποια ιστορική αναγκαιότητα;) επίγειο παράδεισο και όταν πιάσουν τα ηνία της εξουσίας το θύμα μεταμορφώνεται σε στυγνό θύτη.

Bella Ciao.

smart asss είπε...

Διάβασε αν θες (είναι περ. 1000 σελίδες) τον γηραλέο Ζακ Ζυλλιάρντ "Οι Αριστερές της Γαλλίας" μέσα σε αυτές θα βρεις και τη δική σου, εγώ την βρήκα και εκεί.

Για όλους υπάρχει μία αριστερά, από τι κύριες 4 τάσεις της, η μία από αυτές θεωρεί εαυτόν αλάνθαστη.

Ορίστε το λινκ του βιβλίου (ισχύει και για τη χώρα μας, για όλες σχεδόν τις πραγματικότητες του πλανήτη): http://www.politeianet.gr/books/9789604354832-julliard-jacques-polis-oi-aristeres-tis-gallias-bibliodetimeni-ekdosi-251899

Bella Ciao.

LeftG700 είπε...

Φίλε smart asss,


Μα τον Τουτάτη, πρέπει να νομίζεις ότι συνομιλείς με ηλίθιο! Δεν εξηγείται αλλιώς όταν σε βλέπω να μου γράφεις φαρδιά-πλατιά ότι «συμφων[είς] α π ο λ ύ τ ω ς» με τον τίτλο τής ανάρτησης. Εσύ δεν ήσουν που μας ξεκαθάρισες πριν από λίγες μέρες ότι αν κάναμε rewind το χρόνο και βρισκόσουν σε μάχιμη ηλικία την περίοδο του ελληνικού εμφυλίου (υποθέτω βάσιμα και του ισπανικού) θα πολεμούσες στο πλευρό τής Δεξιάς;;; Πλάκα μού κάνεις; Πού το βρίσκεις τόσο θράσος, μου λες;

Είναι η δεύτερη φορά που μου συστήνεις το βιβλίο τού Julliard «Οι Αριστερές της Γαλλίας». Και τώρα μάλιστα με παραπέμπεις και στο promotional κείμενο από το οπισθόφυλλο. Μην κουράζεσαι. Το βιβλίο το πήρα πρέφα σχεδόν αμέσως με το που κυκλοφόρησε. Όσο για το promo, τι να το κάνω; Έχω διαβάσει τη βιβλιοπαρουσίαση του ‘‘σούπερ-ντούπερ αριστερού’’ Γιώργου Σιακαντάρη στην αντικομμουνιστική φυλλάδα The Books’ Journal και κατάλαβα πολύ καλά τι κουμάσι είναι ο κύριος Julliard όταν είδα να γράφει, σύμφωνα με απόσπασμα που παραθέτει ο Σιακαντάρης:

«Οι κομμουνιστές και οι αριστεριστές, με άλλα λόγια η Άκρα Αριστερά […]»

Οι κομμουνιστές …Άκρα Αριστερά;;; Άσε, το πιάσαμε το υπονοούμενο!


Τα λέμε

smart asss είπε...

δεν είπα ποτέ ότι θα πολεμούσα στο πλάι της δεξιάς. ΠΟΤΕ.

δεν απάντησες στο τσουχτερό ερώτημα:

- αλήθεια, πως δια μαγείας, την επαύριο της πτώσης του "υπαρκτού" βρέθηκαν τόσοι δισεκατομμυριούχοι στη Ρωσία; Έξυπνος σύντροφος είσαι, θα ξέρει ότι Μαγεία δεν υφίσταται (βλ. Μαρξ, Έγκελς, Φόιερμπαχ, Χομπς κλπ., κλπ.) παρά μόνο ένα μακροχρόνιο κοινωνικό process που τους δημιουργεί. Που και πως δημιουργήθηκαν τζάκια δισεκατομμυριούχων μέσα σε μιά κοινωνία που έχτιζε το.... μέλλον; και Πως εμφανίστηκαν εν μία νυκτί;

Bella Ciao.

LeftG700 είπε...

