Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Αλέξη, από τα παιδιά που τελικά δεν φάγανε τη φόλα σου, Χρόνια Πολλά! (στη ζωή· στην πολιτική, έχεις ήδη πεθάνει για εμάς...)




Σήμερα, ο Πρόεδρος τού ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός έχει γενέθλια. Κλείνει τα 41 χρόνια του. Δυο λόγια από αυτό το ιστολόγιο:

Αλέξη, να το ξέρεις: πάντα, ακόμα κι όταν δεν πολυφαινόταν, ακόμα κι όταν προσπαθούσαμε ειλικρινώς να σε βοηθήσουμε στις δυσκολίες τής θέσης σου (δες κι εδώ, κι εδώ, κι εδώ), πάντα δίπλα στο όνομά σου, στην πολιτική περίπτωσή σου δηλαδή, βάζαμε ένα ερωτηματικό. Με αυτή την έννοια, ποτέ δεν σε πιστέψαμε ολοκληρωτικά.

Ποτέ; Όχι, δεν είναι όλη η αλήθεια. Όσο κι αν δεν μας συμφέρει, και πάλι θα τα πούμε όλα. Υπήρξε μία φορά που σε πιστέψαμε. Ήταν η βραδιά που προκήρυξες το δημοψήφισμα. Ήταν τότε που είπαμε: Πήγε από εδώ, πήγε από εκεί, παλινδρόμησε και ξαναπαλινδρόμησε, αλλά να, στο τέλος, λίγο πριν το τέλος, ήρθε και κάθισε στη σωστή μεριά, τη δική μας, την αριστερή.

Βέβαια, η ζωή έδειξε πως κάναμε λάθος. Όσο κι αν θέλουμε να περνιόμαστε για «παιδάκια ξύπνια» που «δεν τα βάζει κανείς στο χέρι», η αλήθεια είναι πως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, καταλήξαμε σαν τα παππούδια μας και τους γονείς μας: γελασμένοι. Ας είναι. Δεν κράτησε πολύ. Φρόντισες εσύ να μην κρατήσει πολύ αυτό το ξεγέλασμά μας.

Σου ευχόμαστε από καρδιάς υγεία και μακροημέρευση, όπως και κάθε προσωπική ευτυχία μαζί με την οικογένειά σου. Όμως (να το πάλι το όμως!), κι αυτό να το ξέρεις:

Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να καταλάβει όλος ο ελληνικός λαός αυτό που εμείς το ξέρουμε πια πολύ καλά:

Για τη μοναδική ελπίδα αυτού τού τόπου, την Αριστερά και τα οράματα και τις πανανθρώπινες αξίες που κουβαλάει από τα βάθη τών αιώνων «με φοβέρες και μ’ αίματα», είσαι ήδη νεκρός!  

ЖΟЖΟЖΟЖΟЖ


9 σχόλια:

ελληνοφρενικος είπε...

Eιλικρινα και καλοπροαιρετα ερωτω.Λιγες μερες πριν το δημοψηφισμα ο αλεξης προτεινε στους θεσμους μια συμφωνια 90% ιδια με του γιουνκερ και μετα προκυρηξε δημοψηφισμα για ναι η οχι στην προταση γιουνκερ.Σωστα;Μετα την προκυρηξη του δημοψηφισματος ο αλεξης διατυμπανιζε σε ολους τους τονους πως οποιο και να ειναι το αποτελεσμα του δημοψηφισματος θα φερει συμφωνια σε 2 μερες.Σωστα;Πως δεν προκειται να ερθει σε ρηξη με τους δανειστες και πως αποκλειεται να φυγουμε απο το ευρω κλπ.Σωστα;Απο που πηγαζε λοιπον η αισιοδοξια σου σε σχεση με το δημοψηφισμα;Τι περιμενες δηλ.να κανει;Πιστευεις οτι ειχε καποιο μυστικο δηθεν σχεδιο ρηξης;Ειχε προετοιμασει το κρατος και το λαο για κατι τετοιο;Η απαντηση ειναι ολοφανερη πιστευω για καθε καλοπροαιρετο.Τωρα ενα αλλο σημαντικο ερωτημα που πρεπει να απαντηθει.Γιατι εκανε το δημοψηφισμα;;;;Αφου δεν ειχε κανενα οπλο αντιδρασης στους θεσμους;;;Εξυπνος εισαι μπορεις να απαντησεις.....

