Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

«Νέα Σπορά» – παλιές μαλακίες...




Σε άρθρο γραμμής, το ιστολόγιο της κίνησης «Νέα Σπορά», που απηχεί τις απόψεις διαφωνούντων με την ηγεσία τού ΚΚΕ πρώην και νυν μελών τού ελληνικού κομμουνιστικού κόμματος, αφού εξηγεί σωστά και πειστικά για ποιους λόγους ο Περισσός έπρεπε να αφήσει τις μαλακίες και να συμμετάσχει στο ΟΧΙ διεκδικώντας το, καταλήγει:

Και στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, παρά τις διαφωνίες μας με την ηγεσία του Κόμματος, παρά τους χειρισμούς της, παρά τις λαθεμένες θέσεις της, η «Νέα Σπορά» θα επαναλάβει για άλλη μια φορά: Πριν απ’ όλα προέχει η ύπαρξη του Κόμματος, πράγμα που σημαίνει και τη στήριξή του, γιατί η ύπαρξή του σημαίνει και συνέχεια της πάλης για το σοσιαλισμό.

Και στα άσχημα και στα καλά με το ΚΚΕ.  Αυτός είναι ο δρόμος της «Νέας Σποράς». Δύσκολος, ανηφορικός αλλά και ο μόνος, που μπορεί να φέρει το αποτέλεσμα, που επιθυμούμε και για το Κόμμα και για το Επαναστατικό Κίνημα.

Οι άνθρωποι κοιμούνται όρθιοι και πληρώνουν ξενοδοχείο τζάμπα και βερεσέ! Νομίζουν ότι η γραμμή τού ΚΚΕ «άκυρο – λευκό – αποχή» (ας ξεχάσουμε τη γελοιότητα του «διπλού όχι») είναι μία ακόμα απλώς λανθασμένη απόφαση, ίσης πάνω-κάτω βαρύτητας με την απόφαση για το αν, λόγου χάρη, θα ψηφιστεί το άλφα ή το δείνα νομοσχέδιο για τρέχοντα θέματα που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή! Ενώ στην πραγματικότητα  —πραγματικότητα που μπορούν να ‘‘διαβάσουν’’ ακόμα και τα μικρά παιδιά— πρόκειται για το τραγικό λάθος τού ΚΚΕ στην κρισιμότερη καμπή τής πολιτικής ιστορίας τού τόπου μετά τη μεταπολίτευση. Πόσο τραγικό; Όσο τραγική είναι μία αντικειμενική προδοσία εις βάρος τού κοινωνικού και πολιτικού αριστερού κινήματος! Μία προδοσία που εμάς μάς έφερε αμέσως στο μυαλό την προδοσία τής ενιαίας ακόμα Σοσιαλδημοκρατίας το καλοκαίρι τού 1914 (και που πολύ ικανοποίησε τον ναρκισσισμό μας όταν διαπιστώσαμε ότι την ίδια σκέψη έκανε κι ένας αρκετά παλιότερος και πολύ πιο έμπειρος από εμάς αριστερός).  

Τους χρειάζεται επειγόντως ένας Λένιν, αναμφίβολα. Αλλά τι να σου κάνει κι αυτός, πεθαμένος άνθρωπος, που όσα έγραψε έγραψε κι όποιος κατάλαβε κατάλαβε και δεν μπορεί να απαντήσει σε καμία διευκρινιστική ερώτηση πια;


ΥΓ Καλά, τη διαφαινόμενη ακλόνητη πίστη στο «ένα και μοναδικό κόμμα» που μόνο αυτό «δικαιούται δια να καθοδηγεί» δεν χρειάζεται να τη σχολιάσουμε αναλυτικά. Απλώς, να τους πούμε από εδώ ότι αυτά που ξέρανε να τα ξεχάσουν! Η γενιά τής σύγχρονης Αριστεράς αυτά τα «αποκλειστικά» και τα «μοναδικά» τα γράφει εκεί που δεν πιάνει μελάνι! Και δεν ξέρουν, δεν υποψιάζονται καν, με τι παιδάκια έχουν μπλέξει και πόσο μεγάλο ταλέντο στο «γράψιμο» έχουν μερικά από αυτά... 



10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
dimK. είπε...

