Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Παραγγελιά ρεεε! Το ΟΧΙ τής 5ης Ιουλίου είναι παραγγελιά τού ελληνικού λαού!




(Αντί σχολίου στο αναδημοσιευόμενο από το rproject.gr άρθρο τής Ελένης Πορτάλιου που φωτίζει το δρόμο)

ЖΟЖΟЖΟЖΟЖ



1. Η συζήτηση για το πώς προχωράμε ύστερα από μια συντριπτική ήττα/συνθηκολόγηση της κυβέρνησης με τους δανειστές δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική αν δεν θέσει στο επίκεντρο του προβληματισμού το πρόσφατο συντριπτικό ΟΧΙ της αντιμνημονιακής κοινωνικής πλειοψηφίας. Οι λαϊκές τάξεις και τα τμήματα της μεσαίας τάξης που η κρίση πλήττει βάναυσα, με κυρίαρχη συμμετοχή της νεολαίας, αποτελούν μια de facto κοινωνική σύνθεση, η οποία πρέπει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις.

Δεν είναι ούτε η ΡΙΖΑ (Ριζοσπαστική Αριστερά), πολύ περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος τελεί υπό το κράτος μιας ανυπέρβλητης αντίφασης, ούτε οι οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς οι οποίες υποστήριζαν πάντα την έξοδο από την Ευρωζώνη, ούτε καν η συνεργασία όλων αυτών, που θα εκπροσωπήσει το ΟΧΙ. Το ζητούμενο είναι να θέσουμε εαυτούς και αλλήλους στην υπηρεσία της συγκρότησης της μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας με στόχο α. την απελευθέρωση από το μνημόνιο μέσω της εξόδου από την Ευρωζώνη β. τη συμμετοχή των λαϊκών τάξεων ως παραγωγών του κοινωνικού πλούτου στην παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αριστερές θέσεις, αλλά μόνο στα χαρτιά. Θέσεις που καθησύχαζαν τους διαφωνούντες, θέσεις-υποσχέσεις στο λαό για να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θέσεις ανέφικτο να πραγματοποιηθούν. Γιατί η σύγκρουση με τη σκληρά νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική Ευρώπη δεν είναι ένας περίπατος στους «θεσμούς» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Έθετα σταθερά και δημόσια στον ΣΥΡΙΖΑ την ανάγκη να ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο που θα επέτρεπε να δώσουμε, αν όχι να κερδίσουμε, τη σύγκρουση με τους δανειστές. Αυτός ο δρόμος προϋπέθετε plan A και plan B, όχι ως γενική διακήρυξη αλλά ως συλλογικό σχέδιο του όλου ΣΥΡΙΖΑ και ως βάση συνδιαμόρφωσης με τις λαϊκές τάξεις, ώστε η μάχη να δοθεί με τη δική τους αποδοχή, τη δική τους εμπλοκή, τη δική τους πρωτοβουλία.

3. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν δημοκρατικό κόμμα. Υπήρχαν τάσεις με εσωτερική λειτουργία και αδιαφανές κέντρο γύρω από τον πρόεδρο και τις ομάδες που συνέπλεαν άκριτα, το οποίο δημιουργούσε διαρκώς τετελεσμένα. Τα μέλη λειτουργούσαν μέσω της διαμεσολάβησης ηγετικών στελεχών τα οποία συχνά αναλάμβαναν την επίλυση των διαφορών και τους συμβιβασμούς σε άτυπες συνθέσεις. Αυτό δεν υπέσκαπτε μόνο τη δημοκρατική και δημιουργική συμμετοχή των μελών, αλλά και την κοινωνική δράση και το ουσιαστικό άνοιγμα στην κοινωνία. Σύντροφοι και συντρόφισσες που ξεπερνούσαν τον εαυτό τους από τη μία, αδρανή μέλη-ψηφοφόροι από την άλλη.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση αφορούν εξίσου όλους/ες. Το κόμμα οδηγήθηκε από το προεδρικό κέντρο στη συνθηκολόγηση με τους δανειστές, μέσα από την περιθωριοποίηση των διαφωνούντων —τάσεων και μελών— ως συντρόφων δεύτερης κατηγορίας. Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα κλειστά εσωτερικά συστήματα δεν επέτρεψαν ποτέ να συζητηθεί με ειλικρίνεια το μέγεθος του εγχειρήματος που είχαμε διακηρύξει και να δοθεί η σύγκρουση με όλο το πολυπληθές, μάχιμο ανθρώπινο δυναμικό εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

4. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν διαδοχικές εκτροπές από τη νομιμότητα και τη δημοκρατία: οι λίστες εκλογής των οργάνων με κριτήριο τους συσχετισμούς - όχι με αμεροληψία, η —και θεσμική— παντοδυναμία του προέδρου/αρχηγού, η προσχηματική διαμόρφωση θέσεων, η απαξίωση της λειτουργίας των τμημάτων, η ανατροπή της απόφασης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που προέβλεπε τη συμμετοχή των (αυτοδιοικούμενων) τοπικών κοινωνιών – παραγωγών και κινημάτων, η διαρκής παραβίαση του καταστατικού, η διαρκής διολίσθηση στην ένταξη στο κόμμα και αργότερα στο κυβερνητικό σύστημα, μέσα από πελατειακές σχέσεις, απολύτως αδιαφανώς και αναξιοκρατικά, ανθρώπων του παλαιού διεφθαρμένου καθεστώτος, ενώ η κοινωνία διαθέτει σε κάθε περίπτωση ένα τεράστιο παραγωγικό και ηθικό δυναμικό. Τέλος υπήρχαν τα κατά συνθήκην ψεύδη. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος διακήρυξε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ λίγες μέρες μετά τη νέα διακυβέρνηση επιχειρήθηκε να υπαχθούν σχεδόν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους στο ΤΑΙΠΕΔ.

