Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

BREAKING NEWS!!! Κείμενο υπογραφών για εκείνους που «θα τη λένε Μακεδονία»!



 
Ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος Άκης ο Εθνοφάγος εξέδωσε και ανήρτησε στο τσαρδί του συλλογικό κείμενο στο οποίο οι υπογράφοντες και υπογράφουσες, αφού υπενθυμίζουν ότι εξ αρχής «αυτοί την έλεγαν Μακεδονία», εν συνεχεία δηλώνουν ότι έτσι πάντα θα τη λένε και καλούν όσους πιστούς τού διεθνισμού νομαδισμού να προσυπογράψουν. Όσα ορφανά (του Κάουτσκι, του Τρότσκι, του Σπινέλι, του Σημίτη, του αριστερού ευρωπαϊσμού, του αριστερού ευρωκομμουνισμού, του αριστερού φιλελευθερισμού και γενικώς) ενδιαφέρονται, ας προσέλθουν. Διαδικαστικές λεπτομέρειες εκείθεν.

ЖΟЖΟЖΟЖΟЖ

 

Σύσσωμη η ελληνική πολιτική ηγεσία, τελικά και ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος μετά από ασφυκτικές πιέσεις, συνομολόγησε ακόμη μία φορά ότι το να αποκαλείς τη Μακεδονία Μακεδονία είναι λάθος (ή έστω «σαρδάμ»). Το ορθό είναι να την αποκαλείς «Σκόπια», διότι η «επίσημα αναγνωρισμένη ονομασία» της δημοκρατίας αυτής είναι … ΠΓΔΜ.

Όταν ένας τέτοιου τύπου συλλογισμός, αντάξιος ενός έργου του Ιονέσκο, έχει εμπεδωθεί ως αυτονόητη αλήθεια στον δημόσιο χώρο κάποιας χώρας, τότε ίσως κάτι πρέπει να αλλάξει σε αυτή τη χώρα.

Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτόν τον παραλογισμό έχουν σχεδόν ξεχαστεί πλέον. Ο μόνος που φαίνεται να λειτουργεί ακόμα είναι ότι, αν πούμε τη Μακεδονία Μακεδονία, αυτό θα αποτελεί ταπεινωτική υποχώρηση για την ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία εδώ και καιρό έχει ως «εθνική κόκκινη γραμμή» ότι δεν θα δεχθεί να υπάρχει κράτος που να προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυτό το όνομα.

Η –τελικά όχι και τόσο φορτισμένη– συζήτηση που προκάλεσε η δήλωση Μουζάλα, είναι μια αφορμή να αναρωτηθούμε: μήπως το να επιμένεις σε μία προφανώς παράλογη και αστήρικτη θέση συνεπάγεται μεγαλύτερη γελοιοποίηση απ’ ό,τι το να υποχωρήσεις από αυτή;

Εδώ και χρόνια, και εμείς και άλλοι είχαμε εκφράσει δημόσια την πεποίθησή μας ότι είναι ηθικοπολιτικά απαράδεκτο, και πρακτικά αδύνατο, να επιβάλεις σε έναν λαό να αποκαλείται διαφορετικά απ’ ό,τι ο ίδιος επιθυμεί, και είχαμε δηλώσει επιτελεστικά ότι «Εμείς θα την λέμε Μακεδονία». Όπως και κάναμε όλα αυτά τα χρόνια.

Οι εξελίξεις που μεσολάβησαν δικαίωσαν και ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο την πεποίθησή μας αυτή. Επιπλέον όμως, έδειξαν ότι, όπως σε κάθε άλλη περίπτωση στην ιστορία του ελληνικού κράτους, όποτε ο κενόδοξος εθνικισμός παίρνει το πάνω χέρι στη διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής, βλάπτει σοβαρά τα εθνικά συμφέροντα –αν νοήσουμε τον όρο αυτό με κάποια στοιχειωδώς ορθολογική και συζητήσιμη έννοια.

Ήρθε η στιγμή να το συνειδητοποιήσουμε: η λυσσαλέα αντίθεση στη χρήση του ονόματος Μακεδονία, το μόνο που εξασφαλίζει στην Ελλάδα είναι δυσπιστία και ακατανοησία· απολύτως κανένα όφελος. Εάν λοιπόν ένα φάρμακο κάνει μεγαλύτερη ζημιά από την αρρώστια που υποτίθεται ότι καταπολεμά, ίσως είναι καιρός να το κόψουμε.
 
 

1 σχόλιο:

LeftG700 είπε...

Σιγά μην περιμέναμε τον Γαβριηλίδη και τους ...νομαδιστές του για να μας πληροφορήσουν ότι είναι σχιζοφρένεια από τη μια να λες «κύριοι, το επισήμως ισχύον όνομά σας μέχρι στιγμής είναι πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία τής Μακεδονίας κι από την άλλη να αποκαλείς το κράτος τους ...Σκόπια! Αυτοί περίμεναν εμάς για να μάθουν ότι δεν είναι απλώς σχιζοφρενικό, αλλά και δηλωτικό εθνικισμού ή ένδειξη υποχώρησης απέναντί του;