Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Για την πολιτική αποκατάσταση των Χρήστου Λάσκου και Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου





Με την ολοκλήρωση της καθαρογραφής τής Πολιτικής Απόφασης που προαναγγείλαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, τη δίνουμε στη δημοσιότητα.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Όπως είναι γνωστό στους παλιούς τουλάχιστον αναγνώστες και αναγνώστριες αυτού τού ιστολογίου, δύο από τα πρόσωπα του στελεχιακού δυναμικού τής Αριστεράς, και πιο συγκεκριμένα τού ΣΥΡΙΖΑ, που συγκέντρωσαν κατ’ επανάληψη τα πυρά τής πολεμικής μας κριτικής ήταν οι Χρήστος Λάσκος και Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος. Οι πολεμικές αυτές δεν είχαν βέβαια κανένα προσωπικό χαρακτήρα (ας μάθουν κάποτε οι πολλοί από τους αναγνώστες τού διαδικτύου που τα μπερδεύουν ότι η επίκριση πολιτικών απόψεων κάποιου προσώπου δεν συνιστά ad hominem επίθεση —στην πραγματικότητα, καμία σχέση!). Ήταν καθαρά πολιτικής αιτιολογίας και εδράζονταν στη δομική αντίθεσή μας με ορισμένες από τις πάγιες σε βαθμό εμμονικής καθήλωσης απόψεις τους, που θα μπορούσαν να συμπυκνωθούν στην εξής διατύπωση: «ο δρόμος για το σοσιαλισμό περνά μέσα από την πάση θυσία συμμετοχή τής Ελλάδας στην ευρωζώνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την περαιτέρω ομοσπονδοποίηση των κρατών τής Γηραιάς Ηπείρου». Όμως (ευτυχώς που υπάρχει και το όμως σ’ αυτή τη ζωή):

Το τελευταίο διάστημα, και ιδίως μετά την άνευ όρων παράδοση της κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Ιερά Συμμαχία, με συνεχή άρθρα τους, αλλά και με την προσυπογραφή τού κειμένου τών 109 μελών τής Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής με την οποία εκφραζόταν η αντίθεσή τους στην συνομολόγηση της συντριπτικής ήττας και ζητείτο η άμεση σύγκληση του οργάνου, φαίνεται εμμέσως πλην καθαρά να κάνουν μία παραδοχή. Και η παραδοχή αυτή δεν συνίσταται σε κάτι άλλο από τη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι το πολιτικό αφήγημα, και μαζί η στρατηγική, του «αριστερού ευρωπαϊσμού» (ή «αριστερού ευρωκομμουνισμού», όπως προτιμούν να προσδιορίζουν οι ίδιοι), σύμφωνα με το οποίο η σταδιακή μετάλλαξη του ευρωενωσιακού οικοδομήματος επί το φιλολαϊκότερον με ορίζοντα τις «Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες τής Ευρώπης» είναι σχέδιο και ρεαλιστικό και επιτεύξιμο και συμβατό με την «ψυχή» τής αριστερής θεωρίας, δηλαδή το μαρξισμό, έχει καταρρεύσει εκ των πραγμάτων. (Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταστροφή αυτή εκφράζεται και με κάμποσα ακόμα κείμενα άλλων αρθρογράφων τού Red Notebook, το οποίο, όπως είναι γνωστό τοις πάσι, αποτελεί αποτελούσε το διαδικτυακό προπύργιο του περί ου ο λόγος αποξηραμένου πλέον ρεύματος πολιτικής σκέψης.)