5. Θέλω να πω με αυτά που εξιστορώ ότι δεν μπορεί να εγκλωβιστούμε σε μια διαμάχη εντός ΣΥΡΙΖΑ με τους όρους που γινόταν στο παρελθόν και έχουν χρεοκοπήσει. Η συζήτηση για το πώς φτάσαμε ως εδώ και πώς πρέπει ο καθένας και η καθεμία να πορευτεί στο μέλλον είναι μια αναγκαία δημοκρατική διαδικασία. Αλλά αυτή δεν θα λύσει την αντίφαση μεταξύ αντιτιθέμενων στο μνημόνιο και μνημονιακής κυβέρνησης. Ίσως μας επιτρέψει να ξεδιαλύνουμε δυνατότητες και επιθυμίες για το μέλλον.

6. Ο κόσμος του ΟΧΙ θα βρεθεί απέναντι σε δύσκολα προβλήματα και διλήμματα. Πρόκειται για μια κοινωνική συμμαχία στην οποία δεν έχουν όλοι ταυτόσημες ανάγκες και δεν θα υποστούν στον ίδιο βαθμό τις συνέπειες του τρίτου μνημονίου. Ξέρουμε ότι οι υλικές συνθήκες της ανθρώπινης ζωής αποτελούν την αρχή διαμόρφωσης της συνείδησης και ταυτόχρονα ότι, σε στιγμές που οι άνθρωποι καλούνται να πουν το μεγάλο ΟΧΙ, πραγματοποιείται μια υπέρβαση η οποία επιβεβαιώνει τη δυνατότητα να είμαστε ελεύθεροι. Γι’ αυτό χρειάζεται να εκπονηθεί συλλογικά με τα ήδη υπάρχοντα διάσπαρτα στοιχεία και μελέτες και να γίνει κοινό κτήμα το σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη ως σχέδιο της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας αλλά και ως επιλογή που απαντά στα μείζονα διακυβεύματα της δημοκρατίας, της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

7. Δεν γνωρίζω αν μπορούμε να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο, αν ο Σίσυφος αυτήν τη φορά θα κουβαλήσει τη λύτρωση χωρίς να πέσει. Ξέρω όμως ότι, σε αντίθεση με αυτούς που απαράδεκτα και ανιστόρητα επικαλούνται τον Λένιν και τους μπολσεβίκους, το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, ακόμα και τους Βιετκόνγκ, για να δώσουν ιστορικές αναλογίες στη σημερινή άτακτη υποχώρηση και να εξομοιωθούν με τους ήρωες της ιστορίας μας, εμείς μπορούμε να έχουμε αναφορά σ’ ένα ιστορικό παράδειγμα. Θέλω να πω για την επικαιρότητα της λαϊκής αντίστασης, πρωτοβουλίας και αυτοθυσίας που πυροδότησε η ίδρυση του ΕΑΜ από το τότε σε κρίση ΚΚΕ και τις άλλες μικρές οργανώσεις. Η απελευθέρωση από τα δεσμά των μνημονίων μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο ως έργο του μεγάλου πολιτικού και κοινωνικού κινήματος του ΟΧΙ. Οι δυνάμεις της Αριστεράς που δεν συμφιλιώνονται με τη νέα κατάσταση πρέπει να έχουν αυτό ως πρώτο στόχο.


38 σχόλια:

Φοίβος είπε...

Πορτάλιου: "Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αριστερές θέσεις, αλλά μόνο στα χαρτιά. Θέσεις που καθησύχαζαν τους διαφωνούντες, θέσεις-υποσχέσεις στο λαό για να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θέσεις ανέφικτο να πραγματοποιηθούν."

Κοίτα να δεις σύμπτωση φίλε Λέφτ.
Ό,τι περίπου έχω πει κι εγώ.

Πάντως ακροκεντρώα δεν την λες, έτσι;

ελληνοφρενικος είπε...

Πορτάλιου: "Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αριστερές θέσεις, αλλά μόνο στα χαρτιά. Θέσεις που καθησύχαζαν τους διαφωνούντες, θέσεις-υποσχέσεις στο λαό για να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θέσεις ανέφικτο να πραγματοποιηθούν." Oτι περιπου σου ελεγα και εγω.....Απλα η διαφορα μας ειναι πως οι διαφωνουντες καθησυχαζαν επειδη ηθελαν να καθησυχαστουν.....Δηλ.,δεν ηξεραν τα παιδια οπως και η πορταλιου οτι ηταν ανεφικτο να πραγματοποιηθει αριστερη πολιτικη εντος ΕΕ-ΝΑΤΟ;Επεσε και αυτη απο τα συννεφα;Η γνωμη μου ειναι πως ηξερε πολυ καλα......Ειναι το ιδιο συνενοχη με τον τσιπρα στον εξευτελισμο της εννοιας της αριστερας.....Ειπαμε στηριζουμε την κυβερνηση(μην τυχον πεσει και ερθουν τιποτα μνημονιακοι...)αλλα οχι το μνημονιο.....

κάποιος σύντροφος είπε...

διάσπαση λέει ελληνοφρενικέ, ότι να ναι καταλαβαίνεις.

βέβαια και διάσπαση να λέει, εσύ πάλι τα ίδια θα πεις γιατί αυτό κάνετε πια

παιχνιδάκια win win.

ααααα ο τάδε δεν φεύγει, τον καταγγέλλετε.

μετά που φεύγει, σιγά, κατασκευάζει το νέο ανάχωμα.

απέναντι στο ... ΚΚΕ

χαχαχα!!

"κάποιος σύντροφος"

LeftG700 είπε...

Win-win??? Όποιον έχει αυτοκτονήσει τον περιμένει μόνο η αποσύνθεση!

κάποιος σύντροφος είπε...

θα έχει μεγάλο πρόβλημα το ΚΚΕ συμφωνώ σε αυτό

απλά έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που τους νοιάζει να win μόνο σε κάτι συζητήσεις με αριστερούς, σε τραπεζάκια φοιτητικών παρατάξεων κλπ.

τι win δηλ, να νομίζουν ότι win, να έχουν ατάκες.