ο Οργουελ είπε...

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΑΜΙΡ ΑΜΙΝ

''Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες

Στις 5 Ιουλίου, ο ελληνικός λαός απέρριψε, θαρραλέα και κατηγορηματικά, τον επονείδιστο εκβιασμό του ευρωπαϊκού και διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου. Κέρδισε μια πρώτη, σοβαρή νίκη σε ένα δύσκολο και μακρύ δρόμο.' ΠΡΩΣΕΞΕ ΟΤΙ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
' Η εναλλακτική λύση έγινε ορατή, για όλους τους λαούς της Ευρώπης που εμπνέονταν από το ελληνικό παράδειγμα: ρήξη με τις ευρωπαϊκές συνθήκες, αποδόμηση του ευρώ και αντικατάστασή του από ένα συμφωνημένο σύστημα ελεγχόμενης διολίσθησης των εθνικών νομισμάτων, ως προϋπόθεση για ριζοσπαστικές οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές.

Δυστυχώς, η ολοκληρωτική συνθηκολόγηση που συνομολόγησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα φέρει άλλο αποτέλεσμα για το λαό της Ελλάδας και όλους τους λαούς της Ευρώπης από μια νέα καταστροφή. Επομένως, η δική σας απόφαση, αγαπητοί σύντροφοι συντρόφισσες, να συνεχίσετε την κινητοποίηση της μεγάλης, λαϊκής πλειοψηφίας που απέρριψε στις 5 Ιουλίου την παράδοση στις Βρυξέλλες αξίζει κάθε υποστήριξης.

Βρίσκομαι στο πλευρό σας.

Αλληλεγγύη μέσα στον κοινό αγώνα''.

ο Οργουελ είπε...

Με ολο τον προσηκοντα σεβασμο στο κκε και οτι αντιπροσωπευει ιστορικα, και στους εδω εκπροσωπους του, καταθετω μια αφελη αποψη σαν κριτικη (επειδη ο καθενας δικαιουται την αποψη του).
Η Οκτωβριανη (παλι αυτη) εγινε για ψωμι,ειρηνη, και για την εξουσια των σοβιετ (εργατικη δημοκρατια-πραγματικη δημοκρατια)-στη θεση του Τσαρου και ξεπερνωντας τους σοσιαλδημοκρατες εσερους που ειχαν την πλοιοψηφια.
Και οχι για σοσιαλιστικη οικοδομηση. Και αυτο πολυ απλα γιατι η συνειδηση (οχι των αγροτων, αλλα ακομα και των εργατων) δεν ειχε φτασει σε τετοιο επιπεδο.
Παρολα αυτα, ο Λενιν, αντι να περιμενει την ωριμανση του υποκ. παραγ. (σου θυμιζει αυτο κατι?) αποφασισε σαν 'κοινος οπορτουνιστης' να προτεινει στο κομμα να ξεκινησει την εφοδο, με συνθημα βεβαια το προαναφερθεν, μπαινοντας μπροστα απο την θεωρια και παιρνοντας τα αναλογα ρισκα. Με σκοπο να μην χαθει η νικη του λαου-ΟΛΟΥ του λαου, η πτωση του Τσαρισμου.
Θα μπορουσε βεβαια να κατσει στην ακρη, να κανει επαναστατικη προπαγανδα, περιμενοντας να βελτιωθουν οι συνθηκες και οι πιθανοτητες.
Η ακομα να περιμενει την αυθεντικη επανασταση εργατων εναντιων αφεντικων. Αυθεντικη επανασταση πουδεν εχει εμφανιστει ακομα ποτε.
Το εχουν πει νμιζω και οι ιδρυτες του διαλ.υλισμου. Οτι δηλαδη η ταξικη παλη δεν εμφανιζεται ποτε στην 'καθαρη μορφη ' της, ουτε εξαλλου και στο παρελθον, με μεγαλυτερο παραδειγμα την γαλλικη επανασταση, που δεν εγινε για την ελευθερια της επιχειρηματικοτητας, αλλα για τα δημοκρατικα δικαιωματα του ανθρωπου.

Το να περιμενεις καθαρη εργατικη επανασταση με συνθημα 'κοινωνικοποιηση μονοπολιων '* και κεντρικο σχεδιασμο ειναι μαρξισμος?