Χαιρετίζουμε με ειλικρινή χαρά και απολύτως ανυστερόβουλα τη μεταστροφή αυτή τών συγκεκριμένων συντρόφων. Μπορεί, κατά την άποψή μας, να άργησε —ίσως και να ήρθε αργά. Και μπορεί να μη συνοδεύεται ακόμα ούτε καν με υπόνοια αυτοκριτικής ως όφειλαν μια και οι ίδιοι συμπεριλαμβάνονται στους πρωτοστάτες που στήριξαν και τελικά πέτυχαν την υιοθέτηση της παταγωδώς αποτυχημένης γραμμής τού «αριστερού ευρωπαϊσμού» εκ μέρους τής ηγετικής ομάδας τού ΣΥΡΙΖΑ. Κι ακόμα, δεν προδικάζει την τελική θέση που θα πάρουν στην εν εξελίξει εσωκομματική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ, θέση που, όταν την πάρουν, δεν αποκλείεται να μας φέρει και πάλι απέναντί τους. Ωστόσο, δεν θα ‘‘κολήσσουμε’’ σ’ αυτά. Θα εστιάσουμε στο μείζον (και πιο χρήσιμο): Οι σύντροφοι, μπροστά στην πραγματικότητα που, προς τιμήν τους, αναγνώρισαν και δεν επιχείρησαν να φτιασιδώσουν, επέδειξαν μία πολύτιμη αρετή για κάθε άνθρωπο που έχει την ευγενή φιλοδοξία να αλλάξει εκ βάθρων τον κόσμο και να τον κάνει ανθρωπινότερο: «έστριψαν» (όχι «τα έστριψαν» —έχει τεράστια διαφορά). Δεν θέλουμε να φανούμε κατώτεροί τους, κι ας μην έχουμε τα ένσημα του Χρήστου Λάσκου ή τα παράσημα του Δημοσθένη στην Αριστερά. Έτσι λοιπόν, «στρίβουμε» κι εμείς:

Αποκαθιστούμε πολιτικά στο ιστολόγιό μας τους συντρόφους Χρήστο Λάσκο και Δημοσθένη Παπαδάτο-Αναγνωστόπουλο και βάζουμε τα σπαθιά μας στη θήκη τους. Και δηλώνουμε με κάθε δεσμευτικότητα ότι στο εξής (και μέχρι απευκταίας νεωτέρας) θα επιδιώκουμε να βρίσκουμε τα σημεία που μας ενώνουν μαζί τους κι όχι αυτά που μας χωρίζουν.

ЖΟЖΟЖΟЖΟЖ
 


17 σχόλια:

ο Οργουελ είπε...

Χαιρομαι που συμφωνεις μαζι μου Λεφτ! :-)

Oxi oμως και οτι ηταν τοτε υπευθυνοι για την "υιοθετηση απο την ηγ.ομαδα του 'αριστερου ευρωπαϊσμου' -αν δεν υπηρχε θα τον ειχε ..εφευρει η ιδια.

eparistera είπε...

Φίλε left μήπως βιάστηκες λίγο; Εύχομαι νάχεις εσύ δίκηο φυσικά. Τελευταία σε επισκέπτομαι μάλλον συχνά. Ελπίζω να μην ενοχλώ

πικάπα είπε...

Οι πρωτεργάτες του δήθεν αριστερού ευρωπαϊσμού και δήθεν ευρωκομμουνισμού δεν γίνεται να ξεπλυθούν έτσι εύκολα - και δεν είναι προσωπικό το θέμα, καθώς εδώ μιλάμε για πολυπληθή ομάδα σε όλα σχεδόν τα πόστα και κυρίως μιλάμε για συγκεκριμένη και διαχρονική πρακτική συγκάλυψης των συνεχών πραξικοπημάτων της υποτιθέμενης πλειοψηφίας, με το μελάνι δήθεν αριστερών παπατζηλικιών - χαρακτηριστικότερος δε όλων ο εγκλωβισμός της οργανωμένης νεολαίας.
Ιδιαίτερα όταν τα αυτονόητα ειπώνονται με το τσιγγέλι και με μισόλογα και όχι απλώς κατόπιν εορτής, αλλά κατόπιν καταστροφής.

πικάπα είπε...

Τα σέβη μου στον κύριο επαριστερά

πικάπα είπε...

Σόρρυ για την τριλογία, αλλά δεν μπαίνω συχνά. Είχα γράψει τι φοβάμαι ότι θα συμβεί στο Σύριζα και μέχρι στιγμής δυστυχώς αυτό συμβαίνει. Η αρ. πλατφ έχει του κόσμου τις αντιφάσεις, έχει ελάχιστα στελέχη με πραγματικές δυνατότητας πολιτικής μάχης, οι επώνυμοί της είναι προϊόντα κομματικής γραφειοκρατίας, και βαρύνονται με ευθύνες και για την αντιδημοκρατική πορεία του κόμματος εδώ και χρόνια και για την συγκεκριμένη πορεία της κυβέρνησης εδώ και μήνες.
Δεν έχει η αριστ. πλατφ. τα άντερα να τραβήξει μπροστά στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου. Έτσι λοιπόν καλοκρύβεται ακόμη μέσα από τις εσωκομματικές διαδικασίες, ενός Σύριζα που στην ουσία έχει τελειώσει σαν πολτικό εγχείρημα και συνεχίσει ως ζόμπι.
Στην ιστορία αυτή, το κοκινοπρασινοπενηντατρείς και δεν συμμαζεύεται, έχει να επιτελέσει ένα ακόμη αριστοτεχνικό έργο. Δηλώνοντας την αντίθεσή του στη συμφωνία, αλλά τη στήριξη στην κυβέρνηση της """αριστεράς..χα!""", γίνεται υποτίθεται συνομιλητής της αρ. πλατφ. και έτσι υποτίθεται θα γείρει η πλάστιγγα στο Σύριζα υπερ των αριστερών και όλα θα είναι πάλι "μια χαρά", όπως είπε και ο κυρ Παναγιώτης...