δεν φεύγεις από τον ΣΥΡΙΖΑ----->>είσαι με το μνημόνιο

φεύγεις από τον ΣΥΡΙΖΑ--------->> γιατί ήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ ? Και τώρα που φεύγεις έχεις την στρατηγική του ΚΚΕ ? ¨Οχι άρα είσαι ανάχωμα.

στήριζες τον ΣΥΡΙΖΑ ή δεν απέκλειες την στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ ----->> είσαι με το μνημόνιο

είναι τραγικό αλλά το ΚΚΕ λειτουργεί με ατάκες, με όρους twitter.

"κάποιος σύντροφος"

ελληνοφρενικος είπε...

Δεν ειπα οτι δεν λεει διασπαση,ειπα οτι πεφτει απο τα συννεφα.....Οτι πιστευε σε αρλουμπες η ηταν απατεωνισα.Και σχολιαζω την γελοια σταση το να λες στηριζω την κυβερνηση αλλα οχι τα μνημονια λες και ειναι καποια μικρολεπτομερεια......Και αν πανε για διασπαση(που το πιστευω φυσικα)να βιαστουνε τα παιδια γιατι βλεπω τον αλεξη(σαν καλυτερο απατεωνα απο αυτους και με καλυτερους συμβουλατορες made in usa)να κανει τιποτα εκλογες και να τους πεταει απο τις λιστες(που καποιοι παρακαλανε ακομα να μπουν)και να μεινουν μπουκαλα......Παντως ο λαφαζανης το πρωι μετα την ψηφοφορια το χαβα του στηριζω την κυβερνηση......Δεν μπορεις να αντικρουσεις τις ατακες ομως φιλε μου,γιατι οι ατακες λενε την αληθεια,και δυστηχως για τους πεφτοσυννεφακηδες εχει αποδειχθει πια ποιος ελεγε και λεει την αληθεια,και ποιος κοροιδευε συνειδητα(αν ηταν πονηρος)η ασυνειδητα(αν ηταν βλακας).

ελληνοφρενικος είπε...

Οσο για αυτους που αυτοκτονησαν και θα αποσυνδεθουν,αυτοι διαδηλωναν μαζικα παλι χθες εναντια στο μνημονιο της κυβερνησης που εβαλες το λιθαρακι σου να αναριχιθει με αυταπατες στην εξουσια.Ο ποθος σου για το θανατο του ΚΚΕ δειχνει στην πραγματικοτητα το φοβο σου οτι οι νεες αυταπατες δεν βρισκουν εδαφος,γιατι μια του ψευτη δυο του ψευτη.......

κάποιος σύντροφος είπε...

ρε ελληνοφρενικέ, που λέει ότι στηρίζει την κυβέρνηση ?

κατά τα άλλα ευχαριστώ που επιβεβαιώνεις το τρολλάρισμα μου κατά του ΚΚΕ.

υπάρχουν οι άνθρωποι του ΚΚΕ, οι απατεώνες και οι ηλίθιοι.

την ίδια ώρα η τελευταία πολιτική πρωτοβουλία του ΚΚΕ πήρε 1% και το άφησε εντελώς ανάπηρο να αρθρώσει έστω τις πρώτες λέξεις από μια πολιτική γραμμή αντίστασης στο Μνημόνιο.

απατεώνες ή ηλίθιοι ?

"κάποιος σύντροφος"

Гриша είπε...

Διασπαση ξεδιασπαση η ουσια ειναι οτι συνεχιζουν να εγκλωβιζουν το λαο στο προγραμμα του συριζα που ειναι ενα προγραμμα αστικης διαχειρισης παντελως χρεοκωπημενο.Ας τους πει τελοσπαντων καποιος οτι σημερα δεν ειμαστε στο 2012 και ο λαος δε μπορει να παζαρευει τους ορους της σφαγης του.

Με ενα προγραμμα που τα πιο ριζοσπαστικα του υποτιθεται σημεια ειναι ειναι η επιστροφη στη δραχμη και η εθνικοποιηση των τραπεζων.Αποδεχεται την παραμονη στην ΕΕ, δεν εχει γραμμη συγκρουσης με αυτους που εχουν την εξουσια δηλ με το κεφαλαιο γιαυτο βρισκεται και θα βρισκεται ΑΠΕΝΑΝΤΙ στον αγωνα για ριζικες αλλαγες στην οικονομια.

Aληθεια τι παραπανω απο αυτο το προγραμμα λενε οι λαπαβιτσας λαφαζανης και σια;
ΤΙΠΟΤΑ, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.

Ο Λαπαβιτσας ισχυριζεται οτι ενα τετοιο προγραμμα θα εγγυοταν την αρση της λιτοτητας και τον ελεγχο των κεφαλαιακων ροων...Αυτο και παπαλα.Δεν εξηγει πως ειναι δυνατον στα πλαισια της οικονομιας της αγορας να επιτευχθει κατι τετοιο.Μιλανε ακομα με γενικολογες αερολογιες για παραγωγικη ανασυγκροτηση και αναπτυξη του πρωτογενους τομεα.Μαλιστα...Αναπτυξη του πρωτογενους τομεα,ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΕ,με ολες τις σχετικες διαταξεις και τις κατευθυνσεις της ΚΑΠ σε ισχυ.Τοσο απατεωνες!
Ουτε εκπλησει φυσικα οτι οι υποστηρικτες του εδω δεν μπηκαν ποτε στο κοπο να μας πουν δυο κουβεντες που να αποδεικνυουν κατ ελαχιστο το ρεαλιστικο για τη κοινωνια τετοιων προτασεων. Δυσκολα πραγματα αυτα.

Αυτο που ξερουν πολυ καλα ειναι να επιτιθονται στο ΚΚΕ επειδη τους χαλαει τη σουπα.
Οπως τους τη χαλαγε τοτε που οι ιδιοι εσκουζαν να συνεργαστει με το συριζα.Μονο που σημερα δεν εχουν το κουραγιο και πανω απ ολα το θαρρος να μας πουν ποιος ειχε δικο τελικα.