*ειχα πει και πριν, τα μονοπωλια ειναι ηδη κοινωνικοποιημενα στον κρατικο-μονοπωλιακο καπιταλισμο, τι σοι σοσιαλιστικο συνθμα ειναι αυτο?-ωχ, ψυλλους στα αχυρα ψαχνω, αλλα οχι, αυτο εχει συνεπειες τι σημαινει κεφαλαιο, τι ειναι η 'αναρχια στην παραγωγη' και τελικα, σε τι διαφοροποιεται αυτος ο σοσιαλισμος στο επιπεδο της υλικης παραγωγης απο τον κμκ?

ελληνοφρενικος είπε...

Για να βοηθησω μηπως,λεω εγω μηπως εκανε το δημοψηφισμα για να αφοπλισει το λαο;Να τον απογοητευσει;Με ενα ναι(που ισως αυτο αποζητουσε)θα ελεγε=τι να κανουμε δεν ειναι ετοιμος ο λαος.Με το οχι τι μας λεει ο ποιητης;Οτι το πηγε στα ακρα,οτι διαπραγματευτηκε σκληροτερα απο τους αλλους και τι να κανουμε;να χρεωκοπησουμε;κλπ κλπ.Δηλ.Να περασει στη μεγαλη μαζα οτι δεν υπαρχει αλλος δρομος....Το καταφερε;Πιστευω πως επαιξε πολυ καλα τα χαρτια του.Και το κακο ειναι πως εβαλε να τον χειροκροτα στο συνταγμα και ενας κοσμος που δεν φοβοταν τη ρηξη.Ενσωματωσε λοιπον σε ενα νεφελωδη οχι και ενα κομματι που ειχε ροπη προς ριζοσπαστικοποιηση και το εκανε να πιστεψει πως αφου λυγισε και ο συριζα που εδωσε μαχη μεχρι το τελος(και καλα)δεν γινεται τιποτα.Σε συνεργασια με τα ΜΜΕ εδειξε την προοπτικη της ρηξης ως καταστροφη,γιατι ολα τα σεναρια στο τραπεζι ηταν φυσικα και ντε φακτο η καπιταλιστικη αναπτυξη.Αυτο εκανε ο μαγκας και ο συριζα.Για αυτο εκανε το δημοψηφισμα.Για να περασει πιο ευκολα το μνημονιο.Τωρα τι δουλεια εχει η αριστερα με ολα αυτα;;;;;;;Δεν πρεπει η αριστερα να θεσει στο τραπεζι πως πρεπει να δουμε ενα αλλο δρομο αναπτυξης περα απο τον καπιταλιστικο;Γιατι να τρεφει ο κοσμος συνεχεια αυταπατες;Ως ποτε;

dimK. είπε...