Κούνια που τους κούναγε, όλους μαζί.

πικάπα είπε...

Όταν λοιπόν η τρόϊκα γίνεται τερατόικα, δεν είναι καιρός για χάσιμο και σαβουάρ βιβρ. Και η τριλογία γίνεται τερατολογία. Όλα τα παραπάνω ντεσαβανταζ ισχύουν για την αριστ. πλατφ. και είναι εκ των ων ουκ ανευ η βαθειά αυοκρτική και η αναγνώριση ότι δεν μπορούν αυτοί να είναι πρωτοπορεία και πρέπει να στηριχθούν άλλοι στο προσκήνιο. Ωστόσο, η αριστ. πλατφ. είναι εγκλωβισμένη να παίξει πρώτα το τελευταίο δράμα της δικής της αυταπάτης. Αν το πολιτικό σχέδιο Σύριζα έχει τελειώσει, το πολιτικό σχέδιο της αριστ. πλατφ εξ αρχής ήταν να είναι "μέσα" τη στιγμή αυτή που την ανέμενε με βεβαιότητα (!!!αλήθεια) και στη στιγμή αυτή οι μενσεβίκοι να γίνουν μπολσεβίκοι. Συνεπείς στο εξ αρχής σχέδιό τους, είαι λοιπόν εγκλωβισμένοι, λες και ο σύριζα είναι το κόμμα της επανάστασης του 1900 που άλλαξε τον κόσμο..
Η ιστορία, ως παρωδία ;
Ας ελπίσουμε αυτή η παρωδία να τελειώσει σύντομα. Ώρα την ώρα, μέρα τη μέρα, επείγει η δημιουργία του νέου πολιτικού υποκειμένου.

LeftG700 είπε...

Φίλε Όργουελ,


Δεν θυμάμαι σε τι ακριβώς συμφωνούμε και συνεπώς δεν ξέρω αν συμφωνώ στο ότι συμφωνούμε. Σε κάθε περίπτωση, εγώ παρατηρώ μία στροφή, την επισημαίνω και κάνω κι εγώ την αντίστοιχη.


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε eparistera,


Δεν θα αρνηθώ ότι οι εξελίξεις πιθανόν να αποδείξουν ότι βιάστηκα. Το ενδεχόμενο αυτό το είχα στο μυαλό μου πριν καν τη χθεσινή προαναγγελία. Ωστόσο, κρίνω ότι είναι αναγκαίο να διερευνηθούν οι όποιες δυνατότητες συγκλίσεων υπάρχουν μεταξύ τών διαφόρων μερίδων τής σήμερα διαμορφωμένης αντιπολίτευσης. Είπα, λοιπόν, από τη μεριά μου, και με δεδομένες τις σφοδρές κριτικές που έχω ασκήσει, να κάνω αυτή την κίνηση σύγκλισης με το συγκεκριμένο ‘‘θεατρικό’’ τρόπο, για να δείξω θεαματικά ότι καλή θέληση υπάρχει (δεν είμαστε η μόνη περίπτωση, σε διαβεβαιώνω).

Μπορεί να βγω μαλάκας και αφελής; Ας βγω. Δεν θα με ενοχλήσει αυτό, η καλή πρόθεση για μένα δεν είναι μαλακία. Εκείνο που θα με ενοχλήσει θα είναι η μείωση των πιθανοτήτων να αντιστραφεί μια πορεία που μας πηγαίνει με χίλια κατ’ ευθείαν στα βράχια...