Γιατι το ΚΚΕ δε λεει παραμυθια της χαλιμας. Εχει σχεδιο εξοδου απο την ΕΕ, εχει προγραμμα ρηξης με την εξουσια του κεφαλαιου.Ειναι το μονο που εχει προγραμμα σε πραγματικα φιλολαικη κατευθυνση και θα εντεινει τη προσπαθεια η προταση του να γινει σημερα γραμμη παλης και συσπειρωσης για το κοσμο που εχει ριζοσπαστικες διαθεσεις.
Και οσο θα ενισχυεται η χειραφετηση του λαου, η ταξικη γραμμη συγκρουσης αλλο τοσο θα εντεινεται και ο βρωμικος πολεμος.Ειναι νωποι ακομα οι τραμπουκισμοι και τα ρουφιανιλικια ορισμενων "αριστερων" με την αστυνομια τη μερα του δημοψηφισματος οπως και οι συντονισμενες επιθεσεις στο ΠΑΜΕ τη προηγουμενη Τεταρτη.

Δε κουραζομαστε, δε φοβομαστε κυριοι.Κοπιαστε να μετρηθουμε!

LeftG700 είπε...

Εντάξει, φίλε Гриша, το πιάσαμε το υπονοούμενο. Χρόνος μπαίνει χρόνος βγαίνει, εσείς, εσείς οι μόνοι συνεπείς! Συνεχίστε να κτίζετε τις συμμαχίες μόνο με τον εαυτό σας, όπως σας είχε πει κι ο Μπογιό...


Τα λέμε

Гриша είπε...

Tιποτα φιλε λεφτ στα χω ξαναπει.

Εχεις μεινει μετεξεταστεος σε ολα.Απο το θεμα των συνεργασιων μεχρι τη προοπτικη του σοσιαλισμου μεσω της κοινοβουλευτικης οδου.

Δεν νοειται αριστερα σημερα που προτεινει λυσεις εντος των τειχων.

Το συστημα αυτο ειτε το διαχειριζεσαι ειτε το ανατρεπεις.Αλλος ενδιαμεσος δρομος ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Συνεχιστε να αποκοιμιζετε το κοσμο.

ο Οργουελ είπε...

Επιτελους, εσεις δεν θελατε να μην βγουμε απο το ευρω? Δεν λεγατε οτι θα πεινασει η χωρα?
Τωρα γιατι παλι γκρινιαζετε? Ευχαριστω να πειτε στον Καμενο και Τον Τσιπρα.

κάποιος σύντροφος είπε...


τόσα χρόνια λέμε στο ΚΚΕ για το ευρώ και την ΕΕ, πέρα βρέχει, τώρα διεκδικεί και δικαίωση από ... αντι ΕΕ θέση, χωρίς να αλλάζει τις θέσεις του απέναντι στην αντιιμπεριαλιστική πάλη.

αυτό βέβαια καλό είναι γιατί ΓΕΛΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ

ρουφιανιλίκια λες τους δικαστικούς αντιπροσώπους που πήγατε στα εκλογικά τμήματα να χαλάσετε την διαδικασία σαν την τελευταία αναρχική παρασυναγωγή, και αντέδρασαν?

και λίγα σας κάνανε, έπρεπε να είμαι εγώ δικαστικός αντιπρόσωπος κυριλλικέ.

"κάποιος σύντροφος"

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Гриша είπε...

Ναι ρε κσ αμα ησουνα εσυ θα μας εκανες τη μουρη κρεας να πουμε.Αμα ημουνα εγω...ωπα ρε τσακ νορις

Δε μου λες

Το κινημα του ΟΧΙ των εκατονταδων χιλιαδων που ηταν χθες ;

Γιαννης.Ν είπε...

Το έπιασες ρε Гриша;;
Άμα ήταν αυτός δικαστικός αντιπρόσωπος...
Αν ήταν δηλαδή αυτός όργανο της αστικού κράτους...
Αν λοιπόν ήταν αυτός όργανο του αστικού κράτους θα φώναζε τα άλλα ένστολα όργανα του αστικού κράτους να "κανονίσουν" τους κομμουνιστές...
Τι πρωτότυπο...ε;

Αυτοί ήταν πάντα.

Μόνο με τα αρχίδια του αστικού κράτους...που αντικειμενικά υπηρετούν.

Βέβαια είτε κρυμμένοι πίσω από την ποδιά του αστικού κράτους είτε με όποιο άλλο τρόπο θέλουν...

Ας κοπιάσουν...

Γιαννης.Ν είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
κάποιος σύντροφος είπε...

άκου ρε Γιάννη μεγάλε πολέμιε του αστικού κράτους.

κάτι παιδιά δικηγόροι 25-30 χρονών μέσα στο άγχος να πάνε όλα καλά είναι συνήθως, δεν είναι δα και τίποτα πράκτορες της CIA.

Επίσης Γιάννη ιστορικά οι χωροφύλακες και οι εσατζήδες ΔΕΝ αφήνανε τις εκλογικές διαδικασίες να εξελιχτούν ομαλά, όπως έκανε και το ΚΚΕ στις 5 Ιούλη, και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι πρέπει να προστατεύουν την διαδικασία. Από όσες γύρες έχω κάνει σε εκλογικά τμήματα σαν επόπτης ή αντιπρόσωπος όλα μου τα χρόνια, αυτό μου έχει μείνει χαρακτηριστικά, η εικόνα πχ της αγχωμένης δικηγόρου να ρωτάει, "τα βρήκατε όλα καλά? ευχαριστώ πολύ".

για τον ηθικό κρετινισμό "παιδιών της ΚΝΕ" που έλεγαν σε γέροντες και γερόντισσες 85 ετών ότι το ψηφοδέλτιο που τους δίνουν είναι έγκυρο ΟΧΙ, θα πεις κάτι ? Ποιο ηθικό εκμαυληστήριο έφερε αυτά τα παιδιά σε αυτό το σημείο ?

Κυριλλικέ προφανώς οι ήττες δεν δίνουν την θέση τους σε μεγάλες εξάρσεις με κάποιον αυτοματισμό.