..εγω να πω οτι το γιατι εκανε ο Τσιπρας το ΔΨΦ ειναι "ασχετο",με την εννοια οτι δεν εξυπηρετει σε κατι την αναλυση του γιατι ψηφισε ο λαος οχι.
Εκει ειναι το ζητουμενο..
Αυτο το "ΟΧΙ" τι δειχνει για την συνειδητοποιηση του λαου,ποσο μπορει να ακολουθησει ή να προπορευτει ενας λαος απο μια κομματικη/κρατικη του ηγεσια.
Αν το ΔΨΦ ηταν παγιδα δεν εχει σημασια, ξερετε γιατι?
Γιατι απλουστατα ολοι,πλην Συριζα,ειχαν δει την παγιδα που προσπαθουσε να στησει ο Τσιπρας και να εκμεταλευτει και τα δυο αποτελεσματα του ΔΨΦ.
Θα συμφωνησω οτι ο Τσιπρας μαλλον προτιμουσε το ΝΑΙ ή εστω ενα πολυ αδυναμο ΟΧΙ,για να ριξει την ευθυνη στον λαο και σαν Π.Πιλατος να νιψει απο πανω του την ευθυνη για το Μνημονιο που θα εφερνε.
Το ΟΧΙ ομως του λαου,ηταν μεγαλυτερο απο το ΟΧΙ που ο τσιπρας ηθελε..πιο μαζικο με ενα μεγαλο ποσοστο που θα συζηταγε ισως και πιο ακραιες ενεργειες(εξοδο απο εε,δραχμη?) αν του ειχαν παρουσιαστει και εξηγηθει αναλυτικα.
Εδω ενα μεγαλο φαουλ και απο την Αρ.Πλατφορμα και απο το κκε που δεν ειχαν/εχουν ξεκινησει τετοια κουβεντα
Το κκε βλεποντας,λοιπον, την παγιδα του τσιπρα,αντι να την γυρισει μπουμερανγκ εναντιον του λεγοντας το απλο "Ξερουμε οτι θα προδωσεις τον Λαο..εμεις ομως ειμαστε μαζι του,σε προ(σ)καλουμε να μην το κανεις..Οτι και αν γινει ομως εμεις θα ειμαστε στο πλευρο του την επομενη μερα που θα κανεις κωλοτουμπα".
ειπε μονο το δευτερο αφηνοντας το πρωτο και αντικαθιστωντας το με το "οσοι ψηφιζουν εχουν αυταπατες"
Μια τετοια θεση θα αφηνε αθικτο το πυρηνα της κριτικης του κκε ενανιον στον συριζα και ταυτοχρονα, που ειναι και το βασικοτερο, ΔΕΝ εθετε τον εαυτο του εκτος πολιτικου παιχνιδιου,οπως προφανως εκανε το "δικο μας ψηφοδελτιο/τα σαλαμια στην καλπη "κλπ
Αφηνε την αισθηση στον λαο οτι η πολιτικη εκτιμηση του κκε, ταυτιζεται με την λαϊκη και δεν χρειαζεται να νιωθει ο λαος οτι μονος του χωρις πολιτικη εκπροσωπηση,"τρεφει αυταπατες" .
Δεν τρεφει αυταπατες..
Κατα την γνωμη μου ηξερε τι ψηφιζει..αλλα και ετσι να ειναι,οι αυταπατες δεν διαλυονται απο ενα κομμα "σταλεγακια" που καθε φορα διατηρει την τακτικη του ανεπαφη(καμια σχεση στις πορειες,.καμια σχεση στα συνδικατα..καμια σχεση στις εκλογες..καμια σχεση με το τι "εκτιμα" ο λαος και στο δημοψηφισμα) και παντα καταληγει "εμεις τα λεγαμε"
ΝΑΙ,τα λεγατε..ε και?
Ο λαος ΔΕΝ "θελει" να σας ακουσει!!
Ειτε γιατι τα λετε "λαθος",ειτε γιατι τα λενε οι "λαθος" ανθρωποι,ειτε γιατι ακομα δεν εχει φτασει στο επιπεδο να μπορει να τα αποδεχτει .
Η σταση της Ανταρσυα (στο συγκεκριμενο,για αλλα υπαρχουν αρμοδιοτερεοι απο εμενα να πουν/κρινουν) ηταν σωστη..
Στην πορεια για το ΟΧΙ,υπαρχει καποιος αντικειμενικος παρατηρητης που να μπερδεψε το ΟΧΙ του Ανταρσυα με το "σοσιαλδημοκρατικο" ΟΧΙ του Συριζα?Τα συνθηματα στα πανο ηταν καρφια για οποιον θα πηγαινε να τα "συσχετισει".
Υπαρχει κανεις που να ειπε "μα το ιδιο ειναι!"?
Διακριτη θεση με ταυτοχρονη παρουσια και συγχρωτισμος με ενα μικρο/ατολμο/θολωμενο κινημα!
Κατα την γνωμη μου θα δει στις καλπες το αποτελεσμα αυτων των κινησεων.
Το κκε απο την αλλη θα αρχισει την θεωρια των αναχωματων,την εκτιμηση οτι δεν ηταν ετοιμος ο λαος,την καλχεια
Η αποφαση της ΚΕ θα ειναι περιπου σαν τα λογια της Παπαρηγα, "μονο οποιος συμφωνει μπορει να κανει κριτικη" και οσοι λεμε κατι διαφορετικο θα μας γεμισουν το κουτελο ταμπελες "οπορτουνιστες,οπαδοι των σταδιων,γεματοι αυταπατες".

(αυτο το σχολιο ξεκινησε με μια αφορμη το α`σχολιο του ελληνοφρενικου,ΔΕΝ ειναι ομως απαντηση σε αυτα που λεει..μαλλον μια σειρα ατακτως ερριμενων σκεψεων)

dimK. είπε...