"κατα λαθος" εφτασα και σε αυτο το πριν κανα δυο μερες και διαβασα το κειμενο.
Καταλαβαινω την θεση απο την οποια μιλανε και πραγματικα τεινω να συμφωνησω,
Απλα ..μετα κανω μια προβολη στον χρονο και βλεπω με τρομο οτι ισως αυτη η νοοτροπια οδηγησει το κκε,εκτος βουλης.
Πιθανοτατα,αν η σοσιαλδημοκρατια παιξει "καλα" τα χαρτια της,τοτε την εξοδο απο τον πολιτικο στιβο,θα την δουμε συντομα.

LeftG700 είπε...

Φίλε DimK.,


Δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω ακριβώς τι θέλεις να πεις. Γράφεις πως συμφωνείς με την κριτική τής Νέας Σποράς προς το ΚΚΕ. Αυτονόητο. Η Νέα Σπορά, εμείς και η συντριπτική πλειοψηφία τών αριστερών πυροβολούν το ΚΚΕ γι' αυτή τη μαλακία του κατά ριπάς. Όμως, για την κριτική που κάνω εγώ στη Νέα Σπορά επειδή προσπαθεί να μετριάσει το λάθος τού ΚΚΕ και επιμένει στη μοναδικότητά του (ένας σημαντικός παράγοντας που το οδήγησε να κάνει αυτή τη μαλακία) δεν μου είναι καθαρό ποια είναι η άποψή σου.


Τα λέμε


ΥΓ Με την ευκαιρία: Κάποιος σχολιαστής τού techiechan υπογράφει με το ίδιο όνομα με σένα. Σύμπτωση ή ταυτοπροσωπία;

Καστρινάκης Μιχάλης είπε...

Άσχετο με το θέμα, αλλά επειδή τώρα βρήκα χρόνο και είδα σχόλια σε παλιότερες αναρτήσεις. Νομίζω ότι ο δόκτωρ Σπινγκ, ρωτούσε αν μπορεί να εκτιμηθεί πόσα από τα άκυρα ήταν του ΚΚΕ.
Στο εκλογικό τμήμα του κέντρου του Βόλου που ήμουν αντιπρόσωπος του ΟΧΙ, σε 438 ψηφίσαντες υπήρχαν 20 άκυρα και 2 λευκά. Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ ήταν 2.
Σε όλα τα τμήματα του Βόλου με πάνω κάτω τετρακόσιους και κάτι ψηφίσαντες δεν υπήρχαν πάνω από 5 άκυρα του ΚΚΕ.
Η γραμμή του κόμματος πρέπει να έπεισε ψηφοφόρους σε ποσοστό κάτω της μονάδας.Υπάρχουν και αξιόπιστες εταιρείες δημοσκοπήσεων που δίνουν ποσοστά ψηφοφόρων του ΟΧΙ στις τάξεις αυτών που ψήφισαν το κόμμα τον Ιανουάριο σε επίπεδα άνω του 80%.
Και μια απάντηση σε σένα φίλε left οφειλόμενη από παλιά. Οι μεταξύ ακραίας χυδαιότητας, παράνοιας και ΟΑΚΚΕ του ακραίου κέντρου αναρτήσεις των Ροίδη - Λασκαράτου δείχνουν πως είχα κάνει λάθος που επέλεξα το σάιτ τους τότε που μου την έπεσες επειδή το έκανα. Βέβαια, προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στον πολιτικό σουρεαλισμό.(Η ΟΑΚΚΕ λέει τα ίδια και τα ίδια , άσε που βγάζει ένα κείμενο μόνο το δεκαπενθήμερο.)
Σκέφτομαι πάντως πως και οι δικοί σου διάλογοι με τους οπαδούς του Κουτσούμπα σε παρόμοιο αδιέξοδο εντάσσονται.

dimK. είπε...

λεω οτι καταλαβαινω πως σκεφτονται και ετσι ξεκιναω και εγω την σκεψη μου.
Οτι το κκε ειναι "απαραιτητο και πρεπει να στηριχτει".
ΑΛΛΑ(και ειναι μεγαλο ΑΛΛΑ) μετα σκεφτομαι οτι αυτη η ακριτη στηριξη κακο κανει και οχι καλο.
Οδηγει σε περισοτερη "αδιαλλαξια" την ηγεσια,παρα σε ανοιγμα του διαλογου..
Συμβαλει στο αλαθητο του ιερατειου,με αποτελεσμα μεσοπροθεσμα να κανει πολυ περισοτερο κακο!
Οποτε καταληγω,χωρις ευχαριστηση:
"κριτικη..με οσους μαρξιστικους ορους και πολτικη ματια μπορω να εχω,αλλα ΚΡΙΤΙΚΗ.Πριν ειναι αργα"

Ναι διαβαζω καιρο τον τεκι!!
Και επειδη θεωρω το να κρυβομαι με διαφορετικα nick κλπ μεγιστη μλκ,υπογραφω παντου το ιδιο!
Οποτε οποιος θελει κανει ενα τσεκ και βλεπει τι εχω πει(εδω,στον τεκι,στο twitter).