Το θέμα είναι να είσαι εκεί, να έχεις πάρει μέρος στον αγώνα, να είσαι μέρος της ήττας, να την εξηγήσεις, να δεις τους όρους υπέρβασης της.

επειδή θα αντιδράσεις στο "να είσαι μέρος της ήττας", είναι αυτό που κάνουν οι κομμουνιστές. Είναι στον αγώνα άρα έχουν από πριν δηλώσει διαθέσιμοι για μέρος της ήττας.

"κάποιος σύντροφος"

Гриша είπε...

@ Γιαννη

Δε μου κανουν εντυπωση αυτα που γραφει,μαλιστα τα ιδια απειλητικα εγραφε εδω μεσα και μια μερα πριν το δημοψηφισμα.Βεβαια τουτος δω στα λογια μενει πολυ απλα γιατι αυτος που ειναι να κανει κατι τετοιο , το κανει δε καθεται να το διαλαλει σαν τον τελευταιο κλαρινογαμπρο.Αλλα ετσι δεν ηταν παντα σ αυτο το χωρο;Ο ξενιστης αλλαζει.Καποτε ουρα του πασοκ του λαλιωτη, σημερα κολαουζοι του Τσιπρα.Παντως οι απειλες πισω απο την αστικη νομιμοτητα εχουν πληθυνει τελευταια.Αστικη νομιμοτητα και εθνικη ομοψυχια ....Να δεις τι μου θυμιζει τι μου θυμιζει...
Μας φορτωσε κι ο λεφτ στο τρενο για βλαδιβοστοκ..αστα να πανε.

LeftG700 είπε...

@Γιάννη.Ν:


Τελευταία προειδοποίηση: Υπάρχει ένα όριο που χωρίζει την ελευθεροστομία από τη χυδαιολογία. Φρόντισε να το μάθεις πριν ξαναπεράσεις από εδώ.

Μιλημένα ξηγημένα.

Γιαννης.Ν είπε...

"για τον ηθικό κρετινισμό "παιδιών της ΚΝΕ" που έλεγαν σε γέροντες και γερόντισσες 85 ετών ότι το ψηφοδέλτιο που τους δίνουν είναι έγκυρο ΟΧΙ, θα πεις κάτι ? Ποιο ηθικό εκμαυληστήριο έφερε αυτά τα παιδιά σε αυτό το σημείο ? "

Αυτό μου θυμίζει "μαρτυρίες" σε δικαστήρια-στρατοδικία άλλης εποχής που ήταν γνωστό εκ των προτέρων το αποτέλεσμα...Μερικές σφαίρες.

Συνέχισε μια χαρά το πας...


Τελικά προστάτεψαν την διαδικασία,ήταν πεντακάθαρη η θέση του λαού στο "πεντακάθαρο" ερώτημα; Πες και την δικιά σου ερμηνεία ανάμεσα στις δεκάδες...
Πάρε την αστική σου δημοκρατία λοιπόν και τράβα τώρα...
Σε αυτό ήθελες "ομαλή διαδικασία"...
Ο Τσίπρας σου φόρεσε ένα πέος μέχρι τον οισοφάγο και πάει για άλλα και εσύ ασχολείσαι με την "ομαλή διαδικασία" του παραμυθιού της αστικής δημοκρατίας που το ονομάζουν δημοψήφισμα.
Πάρε να έχεις μνημόνιο με "ομαλή διαδικασία"...
Και το λαό με το δάχτυλο στο στόμα... να αναρωτιέται τι έγινε.

Και επειδή μια χαρά καταλάβαινε ο κόσμος ότι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ ήταν άκυρο για την αστική σας δημοκρατία για αυτό όσοι το έριξαν με προτροπή μου,μόλις ανακοινώθηκε η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ-ΝΔ με τους δανειστές, με παίρνανε τηλ για να συζητήσουν το πόσο δικαιωμένοι αισθανόταν που δεν τσίμπησαν στα παπατζιλίκια σας.

Τέτοια πράγματα ατσαλώνουν το κόσμο και του διδάσκουν τι απάτη είναι η αστική σας δημοκρατία. Και τέτοια πράγματα είναι που αποδεικνύουν στα μάτια του κόσμου ποιος είναι ο φάρος και οδηγός της εργατικής τάξης και ποιοι είναι αυτοί που εξωραΐζουν τους αστικούς θεσμούς και τον οδηγούν στον ύπνο και στις φόλες.

Οι κομμουνιστές αμφισβήτησαν ένοπλα ολόκληρο το αστικό κράτος και θα μας έρθεις εσύ να μας πεις για τις αστικές δήθεν "δημοκρατικές διαδικασίες";

Αλλά αν είχες τα αρχίδια,θα έλεγες ότι τους κομμουνιστές θα έπρεπε να τους τσακίσει ο κόσμος του "όχι" και όχι οι θεσμοί και τα όργανα της αστικής τάξης.
Που ακόμη και αν συνέβαινε αυτό(δύσκολο),πάλι δεν θα είχε καμία σημασία για το ποιος θα είχε δίκιο,γιατί δεν θα ήταν η πρώτη φορά που μικροαστική και μέρος εργατικής τάξης θα τσάκιζε μέρος της εργατικής τάξης.
Αντ'αυτού και επειδή αντιλαμβάνεσαι την μη δυνατότητα τέτοιας λύσης(γιατί ακόμη και ο κόσμος που ψήφιζε όχι δεν δυσκολευόταν να αντιληφθεί το δίκιο του ΚΚΕ,μόνο οι ουρές του ΣΥΡΙΖΑ(ΑΝΤΑΡΣΥΑ)είχαν την πρόθεση να παίξουν τέτοιο προβοκατόρικο ρόλο,αλλά δυστυχώς για αυτούς το ΚΚΕ δεν είναι για τα δοντάκια τους)πας απευθείας στην πηγή την οποία εξυπηρετούσε όλο αυτό το ΣΥΡΙΖΑΙΚΟ μασκαριλίκι και ο κόσμος του "όχι" συνωστιζόμενος στην πλατεία συντάγματος υπό τον "Μέγα ηγέτη" -ανεξάρτητα από προθέσεις.Στο αστικό κράτος.
Και "ντύνεσαι" δικαστικός αντιπρόσωπος" ,"μπάτσος" κτλπ για να νιώσεις μια κάποια ισχύ απέναντι στους κομμουνιστές.