**..την καλχεια μαντεψια οτι "ερχονται χειροτερα" σε συνδυασμο με το all time classic "εμεις σας προειδοποιουμε**
Το παρον κειμενο χαθηκε..ο δαιμων των σχολιων ξαναχτυπησε (ναι, μονο εμενα χτυπαει)!

ελληνοφρενικος είπε...

Φιλε dimk το ΚΚΕ ειπε(και λεει) στο λαο την εξης απλη αληθεια=Το ΟΧΙ δεν μπορει να ειπωθει αν δεν εχεις την δικη σου προταση.Δεν μπορει να ειπωθει εντος ΕΕ.Αλλιως του δημιουργεις ξανα αυταπατες.Καποιος πρεπει να δημιουργησει τις προυποθεσεις,να καλλιεργησει συνειδησεις,για πραγματικη αλλαγη.Αν δεν το κανει το ΚΚΕ τοτε ποιος;Η σταση του στο δημοψηφισμα μπορει να μην επιβραβευθηκε μαζικα στην καλπη(και δεν ηταν αυτο το ζητουμενο).Εκανε ομως πολυ κοσμο να καταλαβει μετα το δημοψηφισμα ποια ειναι τα πραγματικα διλληματα.Ποιος του προτεινει την πραγματικη ρηξη.Ποιος δεν εγινε ουρα κανενος(θελημενα η αθελητα)και δεν συνεβαλε στη δημιουργια αυταπατων καταστροφικων για τις λαικες συνειδησεις.Δεν μπορεις φιλε ξεροντας οπως ειπες την εξελιξη να χειροκροτας τον τσιπρα στο συνταγμα(δεν μιλαω για σενα φυσικα)και μετα να το παιζεις απατημενος συζηγος που επεσε απο τα συννεφα,ενω ηξερες πως η γυναικα σου γαμ....καθε μερα,απο το πρωι μεχρι το βραδυ.Αυτη τη γυναικα την δινεις μπουλο απο νωρις δεν την χειροκροτας,δεν τη δυναμωνεις,δεν παιζεις το παιχνιδι της με σκοπο να αποκαλυφθει μονη της οταν αποφασισει η ιδια να φανερωθει(οταν δεν την παιρνει αλλο).Γιατι μετα δεν εισαι πια ο απατημενος συζηγος.Εισαι και κερατας και δαρμενος.......

dimK. είπε...