@Καστρινάκης Μιχάλης
δεν ειναι ασχετο αυτο που λες..
Ειναι ενα εργαλειο που και εγω,μετα τον λεφτ,χρησιμοποιησα μπας και βγαλω καποιο συμπερασμα.
α) η ψηφος ηταν ΤΑΞΙΚΗ
β)δεν ακολουθησαν οι οπαδοι του κκε την γραμμη του κομματος
Ο συνδυασμος του α και β ειναι μαλλον καταστροφικος για την τακτικη του κκε, που σχολιαζουμε εδω

ελληνοφρενικος είπε...

Oσο ταλεντο και να υπαρχει για γραψιμο,μερικες αντικειμενικες αληθειες ειναι αυταποδεικτες.Oπως πχ πως δεν βλεπω να υπερασπιζεστε το μεγαλο ΟΧΙ(που ο τσιπρας οπως ειχε υποσχεθει βεβαια το μεταλλαξε σε ΝΑΙ).Εσεις δεν ειστε οι θεματοφυλακες αυτου του ΟΧΙ;Υ.Γ.Και κατι αλλο για κατι εξυπνακηδες=Στο δημοψηφισμα του 74 το ερωτημα ηταν απλο.Δεν ρωτουσε πουστικα δεχεσται για βασιληα τον παυλο;Και η κυβερνηση να ειχε προτεινει τον κωνσταντινο....

κάποιος σύντροφος είπε...

οι νεοσπορίτες είναι οι πιο τραγικοί από τους διαφωνούντες του ΚΚΕ γιατί επιμένουν μέχρι βλακείας στο εντός ΚΚΕ, είναι μέλη του και στελέχη του, φραξιονίζουν ενώ απαγορεύεται, δεν αμφισβητούν το αν καλώς απαγορεύεται αλλά το συνεχίζουν. Βέβαια λένε ότι και η ηγεσία φραξιονίζει άρα μπορούμε και μεις, αλλά δεν στέκει να κάθεσαι μέσα στο ΚΚΕ όταν η διαφωνία σου είναι τόσο βαριά, η αλλοιωση της φυσιογνωμίας του σαν κόμμα νέου τύπου κλπ

πολύ αξιόλογες αναλύσεις εγώ διαβάζω στον Εργατικό Αγώνα, και στον Κορδάτο, που πήραν (στον δεύτερο) και πολιτικές πρωτοβουλίες στοίχισης με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κάπως δηλ επιχειρούν να μετρήσουν κάποια πράγματα με πρακτικές.

"κάποιος σύντροφος"

ο Οργουελ είπε...

Οι κκεδες που διαφωνησαν με το ακυρο, ηταν πολλοι και αυτο δεν αμφισβητειται. Ηταν αυτοι που αναγκαζουν την ηγεσια να μην παρεκτρεπεται. (το λεω αυτο, παρολο που πιστευω οτι ακυρο-οχι αθροιζονται)
Παροτι σταλινικοι, προσφεραν περισσοτερο στο λαο απο οσους δεν βλεπουν οτι ο σιριζα δεν ειναι αυτος που ηταν το Σεπτεμβρη. (Παρεμπιπτοντως, αν εκανε το κκε τετοια τουμπα, τι θα ελεγαν οι απεξω?)

"Το να επιδιώκεις όμως να τα βρεις με τους λύκους μέσα στη φωλιά τους δεν μπορεί να το πετύχεις χορεύοντας μαζί τους, αλλά αν τους χορτάσεις με τις σάρκες του λαού σου.'
Αρεσε τοσο που αναπαραχθηκε σε κκεδικο μπλογγ.

Κώστας είπε...

Τι έχετε να πείτε γατάκια τώρα για τις μαλακίες του κκε; το νου σας ρεμάλια να πλένετε το στόμα σας όταν μιλάτε για το Κόμμα.

LeftG700 είπε...

Ρε συ Κώστα, για σπάστα και ξαναρίχτα. Δεν κατάλαβα Χριστό από το σχόλιό σου!


Τα λέμε (αλλά να τα λέμε ανοιχτά, κομμουνιστικά, αν προτιμάς -όχι δημιουργικώς ασαφή...)