Καταλαβαίνω ποιοι θα με κυνηγάνε σε λίγο καιρό...
Η έκπληξη δεν είναι βέβαια η ίδια που είχαν οι εργάτες που τσακιζόταν από τους πρώην "συντρόφους" τους το 1918-1919 στη Γερμανία.
Αλλά ομολογώ πως είναι δύσκολο να συνειδητοποιείς ότι φυτρώνουν δίπλα σου...








Γιαννης.Ν είπε...

Το σχόλιο για την ελευθεροστομία το είδα αφού πόσταρα το τελευταίο μακροσκελές.
Ελπίζω να μην βρεις δικαιολογία...

Αν και θα είναι κενά χρώματος και συναισθήματος τα επόμενα σχόλια,υπόσχομαι να περιοριστώ.




Γιαννης.Ν είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
κάποιος σύντροφος είπε...

αρχικά λες ότι δεν χαλάσατε την διαδικασία και μετά σιγά την διαδικασία, καλά της κάναμε και την χαλάσαμε.

και επειδή αναφέρεσαι σε ηρωικές εποχές του ΚΚΕ μάθε ότι το 2013 αποφασίσατε ότι το ΚΚΕ ήταν οπορτουνίστικο κόμμα από πάντα, και τότε ουσιαστικά το επανιδρύσατε κλπ, οπότε άσε να επικαλούνται τους αγώνες του και τους νεκρούς του όσοι δεν τους έχουν αποκηρύξει

"κάποιος σύντροφος"

Γιαννης.Ν είπε...

Είναι άλλο αν αποδέχεσαι την αστική νομιμότητα της διαδικασίας και αν την παραβαίνεις και είναι άλλο η κατηγορία της παραπλάνησης. Το να παρεμβαίνεις την ημέρα του δημοψηφίσματος είναι για το αστικό κράτος παράνομο(ξέρεις τώρα).Η κατηγορία της παραπλάνησης όμως είναι άσχετη με το αστικό κράτος και αποτελεί απλά ΑΝΤΑΡΙΖΕΙΚΙΑ λάσπη...

Αυτά. Γιατί περιορίζεται και το οξυγόνο εδώ μέσα... και εσύ παίζεις εντός έδρας αλλά εγώ εκτός...και δεν μπορώ να σου πω όσα θα συζητούσαμε κατ'ιδίαν...

ελληνοφρενικος είπε...

Παντως ρε παιδια,ειναι κριμα για ενα κοσμο το αντι-ΚΚΕ μενος του να μην τον αφηνει να δει τα πραγματα αντικειμενικα.Να πει ναι ρε παιδια το ΚΚΕ εχει και σε κατι δικιο.Αυτοι ειναι ικανοι αν το ΚΚΕ υπερασπιστει π.χ.τη βορεια κορεα να ζητησουν νατοικο βομβαρδισμο της χερσονησου....Εγινε το δημοψηφισμα,φαγανε την παπατζα του αιωνα(πολλοι απο αυτους βεβαια το περιμεναν)και μερικοι σαν να μην συμβαινει τιποτα.Λεγανε πως ο κοσμος που αγωνιζεται για το οχι θα το υπερασπιστει πολυ καλυτερα απο αυτους που λεγανε ακυρο.Παλι η ζωη τους διαψευδει.Λουφαγμενος και εξαπατημενος ο κοσμος δεχεται την μοιρα του.Αντιθετα αυτοι που δεν εξαπατηθηκαν ειναι παλι στους δρομους.Εμεις τι λεγαμε στον κοσμο;Οτι το δημοψηφισμα ηταν καλπικο και υπουλο και οποιο και αν ειναι το αποτελεσμα θα το κανουν ναι,γιατι η συμμετοχη στην ΕΕ ειναι απο μονη της ΝΑΙ.Ποιος βοηθαει να ριζοσπαστικοποιηθει ενα κομματι του λαου;Ποιος βοηθαει να εξαπατηθει;Να απογοητευτει;Η ζωη εχει απαντησει ηδη σε αυτα τα ερωτηματα,αλλα μερικοι δεν μπορουν να δουνε τα αυταποδεικτα γιατι τους τυφλωνει το μισος......Δεν ειναι ετσι οι μαρξιστες παιδια.Καποια πραγματα τοσο πια φανερα πρεπει να εχετε το σθενος και το πολιτικο θαρος να τα παραδεχεστε,και οχι να πιπιλιζετε ακομα την καραμελα περι προδοσιας κλπ.Στο σπιτι του κρεμασμενου δεν μιλανε για σχοινι...

κάποιος σύντροφος είπε...

ο κόσμος ελληνοφρενικέ δεν είναι εξαπατημένος, τον προσβάλλεις, είναι μια ήττα του αριστερού ευρωπαϊσμού που είχε προβλεφθεί.

οι πολύ μειοψηφικές φωνές μέσα στην αριστερά που στάθηκαν απέναντι σε αυτή την πορεία δεν είναι η ώρα να πανηγυρίζουν ότι δικαιώθηκαν.

βέβαια το να πανηγυρίζουν αυτοί που οδήγησαν τον λαό στην ήττα αυτή πέφτει βαρύ.

Να προσπαθήσουμε να τραβήξουν ότι έντιμο και αγωνιστικό υπάρχει σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, που σε πείσμα των επαγγελματιών της αριστεράς είναι πολλοί.

Αυτό είναι το πολιτικό μας καθήκον. Συνεχίζουμε.

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ

"κάποιος σύντροφος"

LeftG700 είπε...

ο κόσμος ελληνοφρενικέ δεν είναι εξαπατημένος, τον προσβάλλεις, είναι μια ήττα του αριστερού ευρωπαϊσμού που είχε προβλεφθεί.