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε πικάπα,


Σε πολλά, στα περισσότερα, από αυτά που γράφεις για το περί ου ο λόγος ρεύμα σκέψης έχεις δίκιο. Όμως, είναι τώρα η στιγμή για πλήρη απολογισμό και εκκαθάριση για να κλείσουν τα βιβλία;

Και για την Αριστερή Πλατφόρμα έχεις σε πολλά δίκιο. Όμως, αν την εξαιρέσεις από τη δημιουργία τού νέου πολιτικού υποκειμένου που γίνεται όλο και πιο φανερό ότι έχουμε ανάγκη, τι μένει; Οι πρωτοβουλίες τών «από κάτω»; Και τι είναι αυτοί οι «από κάτω»; Είναι άραγε κάτι ξεκομμένο από την ελληνική κοινωνία και τα προβλήματα που κουβαλάει και κάτι τόσο ανώτερο ποιοτικά από τη βάση τής Αριστερής Πλατφόρμας που ανέχθηκε για χρόνια και χρόνια να την καθοδηγούν τόσο μέτρια στελέχη;

Δεν ξέρω, αλλά δεν μού φαίνεται ότι έχουμε τόσο πολλά χαρτιά στο χέρι μας για να απορρίψουμε όσα χαρτιά είναι από ντάμα και κάτω...


Τα λέμε

πικάπα είπε...

Φυσικά και συμφωνώ ότι δεν περισσεύει κανείς, ιδιαίτερα από την αριστ. πλατφ. Ούτε καν οι Κοετζήδες που σκανδαλωδώς διετέλεσαν υποστηρικτές της προεδρικής αυθαιρεσίας και τώρα τι να πουν; Και δεν μπορούμε να απλώσουμε τραχανά ευθυνών και λεπτομερειών. Βέβαια για τους κοκινοπρασινοπενηντατρεις έχω να πω, dont trust them, & never ever give them authority..ίσως είναι απλώς θέμα γούστου, αλλά ίσως και διαίσθηση..
Αλλά το βασικό νόημα είναι ότι όλοι αυτοί πρέπει να κάνουν έμπρακτα την αυτοκριτική τους. Η πολλή η θεωρία στην αυτοκριτική δεν ενδιαφέρει, τουλάχιστον για την ώρα. Ενδιαφέρει όμως το εξής εξτρα σημαντικό.
Να αποδείξουν έμπρακτα ότι ξέρουν τι τους συμβαίνει, έστω τώρα. Δλδ, αφενός πρέπει με τα μέσα που έχουν και κυρίως τις βουλτικές έδρες οφείλουν να ενισχύσουν το νέο υποκείμενο (αντί να στηρίζουν πρακτικά τους πραξικοπηματίες)και δεύτερο, να δώσουν χώρο και βήμα σε νέα πρόσωπα που μπορούν πραγματικά να τραβήξουν μπροστά. Δεν μπορούν να ηγηθούν, καθαρά και ξάστερα. Και ας κόψουν τις πολλές θεωρίες.

LeftG700 είπε...

Φίλε πικάπα,


ΟΚ. Χαίρομαι που συμφωνείς με τη μη απο-κλειστική προσέγγιση σχετικά με το νέο που πρέπει να γεννηθεί. Για την αυτοκριτική που εκκρεμεί, θα συμφωνήσω ως προς την εκκρεμότητα. Μέχρι πριν λίγες ημέρες έβλεπα το θέμα πιο απαιτητικά/επιθετικά. Εκ των υστέρων έκανα δεύτερες σκέψεις.

Βεβαίως και θα συμφωνήσω ότι θα κριθούν από τη στάση τους κατά την επερχόμενη κορύφωση της εσωκομματικής διαμάχης (το υπονοώ εξ άλλου και στην ανάρτηση).

Μία μικρή ένσταση στο τι έχουν να προσφέρουν: Όσοι κατανοήσουν σε βάθος τα δομικά λάθη τής προσέγγισης που ακολουθούσαν μέχρι τώρα και έχουν ηγετικά προσόντα μπορούν μέχρι και να αποτελέσουν μέλη τής συλλογικής ηγεσίας. Να θυμίσω την περίπτωση Τρότσκι; Νομίζω ότι δεν χρειάζεται γιατί μάς έχεις δείξει ότι το κατέχεις το άθλημα... :-)


Τα λέμε

κάποιος σύντροφος είπε...