ξερεις τι?
ειναι μαλλον θεμα τακτικης παρα στατηγικης.
Οσο για την προταση του κκε ειναι σε ανακολουθια με την συγκροτηση του λαου.
Αυτο που καταλαβε ο λαος μετα το κκε ειναι "και το κκε τα δικα του"
Ποσοι το ακολουθησαν στις καλπες δεν εχει, συμφωνω, καποιο νοημα..ειναι ομως ενα καμπανακι,μια ενδειξη,δεν νομιζεις?Δεν θα πρεπει να αναλύθει?
Γιατι ενα κερδος σε αλλες εκλογες θα ηταν αιτια για νικη(σωστα),ενω μια ηττα στο ΔΨΦ,ΠΑΡΟΛΟ που ειχες ξεκαθαρη σταση,θα περασει στα ψιλα?
Οχι οτι ο στρατηγικος στοχος του κκε ειναι λαθος,αυτο θεωρω οτι (μεταξυ μας) το εχουμε λυσει.
Ο τροπος και η προσεγγιση εχει προβληματα.
Δεν ζητησα να πει το κκε "το ΔΨΦ ειναι πανακεια.Ψηφισε και σωθηκες".
Εξηγησα τι νομιζα σωστο να πει.
Αμειλικτα κριτικο απεναντι στον Συριζα,τον ξεμπροστιαζεις συμμετεχωντας σε μια μαζικοτερη κινηση, ποιο ανοιχτη απο τα κλειστα σου κομματικα ορια!
Τετοια ευκαιρια δεν σου παρουσιαζεται συχνα.. Η προηγουμενη φορα ηταν στις πλατειες που σνομπαρες, μεχρι πλεον να ηταν πολυ αργα!
Εισαι μαζι στο επιπεδο δρασης που ο λαος σε αυτο το σημειο εχει επιλεξει/καταφερει!
Μαζι αλλα ταυτοχρονα ξεχωριστος και διακριτος..
Ανοιγεις διαλογο με τον διπλα σου,του λες "ειμαι εδω..μακαρι να βγει κατι καλο" και κουνας την κοκκινη με το σφυροδρεπανο απο πανω του,δεν τον κατηγορεις οτι εχει αυταπατες.
Γιατι ναι, εχει!
Αλλα παρολο αυτες τις αυταπατες εφτασε τοσο μακρια,εδωσε ενα 60+% οταν τα μμε τον τρομοκρατουσαν και οι τραπεζες ειχαν επιτηδες κλεισει!
Αυτο ειναι ενα τεραστιο μπραβο ρε φιλε..ενα μπραβο που ανηκει εξ`ολοκληρου του λαου..δεν ειναι του Λαφαζανη,του Βαρουφακη..ενα μπραβο, που το κκε του λεει "πφφφφ..σιγα τα λαχανα.Ψευδαισθησεις"
Αυτο ειναι ενα βημα.Μικρο και ατολμο,μετα απο 5 χρονια συνεχους φοβου και ηττας.
Μην τον κανετε να νιωθει οτι ακομα και αυτο,συμφωνα με το κκε ειναι λαθος!
Βοηθηστε να αισθανθουν για λιγο περηφανοι και πειτε του "εκανες το σωστο..παμε παρακατω".
Αυτη η ..μανταμσουσουδιστικη προσεγγιση: "εμεις στο διανοητικο Κολωνακι σας τα λεγαμε..εσεις στον ρεφορμιστικο/γεματο αυταπατες Μπυθουλα δεν τα καταλαβαινετε" θα μπορουσε να εκλειψει μονομιας και χωρις προσπαθεια,σχεδον χωρις κοστος για το κκε!!
Σαν να γκρινιαζεις για μια κακη εκδρομη..καλυτερα να εισαι μαζι με τους,παρα να τους περιμενεις οταν γυρισουν να αρχισεις "ειδατε? σας τα ελεγα!"(προσωπικο προσφατο παραδειγμα)
Μεσοπροθεσμα μονο να κερδισεις εχεις..
Οπως νομιζω οτι θα κερδισει ο Ανταρσυα.
Δεν νομιζω να χειροκροταγε τον Τσιπρα..τα πανο που εγω ειδα καθε αλλο παρα σε χειροκροτητες παρεπεμπαν.
Ηταν εκει αναμεσα στον λαο,ταυτοχρονα ηταν διαφορετικοι,σε μενα που τα ειδα απο την τηλεοραση αυτο καταλαβα.
`Η αυτο ηθελα να καταλαβω!
Δεν ξερω αν θα τα προδωσει ολα και αυτος μετα,κραταω μικρο καλαθι ειναι η αληθεια.
Αλλα η τακτικη του να ειναι κριτικος απεναντι στο Συριζα αλλα μαζι με εναν κοσμο που ειναι ζαλισμενος απο τα οσα ακουει/του λενε,θα αποδωσει.
Ποσο πολυ και για ποσο μενει να το δουμε!

ελληνοφρενικος είπε...

Eιναι οπως στις συγκεντρωσεις της γσεε οπου πηγαιναν με δικα τους πανο,αλλα ομιλητες ηταν πασκιτες.Τωρα στο συνταγμα ομιλητης ηταν ο τσιπρας,γνωμη μου(οπως και γνωμη πολλων στον κυκλο μου-οχι ολων ΚΚΕ φυσικα)ειναι πως και η ανταρσυα(οπως πολυ περρισοτερο η πλατφορμα)εχει στιγματιστει ως ουρα ενος σχηματισμου που ξεφτιλισε ανεπανορθωτα την εννοια της αριστερας.Αυτοι που συνεργαζοταν με τους συριζαιους που πουλουσαν αυταπατες,δεν ειναι αμοιροι ευθηνων και σιγουρα δεν μπορει να εχουν μελλον και να αποτελεσουν σοβαρο κομματι αντιστασης και προοπτικης.Η συγκεντρωση για τα 5χρονα της ισκρα εδειξε πολλα και απο το λιγοστο κοσμο που μαζεψε,και απο την παντελης ελλειψη μαχητικοτητας.