οι πολύ μειοψηφικές φωνές μέσα στην αριστερά που στάθηκαν απέναντι σε αυτή την πορεία δεν είναι η ώρα να πανηγυρίζουν ότι δικαιώθηκαν.

βέβαια το να πανηγυρίζουν αυτοί που οδήγησαν τον λαό στην ήττα αυτή πέφτει βαρύ.



Φίλε κ.σ., ποιες είναι αυτές οι μειοψηφικές φωνές που στάθηκαν απέναντι σε αυτή την πορεία (ποια πορεία;) και τώρα πανηγυρίζουν ως μη όφειλαν; Δεν είναι σαφές.


Τα λέμε

κάποιος σύντροφος είπε...

μειοψηφίες στον ΣΥΡΙΖΑ, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ανένταχτοι, διαννοούμενοι, που επέμεναν από το 2010 για το ευρώ, το ευρώ, το ευρώ και πάλι το ευρώ.

και χίλια 2 άλλα δηλ αλλά το ευρώ, το ευρώ, το ευρώ

δεν μας σώζει κύριε Τσίπρα και Κουτσούμπα μας, και όχι έξοδος από το ευρώ που λέει η αριστερά δεν είναι το σχέδιο του Σόιμπλε, όπως είπε πρώτος ο Κουτσούμπας μόλις έριξε το σαλαμάκι στο δημοψήφισμα, και το άρπαξε τώρα και ο Τσίπρας και το λέει.

"κάποιος σύντροφος"

Гриша είπε...

ΠΑΜΕ: Απευθύνει κάλεσμα ενότητας και κοινής δράσης
Προς τις διοικήσεις των συνδικάτων, όλους τους αγωνιστές συνδικαλιστές, προς την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό

Гриша είπε...

"έξοδος από το ευρώ που λέει η αριστερά δεν είναι το σχέδιο του Σόιμπλε"

Εγω λεω πως συναντιεται αντικειμενικα με το σχεδιο Σοιμπλε και μεριδων της αστικης ταξης και εκφραστων τους οπως το αντιστοιχο γερμανικο ΙΟΒΕ.


Εσυ που λες οτι δεν ειναι, μηπως μπορεις να μας το κανεις λιγο νια νια;

Eκτος κι αν φοβασαι μη μας προκυψεις ξερωγω καζακης να πουμε.

κάποιος σύντροφος είπε...

με το σχέδιο Σόιμπλε έχουμε μισθό 400 ευρωδραχμών, IOU και δεν ξέρω γω τι άλλο, γύρευε πόσα ευρώ θα είναι αυτό, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας υπό ιδιωτικοποίηση, κατάσχεση, αποικιοποίηση, κάθε έννοια κυριαρχίας εξευτελισμένη ακόμα και με σημερινά μέτρα, πληρωμή του χρέους με ευρώ και ζωή με υποτιμημένο νόμισμα, μια κατάρρευση των εισαγωγών χωρίς ανάκτηση της εγχώριας αγοράς και ζήτησης, τόνωση της παραγωγικής βάσης κλπ, τις τράπεζες στα χέρια του ιμπεριαλισμού και όχι του λαού, με μηδενικές δυνατότητες σχεδιασμού της οικονομίας κλπ

η αστική τάξη σπάει πλάκα όταν ακούει πως υπάρχει "μερίδα" της να θέλει grexit.

ούτε καν το τουριστικό κεφάλαιο που με μια εύκολη οικονομίστικη λογική θα θησαυρίσει.

το ευρώ είναι πρώτα απ όλα πολιτική στρατηγική του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, ήταν και στην περίοδο της ανάπτυξης, είναι και στην περίοδο της κρίσης. Το Grexit αλα Σόιμπλε είναι κομμάτι της στρατηγικής του ευρώ με μοναδική απάντηση την κυρίαρχη έξοδο από το ευρώ, την ρήξη με την χρεομηχανή και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Επίσης υπάρχει και η απάντηση ότι το ΚΚΕ θα φτιάξει Σοβιέτ και θα κάνει επανάσταση με πρόταγμα την επανάσταση για πρώτη φορά στην ιστορία των επαναστάσεων. Γελάω.

στο grexit Σόιμπλε και στο μνημόνιο για πάντα μας πάει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αλλά πήραν την απάντηση τους στις 5 Ιουλίου.

θα γίνω Καζάκης ? Προς το παρόν δεν είμαι Τσακαλώτος Στουρνάρας και ... Κουτσούμπας (αν καλά θυμάμαι ότι είναι και ... οικονομολόγος αυτή η μορφή, γελάω ακόμα περισσότερο) να λέω για τις αρνητικές συνέπειες του Grexit. To κρατάω και συνεχίζω.

"κάποιος σύντροφος"

Гриша είπε...

"η αστική τάξη σπάει πλάκα όταν ακούει πως υπάρχει "μερίδα" της να θέλει grexit"

Ναι ε;

Δε μου λες

Η Μ.Λεπεν ποιας ταξης συμφεροντα εκπροσωπει;

Oι Φαρατζ και Καμερον στο HB ;

To γερμανικο AFD (εναλλακτικη για τη γερμανια)που στηριζεται ανοιχτα απο γερμανους βιομηχανους;

Και τελοσπαντων εγω αλλο σε ρωτησα.Σε ρωτησα που διαφοροποιειται ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΕΣΥ;

Μπορεις να μας δωσεις ενα ολοκληρωμενο εστω περιγραμμα αυτου του σχεδιου;

Mπορει κανας αλλος εδω μεσα;

κάποιος σύντροφος είπε...

την παλεύεις ??

η Λεπέν εκφράζει τμήμα της ελληνικής αστικής τάξης ?

στον βαθμό που υπάρχει πάντα ελληνική αστική τάξη, γιατί όπως πάτε εκεί στο ΚΚΕ μπορεί να το θεωρείτε εθνικιστικό, καθυστερημένο κλπ να λες τέτοια την εποχή της "παγκοσμιοποίησης" και όχι, λέτε επί της ουσίας, του ιμπεριαλισμού.