Τον Δημοσθένη τον συμπαθεί αρκετός κόσμος, και έχει αρθρογραφήσει πια, ανοιχτά, για την έξοδο από την ΟΝΕ, ο Λάσκος δεν έχω δει κάτι τέτοιο.

Πρέπει όμως ο Δημοσθένης να διαφοροποιηθεί έμπρακτα εσωκομματικά. Σήμερα ας πούμε, λογικά, ελπίζω, η πλατφορμα πρέπει να αρνηθεί το Έκτακτο Συνέδριο ... μετά το μνημόνιο, να πει ότι είναι επιλογή διάσπασης στην ΚΕ, ότι τελειώνει σήμερα και δεν θα πάρει μέρος.

Βέβαια ούτε ότι θα το κάνει η πλατφόρμα δεν είναι εντελώς σίγουρο, αν και η ανακοίνωση της την Τρίτη ήταν καλή http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21530:dhlwsh-pg-platforma&catid=82:kommata&Itemid=199

Θα κριθούν όμως και οι "αριστεροί προεδρικοί" .

"κάποιος σύντροφος"

LeftG700 είπε...

Φίλε κ.σ.,


Έχεις δίκιο, ο Παπαδάτος έχει βγει ανοιχτά. Αλλά είπα να μην τους ξεχωρίσω για τους εξής λόγους:

1. Μπορεί ο Λάσκος να είναι πιο εγωιστής (ανθρώπινο). Η ανάρτηση (αν την έβλεπε), που δεν είναι μικρόψυχη απέναντί του τον ενθαρρύνει να μετριάσει τον εγωισμό του.

2. Όπως ήμουν πανευτυχής με τη στρατηγική τού ΣΥΡΙΖΑ μετά το Νοέμβριο του 2011 και την ενσωμάτωση έστω και του αριστερίστικου συνθήματος «καμιά θυσία για το ευρώ» μαζί με την υποστηρικτική αιτιολογία του στη βάση τού ότι οι εξελίξεις θα έδειχναν σε κάθε καλόπιστο ότι «αλλαγή δεν γίνεται με το ευρώ», έτσι και τώρα αρκούμαι στις ντροπαλές παραδοχές τού Λάσκου. Και πάλι η ζωή θα δείξει. Αργά ή γρήγορα, ή θα δεχτεί το προφανές, αν είναι ειλικρινής και καλόπιστος, ή θα τελειώσει οριστικά ως αριστερό στέλεχος και δεν θα έχει πια τα μούτρα ούτε να πάει μέχρι το περίπτερο για τσιγάρα...


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

14

κάποιος σύντροφος είπε...

ακόμα ρε συ να δείξει, η ζωή έδειξε, το καμία θυσία δεν ήταν αριστερίστικο ήταν μια βάση συμφωνίας της αριστεράς ειδικά σε συνθήκες που δεν ήταν στην κυβέρνηση να μπορεί να εγγυηθεί κάποια πράγματα για να μην γίνει η έξοδος καταστροφική και σχέδιο Σόιμπλε.

"κάποιος σύντροφος"

LeftG700 είπε...

Μωρέ έδειξε, έδειξε, μη μου το λες εμένα. Αλλά, ας περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή και τους βραδυπορούντες.


Τα λέμε

κάποιος σύντροφος είπε...

https://vimeo.com/134895900

Θαύμα-θαύμα.

Μπορεί και να βγούμε λέει ο Μηλιός !!

Έστω σαν "το νόμισμα έπεται", που δεν είναι σωστό πια, πλέον το νόμισμα προηγείται, είναι σαφές πως η ΕΚΤ θα σε τσακίζει για πάντα γιατί μπορεί να το κάνει, αλλά έστω κι έτσι. Επίσης δεν λέει ο Λαπαβίτσας πχ ότι βασικός λόγος είναι η υποτίμηση και οι εξαγωγές, αν και δεν είναι κακό και αυτό. Έστω και αν περιγράφει και πάλι την υποτίμηση σαν βουνό. Έστω κι έτσι να κάνει τέτοιες μετατοπίσεις ο Μηλιός είναι σημαντικό.

Όσοι γκροτέσκοι διεθνιστές δεν είναι απατεώνες και συνειδητοί κοσμοπολίτες θα μετατοπιστούν αργά ή γρήγορα

"κάποιος σύντροφος"