Φίλε μου, smart asss,


Σιγά το τσουχτερό ερώτημα! (καλά είπε ο κυβερνήτης ότι θυμίζεις Βούλτεψη!).

Έχω σε διάφορες ευκαιρίες πει από εδώ την άποψή μας: οι κοινωνίες στα πρωτοσοσιαλιστικά καθεστώτα είχαν χάσει κάθε ζωτικότητα και ικμάδα. Είχαν σαπίσει, με πιο δραματικά λόγια. Κι αυτό αφορούσε σε όλους τους αρμούς της, τόσο στη βάση όσο και στο εποικοδόμημα. Σε τέτοιες συνθήκες, τι πιο φυσικό από το να γίνει πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία;

Και πάλι με φέρνεις στο αμήν να σε ρωτήσω: για πολιτικό βλάκα με περνάς;


Τα λέμε

Σκεπτικιστης είπε...

Ειναι φυσικο η αριστερα να μην μπορει ουσιαστικα να αντιταξει σοβαρα επιχειρηματα στην απορια του φιλου και φιλελευθερου.Πχ για το κκε για ολα φταινε οι προδοτες.
Λογικο αφου επι Σταλιν, ειχε σοσιαλισμο, δεν υπηρχαν αντιθεσεις (οικονομικες, κοινωνικες) τετοιες που να προκαλεσουν την καταρρευση, συνεπως αυτη προκληθηκε απο προδοσια.


Ο Σταλιν εκανε το καλυτερο που μπορουσε να γινει.τελεια και παυλα.

Η θα απορριψεις συνολικα την Σοβ.ενωση, οπως κανουν οι φιλελευθεροι, ή θα την δεχθεις, χωρις καμμια κριτικη, οπως το κκε.

Υ.Γ. δεν μιλαω για καποια περιθωριακη ομαδα οπως το κκε μλ ή το μλ κκε, αλλα για το κκε. Αυτο σημαινει οτι οι αποψεις αυτες εχουν μεγαλη απηχηση.

Η αναλυση του κκε λεει ΚΑΘΑΡΑ οτι α)μετα το θανατο του Ιωσηφ το σοβιετικο κομμα περασε στα χερια εχθρων του κομμουνισμου, με πρωτο τον Χρουστσεφ. Απο τοτε , δεν επανηλθε στον σωστο δρομο του Σταλινισμου.

LeftG700 είπε...

Ειναι φυσικο η αριστερα να μην μπορει ουσιαστικα να αντιταξει σοβαρα επιχειρηματα στην απορια του φιλου και φιλελευθερου


Φίλε Σκεπτικιστή,


Γιατί το λες αυτό; Πέρα από μανιχαϊστικές απόψεις (αυτό το πράγμα δεν ήταν σοσιαλισμός/ήταν και παραήταν, απλώς με κάποιες "ατελειούλες") έχουν ακουστεί όλα αυτά τα χρόνια σοβαρές αναλύσεις με σοβαρά επιχειρήματα, νομίζω.


Τα λέμε

Гриша είπε...

@σκεπτικιστη

'Η θα απορριψεις συνολικα την Σοβ.ενωση, οπως κανουν οι φιλελευθεροι, ή θα την δεχθεις, χωρις καμμια κριτικη, οπως το κκε."

Καμια σχεση.Το ΚΚΕ υποστηριζει την οικοδομηση του Σοσιαλισμου με επικεντρο την ΕΣΣΔ και ασκει κριτικη και για την περιοδο πριν το 20ο συνεδριο του ΚΚΣΕ και πολυ περισσοτερο μετα.Και η κριτικη του αυτη δεν εχει να κανει με την επιφανειακη προσσεγγιση καποιων προδοτικων συμπεριφορων ηγετων.


Ένα συμπέρασμα είναι ότι το Κόμμα και στις πιο σύνθετες και δύσκολες στιγμές της σοσιαλιστικής οικοδόμησης δεν πρέπει να υποτιμά ότι πέρα από το κύριο και το βασικό, που είναι η αντεπαναστατική απειλή, ελλοχεύει και ο κίνδυνος να γίνονται καταχρήσεις εξουσίας και αυθαιρεσίες από στελέχη και όργανα. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να συγχέεται και να ταυτίζεται η αντισοσιαλιστική κριτική και δράση με την κριτική πραγματικών λαθών και παρεκκλίσεων.