κατά τα άλλα αυτά που λέει ο Τσίπρας μου λες, θες να σου δώσω πρόγραμμα, συγκεκριμένο όσο το μνημόνιο? Εμ κυρ Τσίπρα μου, και σένα σου το γράψανε, μην μου το παρουσιάζεις σαν διανοητικό σου επίτευγμα !!

επειδή δεν μπορώ ανά πάσα στιγμή να γράφω σεντόνια και να ευτελίζω και πράγματα που θέλουν λίγο να τα βασανίσεις, για να είναι και άρια τεχνικά, πάρε αυτό

http://www.antapocrisis.gr/images/stories/pdf/EROT_EURO_MEMBERS%20OF%20MARS.pdf.

επίσης συγκλονιστικό ντοκουμέντο της εποχής μας, με λιγότερες οικονομοτεχνικές λεπτομέρειες αυτό (ο Λαπαβίτσας έχει τις λεπτομέρειες σε άλλα, αυτό μαζί με τον Κουβελάκη είναι η πολιτική ουσία, που αυτό είναι το καίριο και όχι να γίνουμε όλοι οικονομολόγοι.

http://www.scribd.com/doc/149353964/%CE%9A%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%AD%CE%BE%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CE%98%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%89%CF%80%CE%BF#scribd

"κάποιος σύντροφος"

LeftG700 είπε...

ΠΑΜΕ: Απευθύνει κάλεσμα ενότητας και κοινής δράσης
Προς τις διοικήσεις των συνδικάτων, όλους τους αγωνιστές συνδικαλιστές, προς την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό



Φίλε Гриша,


Ξέρω κάτι μαλάκες (ονόματα δεν λέω και υπολήψεις δεν θίγω!) που αυτό θα το έκαναν κάποτε (και όχι πολύ παλιά) μέχρι και ανάρτηση. Αλλά όχι πια...


Τα λέμε

Гриша είπε...

Βλεπω φιλε απο τα γελια περασες στα νευρακια ετσι;
Υπαρχει βεβαια και το γελιο που προκαλεις εσυ με το ομολογουμενως αστειο ερωτημα αν η Λεπεν
εκφραζει τμηματα της ελλ. αστ. ταξης.(!!!!)Και με ρωτας κιολας αν εγω τη παλευω;(Πολλα γελια).Προφανως συμφεροντα μεριδας της δικης της αστικης ταξης εκφραζει.Της Γαλλικης.Το ρευμα του ευρωσκεπτικισμου που προτεινει εξοδο απο την ε/ζωνη διαπερνα αυτη τη στιγμη μεριδες των αστικων ταξεων διαφορων χωρων της ΕΕ με βασικους κυριους εκφραστες αυτους που σου ειπα παραπανω.

Εγω προσωπικα δεν ισχυριστηκα ποτε οτι εχω την διανοητικη ικανοτητα να κανω απο μονος μου εμβριθεις πολιτικοοικονομικες αναλυσεις.Το προνομιο αυτο μαλλον εσυ το διεκδικεις για την αφεντια σου και ειναι εμφανες αυτο σχεδον σε καθε σου σχολιο.
Σου ζητησα να μου δωσεις το γενικο περιγραμμα του σχεδιου που προτεινεις στη βαση της αλλαγης νομισματος που να φαινεται στοιχειωδως οτι μεσα εκει υπαρχει μια φιλολαικη προοπτικη για τον λαο.Στο ζητησα αυτο γιατι βλεπω οτι υποστηριζεις φανατικα οτι αυτο το δρομο πρεπει να ακολουθησει σημερα η αριστερα σαν γραμμη συσπειρωσης και ριζοσπαστικοποιησης.

Και μου λες οτι δε μπορεις να γραφεις σεντονια και μου ποσταρεις κατι και κατι link.

Ενταξει δε μπορεις.Αμα δε μπορεις ομως ασε καναν αλλο να δοκιμασει, μη το κουραζεις.

ΥΓ
Δεν ειπαμε να κανεις οικονομοτεχνικη μελετη αλλα εσυ για να παρακαμψεις την αδυναμια σου, πας με αγαρμπο τροπο να αποσπασεις την οικονομια απο την πολιτικη.Μεγα λαθος.

Гриша είπε...

Δε πειραζει φιλε Λεφτ καλη καρδια...

Αλλωστε ειναι λογικο οι "μαλακες" να μην κανουν το ΠΑΜΕ αναρτηση, μιας και το ΠΑΜΕ ειναι μερα και εκει που τελικα αποφασισαν να στραφουν αυτοι ειναι νυχτα.Και πανε και χωρις γυαλια(ξερεις τι γυαλια).
Εκτος απο λογικο λοιπον ειναι και πιο εντιμο ετσι.

κάποιος σύντροφος είπε...

ρε κυριλλικέ, τεστ μου κάνεις ? το ευρώ έχει κομβικό ρόλο στην σύμπτωση των κρίσεων α)καπιταλιστική
β)υπερχρέωσης
γ)δίδυμων ελλειμάτων (τρεχουσών συναλλαγών/δημοσιονομικό)

και στο στυλ της εξόδου με την ρετσέτα εργατικού κόστους-ιδιωτικοποιήσεις, νέα ύφεση, νέα ανάγκη δανεισμού, και άλλη λιτότητα κλπ

πάρε αυτό σαν πολύ σύντομο και έχει την ουσία, γιατί δηλ να γράψω δικό μου ?

πρόσφατα πήρα βαθμούς, τα πέρασα όλα τα σχετικά μαθήματα, μην με μαλώνεις.

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5365:trapezes-ethniki-ekt&catid=55:an-oikonomia&Itemid=283

παράκαμψα την οικονομία από την πολιτική επειδή είπα ότι το καθοριστικό είναι το πολιτικο κείμενο Λαπαβίτσα-Κουβελάκη ?

το ΚΚΕ αποσπά την οικονομία από την πολιτική που λέει ότι το φοβερό και τρομερό ελληνικό κεφάλαιο θέλει δραχμή για να εξάγει.

και ο ιμπεριαλισμός κύριε ?

"κάποιος σύντροφος"