Η τελευταία λέξη για τα πραγματικά προβλήματα, τη συνολική πείρα και τις αρνητικές πλευρές της περιόδου αυτής δεν έχει ειπωθεί. Απαιτείται βαθύτερη μελέτη της περιόδου, ώστε να βγουν ολοκληρωμένα και αντικειμενικά ιστορικά συμπεράσματα για την αρχική φάση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, να αναδειχτούν οι θετικές αλλά και αρνητικές πλευρές στις πραγματικές διαστάσεις τους.



http://www.kke.gr/zhthmata_sosialismoy/ektimhseis_kai_problhmatismoi_gia_toys_paragontes_poy_kathorisan_thn_anatroph_toy_sosialistikoy_systhmatos_sthn_eyroph#ΔΕΥΤΕΡΟ_ΜΕΡΟΣ_Η_ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ_ΚΑΙ_Η_ΠΟΡΕΙΑ_

Σκεπτικιστης είπε...

Αποψεις που δεν κυκλοφορουν ειναι το προβλημα, δεν νομιζω οτι ειναι υποχρεωμενος ο μεσος ελληνας να τις γνωριζει. Ακομα και η αναλυση του Ναρ, δεν ειναι γνωστη. Αν εχεις υποψη σου καποια αλλη οικονομικη-κοινωνικη αναλυση, θα μου εκανες καλο να την εκθεσεις. Γενικα ειναι περιθωριακες αποψεις, στο κοινο της αριστερας κυριαρχει η αποψη κκε.

LeftG700 είπε...

Φίλε Σκεπτικιστή,


Είσαι όντως εσύ που πόσταρες το σχόλιο Κυριε οικοδεσποτη, αν τα σχολια περνανε με το σταγονομετρο, καλυτερα να μην συνεχισω στην ανάρτηση με το τηγάνισμα του Smart Asss; Το ρωτάω γιατί στο νετ παίζουν ενίοτε και πλαστοπροσωπίες.


Τα λέμε

Σκεπτικιστης είπε...

Ναι, διοτι, αν θελουμε μιση ωρα να δουμε το σχολιο, προφανως δεν μπορει να γινει διαλογος, ιδιαιτερα αν αυτος ο διαλογος αφορα πολυ ελαχιστο, ως και μηδαμινο κοσμο, οποιος και αν ειναι ο λογος που εβαλες το μετριασμο των σχολιων,δεν βοηθα το διαλογο.

LeftG700 είπε...

Φίλε Σκεπτικιστή,


Επί επτά (7) σχεδόν χρόνια, με μία μικρή περίοδο που ζητιόταν από τους σχολιαστές λογαριασμός Google για τους ίδιους λόγους που επέβαλαν την τρέχουσα διαδικασία, το ιστολόγιο ακολουθούσε το μοντέλο τού άνευ ελέγχου σχολιασμού. Μας έκατσε ένας μουρλός. Τον ανέχθηκα για χρόνια, ίσως και πάνω από τρία. Πρόσφατα, όπως ίσως έχεις δει (κι αν δεν έχεις δει καλό είναι να το κάνεις), τον χτύπησε βαριά κρίση. Προκειμένου να μην του επιτρέψω να κάνει το μπλογκ σαν τα μούτρα του, δεν είχα άλλη επιλογή από αυτήν που έκανα.

Κατανοώ τις δυσκολίες που δημιουργεί στον άμεσο διάλογο, αλλά κι εσύ πρέπει να κατανοήσεις ότι δεν είναι δυνατόν ακόμα και να τρώω με το λάπτοπ δίπλα μου. Στην τελική, η δική μου ταλαιπωρία είναι μεγαλύτερη από των σχολιαστώ.

Με λίγη καλή θέληση και μία κάποια προσαρμοστικότητα ο διάλογος μπορεί να τσουλάει. Μπορεί να μην τρέχει με χίλια, σύμφωνοι. Αλλά θα εξελίσσεται έτσι κι αλλιώς.


Τα λέμε